Κόσμος|16.05.2021 22:12

Αίτημα συμμετοχής από Τουρκία σε αμυντικό σχέδιο της ΕΕ ύψους 1 δισ. δολαρίων

Μαρία Ζαχαράκη

Αίτημα να συμμετάσχει σε project της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (PESCO), η οποία προβλέπει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ υπέβαλε η Άγκυρα, την ώρα που οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ είναι ακόμη σε στάδιο αναζήτησης φόρμουλας εξομάλυνσης λόγω της ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle, η Άγκυρα υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα αίτηση στην Ολλανδία, η οποία συντονίζει την PESCO, για να συμμετάσχει στο εν λόγω project.

Aναφέρεται ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι να βελτιώσει τη στρατιωτική της δεινότητα, συμμετέχοντας σε ένα έργο δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Γερμανία πρότεινε πέρυσι στο έργο να ενταχθούν και χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ και η πρόταση έγινε δεκτή.

Η Ολλανδία συντονίζει το έργο για τη βελτίωση της μεταφοράς στρατευμάτων και στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι συμμετέχουσες χώρες πρέπει να πληρούν ορισμένα νομικά, οικονομικά και πολιτικά κριτήρια και να έχουν καλές σχέσεις με τις χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα και η Κύπρος αναμένεται να μπλοκάρουν την αίτηση της Τουρκίας, σύμφωνα με τα DW.

Η PESCO, η οποία ιδρύθηκε το 2017, παρέχει στις χώρες-μέλη την ευκαιρία να αναπτύξουν τις αμυντικές τους δυνατότητες κατόπιν συνεργασιών με άλλα κράτη και να διεξάγουν ασκήσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Στο πλαίσιο της PESCO, έχουν εγκριθεί και βρίσκονται εν εξελίξει 46 έργα, σε τομείς όπως εκπαίδευση, εκσυγχρονισμός συστημάτων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο κλπ.

Διαβάστε επίσης: ΥΦΥΠΕΞ Τουρκίας: Δεν θα επιτρέψουμε το σφετερισμό των δικαιωμάτων της μειονότητάς «μας»

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΤουρκίαΑνατολική Μεσόγειος