Κόσμος|13.05.2021 17:56

Ερντογάν : Tο Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις - Κάλεσμα σε «τζιχάντ»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης με αφορμή την έναρξη σήμερα της γιορτής του μπαϊραμιού εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Δύσης και τη Γαλλίας, κατηγορώντας τες ότι «στοχεύουν» τους  μουσουλμάνους, όπως πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τους Εβραίους.

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στο κλίμα μίσους που καλλιεργήθηκε κατά των Εβραίων πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στις μέρες μας κατά των Μουσουλμάνων. Το λέω ξεκάθαρα! Δεν υπάρχει καμία διαφορά! Σε κάποιες δυτικές χώρες -με πρώτη τη Γαλλία- είναι δύσκολο να είσαι μουσουλμάνος να ζεις ως μουσουλμάνος και να σου βάζουν την ετικέτα του "άλλου"».

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Το ΣτΕ ζητά εξηγήσεις για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης από τον Ερντογάν

«Ανοιχτή φυλακή για μουσουλμάνους η Ευρώπη»

«Ο ιός της ισλαμοφοβίας, ο οποίος είναι εξίσου επικίνδυνος με τον κορoνοϊό, εξαπλώνεται γρήγορα, ειδικά στις ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «η Ευρώπη, στην οποία ζουν 35 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, εκ των οποίων 6 εκατομμύρια είναι Τούρκοι, μετατρέπεται σε μια ανοιχτή φυλακή για τους αδελφούς μας. Στο σημείο που έχουμε φτάσει, η κατάσταση έχει γίνει ανησυχητική, έχει μετατραπεί σε σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη».

Ο Ερντογάν αντέδρασε επίσης στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Γαλλία για το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Ο Ερντογάν προειδοποίησε το Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουήλ Μακρόν λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι αποτελεί «γκιλοτίνα για τη γαλλική δημοκρατία».

«Καθήκον κάθε μουσουλμάνου να αντιδράσει»

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος με απανωτά μηνύματά του στο twitter καλεί κάθε μουσουλμάνο σε «τζιχάντ», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτές οι επιθέσεις στόχο έχουν κάθε μουσουλμάνο που ζει στην Κωνσταντινούπολη και παντού.

Ακάρ: Συνεχίζει ακατάπαυστα την αποστολή του ο τουρκικός στρατός σε Αιγαίο, Κύπρο, ανατ. Μεσόγειο

O Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επισκεπτόμενος στρατιωτική μονάδα στην Αντιόχεια, κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα, σημείωσε ότι οι δραστηριότητες του τουρκικού στρατού συνεχίζονται ακατάπαυστα από το 2016 στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία, στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και ότι πάντα θα βρίσκονται δίπλα στους φίλους και τους αδελφούς τους στην Κύπρο, τη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες περιοχές.

«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας οι επιθέσεις του Ισραήλ»

Αναφερόμενος στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε «αυτές τις επιθέσεις εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Καταστρέφουν την ειρήνη και την ηρεμία. Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα. Είναι ντροπή αυτό που θα γραφτεί στην ιστορία. Οι διοικούντες του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό».

Τηλεφωνική συνομιλία Καλίν - Σάλιβαν

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, συνομίλησε τηλεφωνικά με το σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, «συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά θέματα, η επικείμενη συνάντηση μεταξύ Ερντογάν-Μπάιντεν στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, η επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας σε προσκυνητές στο τζαμί Αλ Ακσά, η παράνομη έξωση Παλαιστινίων από τα σπίτια τους και οι επιθέσεις στη Γάζα».

Αναφέρθηκε επίσης ότι «ήταν απαράδεκτη η επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στο τζαμί Αλ Ακσά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και η δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, στη Γάζα, που προκάλεσε βαθιά αγανάκτηση σε όλο τον κόσμο», ενώ τονίστηκε από πλευράς Καλίν ότι «η παράνομη και επιθετική στάση του Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως».

Διαβάστε επίσης: Μπαϊράμι στην Αγία Σοφία έπειτα από 87 χρόνια

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΠαλαιστίνηΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλ