Κόσμος | 16.05.2021 17:19

Τσαβούσογλου: Η ούμα περιμένει από εμάς να ηγηθούμε υπέρ των Παλαιστινίων

Μαρία Ζαχαράκη

«Είναι καιρός να δείξουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας για την Παλαιστίνη. Η ούμα (παγκόσμια κοινότητα μουσουλμάνων) περιμένει από μας να ηγηθούμε της πρωτοβουλίας. Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει οποιοδήποτε βήμα χρειαστεί», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω τηλεδιάσκεψης στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που συγκλήθηκε εκτάκτως με ατζέντα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εκπροσώπησε την Τουρκία, πρότεινε «να συσταθεί ένας διεθνής μηχανισμός προστασίας για τους Παλαιστινίους», ενώ παράλληλα επέκρινε σφοδρά και τον ισλαμικό κόσμο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχουν χάσει την «πυξίδα της ηθικής τους» και υποστηρίζουν το Ισραήλ.

«Ο ισλαμικός κόσμος έχει χάσει την ηθική του»

«Ορισμένοι που έχουν χάσει την πυξίδα της ηθικής, υποστηρίζουν το Ισραήλ. Δεν προκαλεί έκπληξη που οι ίδιοι άνθρωποι είναι γνωστοί για τις ρατσιστικές και αντι-ισλαμικές πολιτικές τους. Ωστόσο, η ιστορία θα κρίνει αυτούς τους ανθρώπους. Όταν κάνουμε δηλώσεις με τέτοια απροθυμία εντός της ‘οικογένειάς’ μας, πώς να ασκήσουμε κριτική σε άλλους; Ποιος μας παίρνει στα σοβαρά;», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των χωρών της Μέσης Ανατολής για τη «χαλαρή» αντίδρασή τους στα γεγονότα στην Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η στάση μας πρέπει να είναι σαφής και πρέπει να σταθούμε στη δεξιά πλευρά της ιστορίας, προστατεύοντας την ανθρωπότητα και τη δικαιοσύνη», είπε, προτρέποντας για άλλη μια φορά τις γειτονικές χώρες για δράση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και ότι οι περιορισμοί της προσευχής στο τζαμί Αλ Ακσά και η αναγκαστική έξωση ανθρώπων από τα σπίτια τους προκάλεσαν τη σημερινή διένεξη, την οποία χαρακτήρισε «νέα τραγωδία και εθνοκάθαρση από την πλευρά του Ισραήλ».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ήταν και πάλι αναποτελεσματικό και ότι δεν κατάφεραν καν να εκδώσουν ένα δελτίο τύπου λόγω της αντίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Προανήγγειλε ότι θα παραστεί προσωπικά στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε σύσσωμη την κοινωνία των πολιτών να συμπορευτεί. Το Ισραήλ, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, στοχεύει εκπροσώπους του Τύπου, ενώ οι μισοί από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα ήταν γυναίκες και παιδιά.

«Δεν μπορούμε απλώς να κάνουμε μόνο δηλώσεις. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους αμάχους, και σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΙΣ έχει μεγάλη ευθύνη. Το Ισραήλ πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και σε αυτό το πλαίσιο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει έναν ειδικό ρόλο», κατέληξε.

Ερντογάν: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει ένα γερό μάθημα στο Ισραήλ»

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό πρόεδρο, Χασάν Ρουχανί, είχε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ιράν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε και πάλι την έντονη αντίδρασή του ενάντια στις επιθέσεις και τις διώξεις που πραγματοποιεί το Ισραήλ στην Παλαιστίνη, ενώ επέμεινα ότι θα συνεχίσει να καταδικάζει με τον πιο σκληρό τρόπο τις πρακτικές του Τελ Αβίβ.

Προέτρεψε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να δώσει στο Ισραήλ ένα γερό μάθημα, προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι απερίσκεπτες –όπως τις χαρακτήρισε- επιθέσεις, ενώ παράλληλα προσπάθησε να αφυπνίσει για άλλη μια φορά τον ισλαμικό κόσμο, λέγοντας ότι πρέπει να εκφράζεται κοινή ρητορική και δράση στο θέμα αυτό.

Αίτημα συμμετοχής από Τουρκία σε αμυντικό σχέδιο της ΕΕ ύψους 1 δις. δολαρίων

Αίτημα να συμμετάσχει σε project της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (PESCO), η οποία προβλέπει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ υπέβαλε η Άγκυρα, την ώρα που οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ είναι ακόμη σε στάδιο αναζήτησης φόρμουλας εξομάλυνσης λόγω της ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle, η Άγκυρα υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα αίτηση στην Ολλανδία, η οποία συντονίζει την PESCO, για να συμμετάσχει στο εν λόγω project. Aναφέρεται ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι να βελτιώσει τη στρατιωτική της δεινότητα, συμμετέχοντας σε ένα έργο δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Γερμανία πρότεινε πέρυσι στο έργο να ενταχθούν και χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ και η πρόταση έγινε δεκτή.

Η Ολλανδία συντονίζει το έργο για τη βελτίωση της μεταφοράς στρατευμάτων και στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι συμμετέχουσες χώρες πρέπει να πληρούν ορισμένα νομικά, οικονομικά και πολιτικά κριτήρια και να έχουν καλές σχέσεις με τις χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα και η Κύπρος αναμένεται να μπλοκάρουν την αίτηση της Τουρκίας, σύμφωνα με τα DW. Η PESCO, η οποία ιδρύθηκε το 2017, παρέχει στις χώρες-μέλη την ευκαιρία να αναπτύξουν τις αμυντικές τους δυνατότητες κατόπιν συνεργασιών με άλλα κράτη και να διεξάγουν ασκήσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Στο πλαίσιο της PESCO, έχουν εγκριθεί και βρίσκονται εν εξελίξει 46 έργα, σε τομείς όπως εκπαίδευση, εκσυγχρονισμός συστημάτων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο κλπ.

Διαβάστε επίσης: Εξαρθρώθηκε η σπείρα που είχε διαρρήξει το σπίτι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΠαλαιστίνηΙσραήλ