Κόσμος|14.01.2019 16:47

Αλβανία: Ο Ράμα αναλαμβάνει και το ΥΠΕΞ

Newsroom

Να αναλάβει ο ίδιος χρέη υπουργού Εξωτερικών ετοιμάζεται ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, εξαπολύοντας παράλληλα νέα «πυρά» ενάντια στον πρόεδρο της χώρας, Ιλίρ Μέτα, τον οποίο μάλιστα απειλεί να σύρει στα «δικαστήρια». 

Υπενθυμίζεται ότι ο Μέτα έχει εδώ και εβδομάδες μπλοκάρει το διορισμό του 28χρονου Αλβανοκοσοβάρου Γκεντ Τσάκαϊ ως νέου υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας στη θέση του απερχόμενου Ντιτµίρ Μπουσάτι, θέτοντας έτσι εμπόδια στο σαρωτικό ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο Ράμα στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. 

Προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή του να μην επικυρώσει την υπουργοποίηση του 28χρονου Τσάκαϊ, ο Αλβανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι ο προτεινόμενος για νέος ΥΠΕΞ «έχει σαφή έλλειψη πολιτικής, διπλωματικής, διοικητικής και κρατικής εμπειρίας». Πολλοί, ωστόσο, εκτιμούν ότι οι πραγματικοί λόγοι είναι κυρίως αντιπολιτευτικοί, με τον Ράμα μάλιστα από την πλευρά να σηκώνει το γάντι ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης. 

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει υπογράψει το διάταγμα απαλλαγής του (σ.σ. απερχόμενου) ΥΠΕΞ Μπουσάτι από τα καθήκοντά του, εντός της  προθεσμίας  που ορίζει το Σύνταγμα. Πρόκειται για ακόμη μία παραβίαση για την οποία θα προσφύγουμε, μαζί με τις άλλες,  στο νέο Συνταγματικό Δικαστήριο. Μέχρι την ημέρα εκείνη που θα έρθει  σύντομα, θα είμαι εγώ de jure υπουργός εξωτερικών επειδή δεν έχουμε χρόνο να  χάσουμε αναζητώντας τον Πρόερο της Δημοκρατίας», διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο Ράμα μέσω Twitter… χρίζοντας τον εαυτό του ΥΠΕΞ.

Εν τω μεταξύ βέβαια και μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, αλβανικά ΜΜΕ καταγγέλλουν ότι η χώρα έχει μείνει ουσιαστικά χωρίς εκπροσώπηση στη διεθνή σκηνή.  

ΑλβανίαΈντι Ράμαυπουργείο Εξωτερικών