Κόσμος|15.05.2021 14:18

Τουρκία: «Μη αντικειμενική» η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκείες στη χώρα

Μαρία Ζαχαράκη

«Μη αντικειμενική» χαρακτηρίζει την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία, το τουρκικό ΥΠΕΞ. Σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι στην Τουρκία υπήρχε πάντα μια κοινωνική δομή, όπου άτομα με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις ζούσαν σε ειρήνη και αρμονία.

«Η χώρα μας λαμβάνει μέτρα, όχι με λόγια αλλά με ουσιαστικά βήματα, προκειμένου να προωθήσει την ελευθερία της θρησκείας και λατρείας όλων των πολιτών μας. Στην πραγματικότητα, στο Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο παρουσιάστηκε (από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) στις 2 Μαρτίου 2021, συμπεριλήφθηκαν στόχοι και δραστηριότητες που αποσκοπούν στην προστασία της ελευθερίας της θρησκείας και της συνείδησης και στη διασφάλιση των δραστηριοτήτων των εκπροσώπων και των ιδρυμάτων της κοινότητας.

Η βούληση της χώρας μας να προστατεύσει τη θρησκευτική ελευθερία και τη λατρεία όλων των πολιτών μας είναι αδιαμφισβήτητη και θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε με έκθεσή του την Τουρκία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις πρακτικές που εφαρμόζει για τη διασφάλιση της λατρείας των άλλων θρησκειών στη χώρα.

Διαβάστε επίσης: Ανησυχητική μείωση για το κόμμα του Ερντογάν

Στέιτ ΝτιπάρτμεντΤουρκίαΑγία Σοφίαθρησκεία