Κόσμος|14.01.2019 19:05

Γιατί οι προϊστορικοί άνθρωποι έκαναν τρύπες στα κρανία τους; (pics)

Newsroom

Κατά τα προϊστορικά χρόνια, ήταν σύνηθες φαινόμενο σε πολλά μέρη του τότε γνωστού κόσμου η «πρακτική του τρυπάνου»: μια πρωτόγονη χειρουργική επέμβαση κατά την οποία άνοιγαν τρύπα στο κρανίο ενός ζωντανού ανθρώπου. Γιατί συνέβαινε αυτή το βάρβαρο και ιδιότυπο χειρουργείο; 

Όπως αναφέρει το BBC σε σχετικό δημοσίευμά του, στη σύγχρονη εποχή, με τις ανασκαφές των αρχαιολόγων, έχουν έρθει στην επιφάνεια πολλά τέτοια κρανία σε όλο τον κόσμο. Παρά τη σημαντικότητα του φαινομένου για το πώς αντιμετώπιζαν οι προϊστορικοί την ανατομία του σώματός τους, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στον λόγο που λάμβανε χώρα αυτή η πρακτική.

Η πιο διαδεδομένη αντίληψη είναι πως, με αυτό τον τρόπο, εξήγαγαν από τον εγκέφαλο μήνιγγα ώστε να θεραπεύσουν προβλήματα υγείας σχετικά με ενδοκρανιακές ασθένειες ή για την απελευθέρωση συσσωρευμένου αίματος έπειτα από τραυματισμό. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, οι λόγοι υγείας δεν ήταν οι μόνοι που ωθούσαν τους προϊστορικούς σε αυτή την πρακτική. Ένας ακόμη λόγος ήταν και κάποιου είδους τελετουργικό. Κι αυτό γιατί πίστευαν πως έτσι άφηναν να μπουν ή να βγουν από το σώμα τους διάφορα πνεύματα.

Οι πρώτες ενδείξεις για την πρακτική του τρυπάνου χρονολογούνται περίπου 7000 έτη πριν, στην Αρχαία Ελλάδα, τη βόρεια και νότια Αμερική, την Αφρική, την Πολυνησία και την Άπω Ανατολή.

Η επέμβαση αυτή εγκαταλείφθηκε από τους περισσότερους πολιτισμούς στο τέλος του Μεσαίωνα, αλλά εξακολούθησε σε μερικά απομονωμένα μέρη του πλανήτη στην Αφρική και την Πολυνησία, έως τις αρχές του 1900. 

κρανίοπροϊστορίατρύπαάνθρωπος