Κόσμος|07.05.2021 15:05

Ισμαήλ Ντεμίρ: Ξεκινάμε διάλογο με τις ΗΠΑ για τα F-35 – Δεν μπορούν να μας αποκλείσουν

Μαρία Ζαχαράκη

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών F-35 είναι νομικά άκυρος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

«Έχουμε αναφέρει ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αποκλειστεί μονομερώς από το πρόγραμμα και η τελευταία επιστολή από τις ΗΠΑ απέδειξε ότι έχουμε δίκαιο», δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ προς την Ένωση Οικονομικών Ανταποκριτών, προαναγγέλλοντας ότι ξεκινά διαδικασία διαλόγου με τις ΗΠΑ, προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα. «Θα ξεκινήσει μια διαδικασία διαλόγου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθούν τα δικαιώματά μας από τα αεροσκάφη μας και ότι θα βρεθεί μια λύση ώστε να μην είναι αντίθεση με το πνεύμα συμμαχίας».

Σύμφωνα με τον Ισμαήλ Ντεμίρ, για να αποκλειστεί από το πρόγραμμα F-35 ένας εταίρος θα πρέπει να υπάρχει ομόφωνη ψήφος όλων των εταίρων ή να αποσυρθεί αυτοβούλως. «Στην περίπτωση που δεν ισχύει κανένα από τα δύο, η δήλωση ‘αποκλείσαμε την Τουρκία’ δεν έχει καμιά νομική βάση. Τον περασμένο μήνα οι Αμερικανοί με μια επιστολή τους το ομολόγησαν αυτό. Αυτό τί σημαίνει; Ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάποιον, να σηκωθούμε από το τραπέζι και να αφήσουμε ένα θέμα να εκκρεμεί».

Διαβάστε επίσης: Ακάρ: Οι Έλληνες δεν θα καταφέρουν τίποτα - Δύο κράτη στην Κύπρο

ΗΠΑF-35Τουρκία