Κόσμος|03.05.2021 14:40

Τουρκία: Στην Τρίπολη της Λιβύης ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ

Μαρία Ζαχαράκη

Στην Τρίπολη της Λιβύης μετέβη αιφνιδίως σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, Γιασάρ Γκιουλέρ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τ/ΥΠΑΜ, η αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει στη Λιβύη διάφορες επαφές.

T

Ακάρ: Θα συνεχίσουμε να κρατάμε τη σημαία μας ψηλά μέχρι τέλους

«Είναι δύσκολο να εξηγήσουμε ορισμένα ζητήματα στους συμμάχους της Τουρκίας και στο ΝΑΤΟ τον αγώνα κατά της FETÖ, PKK/YPG και ISIS», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επισκεπτόμενος τη στρατιωτική αεροπορική βάση στο Εσκισεχίρ. Παρόλα αυτά, τόνισε, προσπαθούν να κάνουν ό,τι χρειάζεται για την Τουρκία χωρίς να κουράζονται και χωρίς να το βάζουν κάτω.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Διαρκείς οι μπελάδες για τον Ερντογάν - Κατηγορείται για απώλεια 159 τόνων χρυσού

«Υπάρχει ηρωισμός και αυτοθυσία εδώ. Με αυτή την αυτοθυσία και τον ηρωισμό, έχουμε ξεπεράσει κάθε είδους ανεπάρκεια, κρυφά εμπάργκο και περιορισμούς και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Γιατί; Επειδή έχουμε την αποφασιστικότητα και το πείσμα να πολεμήσουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να διατηρήσουμε τη σημαία και το λάβαρό μας ψηλά μέχρι το τέλος», δήλωσε.

Όσον αφορά τους Κούρδους δήλωσε ότι μέσα στις τάξεις του ΡΚΚ υπάρχουν πλέον Αρμένιοι και Ευρωπαίοι που τους στηρίζουν. «Το PKK δεν μπορεί να είναι εκπρόσωπος των Κούρδων αδελφών μας με κανέναν τρόπο. Στην πραγματικότητα έχουν πρόβλημα ταυτότητας. Υπάρχουν Αρμένιοι στο PKK, υπάρχουν επίσης Ευρωπαίοι, Αφρικανοί, δυστυχώς στους κόλπους τους υπάρχουν ακόμη και Τούρκοι. Επομένως, το PKK είναι μια τρομοκρατική οργάνωση».

Αρνητής γενοκτονίας

Αναφερόμενος στην αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τον Τζο Μπάιντεν, ο Χουλουσί Ακάρ αρνήθηκε το γεγονός.  «Γενοκτονία σίγουρα δεν συνέβη. Η ιστορία το γράφει αυτό καθαρά και ξάστερα. Οι πολιτικοί δεν μπορούν να λειτουργούν ως ιστορικοί. Όλες οι πληροφορίες, τα έγγραφα, τα μέσα και τα ευρήματα στην ιστορία δείχνουν πολύ καθαρά και ξάστερα ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο το 1915. Όσοι πιστεύουν ότι θα αλλάξουν την ιστορία με τη διαστρέβλωση των γεγονότων κάνουν λάθος», δήλωσε ο Ακάρ περιγράφοντας ότι αυτό αποτελεί «αδιαφορία και άγνοια».

Οκτάι: Ο Τατάρ έφερε ένα νέο όραμα στη Γενεύη

Συνέντευξη στην αγγλόφωνη κρατική τηλεόραση TRT World έδωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό δήλωσε ότι «η συνάντηση 5+1 ήταν για να δούμε αν υπάρχει έδαφος ή ελπίδα για ένα νέο όραμα. Αυτό που έφερε στο τραπέζι ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ, Ερσίν Τατάρ ήταν πράγματι ένα νέο όραμα».

Από την άλλη, πάντως, ο Φουάτ Οκτάι κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι δεν έφερε καμία νέα πρόταση στο τραπέζι και ήρθε με αυτό που λένε τα τελευταία 60 χρόνια.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν «περιπλέκει την επικοινωνία»

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση, TRT World, ότι η επιλογή του Μπάιντεν «πρόσθεσε επιπλέον πολυπλοκότητα σε μια σχέση που αντιμετωπίζει ήδη δυσκολίες». Ο Οκτάι εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του για την επικείμενη συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Μπάιντεν τον Ιούνιο. Θα συναντηθούν κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα είναι μια νέα αρχή», είπε.

Διαβάστε επίσης: Die Welt: «Μακρύ χέρι» Ερντογάν σε εθνικιστικές οργανώσεις στη Γερμανία

Χουλούσι ΑκάρΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΛιβύηΤουρκίαΦουάτ Οκτάι