Κόσμος|12.05.2021 02:04

Κορονοϊός - Τουρκία: Θαύμα με τα κρούσματα, σε 20 ημέρες lockdown μειώθηκαν 90%!

Μαρία Ζαχαράκη

Ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού ήταν πάνω από 60 χιλιάδες/ημέρα στις 27 Απριλίου, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το πλήρες κλείσιμο της χώρας, έπειτα από 20 ημέρες τα κρούσματα στην Τουρκία αριθμούν μόνο 5 χιλιάδες/ημέρα. Ο  αριθμός μειώθηκε κατά 45 χιλιάδες σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Αν και ο Ερντογάν έθεσε στόχο τα 5.000 κρούσματα την ημέρα στο τέλος του 20ήμερου lockdown, οι ειδικοί δηλώνουν ότι δεν είναι δυνατόν ο αριθμός των κρουσμάτων να μειωθεί κατά 90% σε 20 ημέρες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Σχολιάζεται ότι ο αργός εμβολιασμός της Τουρκίας και ο περιορισμένος αριθμός τεστ κορονοϊού καθιστούν απίθανη την τόση μεγάλη μείωση των κρουσμάτων. Η κατακόρυφη μείωση του αριθμού των τεστ κατά τη διάρκεια του lockdown έφερε στο μυαλό το ερώτημα μήπως με αυτόν τον τρόπο γίνεται προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής, Ογούζ Ντεμίρ, σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι: «Η μέση ημερήσια μείωση είναι 2000. Μέσα σε 7 ημέρες θα πάμε αριθμητικά κάτω από τα 5.000 κρούσματα».

ΚορονοϊόςlockdownκρούσματαΤουρκία