Κόσμος|29.10.2018 18:19

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» από αύριο στη Μεσόγειο

Γιώργος Σκαφιδάς

Σύμφωνα με την NAVTEX (1069/18) που εξέδωσε σήμερα ο σταθμός της Αττάλειας, το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο Fatih («Πορθητής» στα ελληνικά εκ του Μωάμεθ του Πορθητή που άλωσε την Κων/πολη) πρόκειται να αναλάβει δράση στην Μεσόγειο ξεκινώντας από αύριο (30 Οκτωβρίου) συνοδευόμενο από τρία βοηθητικά-συνοδευτικά σκάφη (τα νορβηγικά SIEM LOUISA, SIEM SASHA και SIEM SOPHIE).

Στην σχετική τουρκική οδηγία γίνεται λόγος για γεωτρητικές έρευνες που ξεκινούν στις 30 Οκτωβρίου του 2018 και ολοκληρώνονται στις 27 Απριλίου του 2019. Όσο για το σημείο της πρώτης στα χρονικά τουρκικής γεώτρησης στη Μεσόγειο (ή πιο σωστά απόπειρας για γεώτρηση), αυτό τοποθετείται γεωγραφικά ξεκάθαρα εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στον κόλπο της Αττάλειας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Alanya-1 που φέρεται να απέχει περίπου 100 με 130 χλμ από το ακρωτήρι του Ακάμα.

Η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, που δεν εντάσσεται σε ζώνες γκρίζων τουρκικών διεκδικήσεων, θα μπορούσε ακόμη και να λειτουργήσει καθησυχαστικά... εάν το επέτρεπαν βέβαια και οι λοιπές τουρκικές κινήσεις στην περιοχή, κινήσεις οι οποίες ωστόσο στέλνουν κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά μηνύματα.

Η γείτονα χώρα γιορτάζει σήμερα (29 Οκτωβρίου) την εθνική επέτειο της συμπλήρωσης 95 ετών από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, με τη συγκυρία προφανώς να προσφέρεται παράλληλα και για φιέστες τουρκικού εθνικισμού από τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου έως και το νέο τρίτο αεροδρόμιο της Κων/πολης που κάνει εγκαίνια σήμερα διαφημιζόμενο ως «το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο» (αν και ακόμη ημιτελές).

Ενδεικτικό των τουρκικών διαθέσεων και το μήνυμα που έστειλε χθες ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ. «Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε στην περιοχή μας κανένα βήμα αντίθετο στην Τουρκία», διακήρυξε εκείνος, με την ευκαιρία της τουρκικής εθνικής εορτής, επαναλαμβάνοντας μια απειλή την οποία έχει θέσει δημοσίως τουλάχιστον άλλες τρεις φορές τα τελευταία 24ωρα, ενώ και ο ίδιος ο Ερντογάν από την πλευρά του, στο μήνυμα που έστειλε για την 29η Οκτωβρίου, έκανε ειδική αναφορικά στην «εποικοδομητική» παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο.

Ενδεικτική και η τουρκική NAVTEX με την οποία η Άγκυρα επιδιώκει κατά τρόπο πειρατικό να δεσμεύσει για τέσσερις ώρες την ερχόμενη Τετάρτη την περιοχή γύρω από το Καστελόριζο (στο όριο των χωρικών του υδάτων) για την πραγματοποίηση ασκήσεων έρευνας και διάσωσης από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Το Fatih μπορεί να ξεκινάει τις απόπειρες γεωτρήσεων σχετικά κοντά στις τουρκικές ακτές, πλην όμως οι διεκδικήσεις της Άγκυρας παραμένουν προσανατολισμένες σε... τουρκική ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Εν τω μεταξύ βέβαια, η Τουρκία έχει κάνει το τελευταίο διάστημα και άλλα πολλά... εξόχως ανησυχητικά:

Προχώρησε σε μια συμφωνία ύψους 15 εκατ. δολ. με την αμερικανική Schlumberger για την παροχή τεχνικής βοήθειας στις γεωτρήσεις που πρόκειται να ξεκινήσει o «Πορθητής» στην Μεσόγειο. Παράλληλα, φέρεται να προσκάλεσε για γεωτρητικές έρευνες στην Μεσόγειο την εταιρεία Rowan Companies που έχει ως έδρα τις ΗΠΑ, ενώ μόλις αγόρασε και ένα νέο πλωτό γεωτρύπανο: το Deep Sea Metro I (δίδυμο αδελφάκι του Fatih που άλλοτε ονομαζόταν Deep Sea Metro II) έναντι 262,5 εκατ. δολ. από την εταιρεία Golden Close Maritime Corp.

Η Κυπριακή Δημοκρατία από την πλευρά της εμφανίζεται πάντως αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά στην υλοποίηση του ενεργειακού της προγράμματος «σε συνεργασία με τις εταιρείες που έχουν λάβει τις άδειες για τις γεωτρήσεις αλλά και τις χώρες από τις οποίες προέρχονται», όπως δήλωσε χθες με νόημα ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης.

NAVTEXΤουρκία