Κόσμος|14.01.2019 17:37

Brexit: Η Βρετανία μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά

Newsroom

Γ ια τα καλά έχει ανάψει το πολιτικό παιχνίδι στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς αύριο αναµένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων η συµφωνία της Τερέζα Μέι για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Οπως όλα δείχνουν, η συµφωνία θα καταψηφιστεί και η κυβέρνηση και η χώρα θα εισέλθουν σε αχαρτογράφητα νερά – άλλοι λένε ότι σε περίπτωση καταψήφισης η κυβέρνηση έχει «Σχέδιο Β'», οι Εργατικοί και ο Τζέρεµι Κόρµπιν δηλώνουν έτοιµοι να καταθέσουν πρόταση µοµφής κατά της κυβέρνησης και άλλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει µια οµάδα βουλευτών έτοιµη… να αναλάβει τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την ΕΕ µετά την Τρίτη το βράδυ.

Σε µια προσπάθεια να πιέσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη συµφωνία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προειδοποίησε πως η µη υλοποίηση του Brexit θα ήταν καταστροφική για τη δηµοκρατία. Υποστήριξε δε πως «πρέπει να σταµατήσουν τα παιχνίδια και να κάνουµε αυτό που είναι σωστό για τη χώρα». Την ίδια ώρα δηµοσιεύµατα στον βρετανικό Τύπο αναφέρουν ότι µια ήττα της Μέι στην ψηφοφορία της Τρίτης µε 100 ψήφους είναι ένα καλό σενάριο, ενώ το κακό θα είναι η διαφορά να φτάσει τις 200 ψήφους. Με αυτά τα δεδοµένα είναι προφανές ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση έχει σοβαρές πιθανότητες να ρίξει την κυβέρνηση, εφόσον καταθέσει, όπως έχει ξεκαθαρίσει ότι προτίθεται να κάνει, πρόταση µοµφής.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεµι Κόρµπιν µε δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως µια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συµφωνία θα ήταν καταστροφική για τη χώρα. Σύµφωνα µε τον ίδιο, το κόµµα του θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόµενο και γι’ αυτό θα καταθέσει σύντοµα πρόταση µοµφής. Στόχος της κίνησης αυτής, η οποία είναι πιθανό να γίνει µετά το πέρας της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συµφωνία της Μέι, είναι να πάει η χώρα άµεσα σε εκλογές.

Το µπαλάκι στους Εργατικούς Σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση µοµφής που θα καταθέσουν οι Εργατικοί, τότε θα έχουν µια ευκαιρία να προσπαθήσουν οι ίδιοι να σχηµατίσουν κυβέρνηση – σενάριο που είναι δύσκολο να ευοδωθεί. Ετσι, πρακτικά η χώρα, εάν καταψηφιστεί η συµφωνία και υπερψηφιστεί η πρόταση µοµφής, θα πάει άµεσα σε εκλογές. Αυτές θα πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό και ο νικητής θα πρέπει να έχει σχηµατίσει κυβέρνηση µέχρι τις 29 Μαρτίου, που είναι η καταληκτική

BrexitBrexit χωρίς συμφωνία