Κόσμος|18.05.2021 19:29

Ισπανία: 6.000 μετανάστες σε μία μέρα - «Επέστρεψαν» 2.700 στο Μαρόκο

Newsroom

Περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους εκατοντάδες παιδιά έφτασαν μέσα σε μία ημέρα στις ακτές τους ισπανικού θύλακα της Θέουτα (βόρεια του Μαρόκο και απέναντι από το Γιβραλτάρ) με τους ηγέτες της Ε.Ε να πιέζουν το Μαρόκο να κρατήσει το προσφυγικό κύμα στα σύνορά του. Ηδη σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα 2.700 άνθρωποι έχουν επαναπροωθηθεί στο Μαρόκο μέσα σε λίγες ώρες.

Το μεταναστευτικό ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα για την ισπανική κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να ακυρώνει προγραμματισμένο ταξίδι στο Παρίσι για να ασχοληθεί με το ζήτημα. «Προτεραιότητά μου είναι να επανέλθει η ομαλότητα στην Θέουτα. Οι πολίτες της πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν την απόλυτη υποστήριξη της ισπανικής κυβέρνησης που θα δείξει απόλυτη αποφασιστικότητα για να διασφαλίσει την ασφάλειά τους  και να υπερασπιστεί την ακεραιότητά τους ως μέρος της χώρας», σημείωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο Ισπανός πρωθυπουργός.

T

Διαβάστε επίσηςΙσραήλ, Γάζα: Σχεδόν 60.000 οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι - Αυξάνονται οι νεκροί

Ο Σάντσεθ σημείωσε πως η Ισπανία έχει στείλει 200 επιπλέον αστυνομικούς στη Θέουτα για να ενισχύσουν τους 1.200 αστυνομικούς που φρουρούν τα σύνορα με το Μαρόκο. Σημειώνεται πως η Θέουτα μαζί με την Μελίγια είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα Ευρώπης - Αφρικής.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει την Ισπανία

Τη απόλυτη στήριξή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ισπανία για την επαναπροώθηση των μεταναστών στο Μαρόκο εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Από την πλευρά της η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Εσωτερικής Πολιτικής Ίλβα Γιόχανσον, σημείωσε πως η εισροή τη Δευτέρα ήταν άνευ προηγουμένου και τόνισε πως ανάμεσα στις αφίξεις υπολογίζονται 1.500 ανήλικοι.

«Είναι ανησυχητικό πως τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, κολύμπησαν στη Θέουτα, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. Πολλοί έπρεπε να σωθούν, ενώ ένα άτομο έχασε τη ζωή του», σημείωσε η Γιόχανσον.

«Τα σύνορα της Ισπανίας είναι ευρωπαϊκά σύνορα», σημείωσε η Γιόχανσον, και τόνισε πως η Ε.Ε. θέλει να οικοδομήσει με το Μαρόκο σχέσεις βασισμένες στην εμπιστοσύνη και στις κοινές δεσμεύσεις… Το μεταναστευτικό είναι ένα βασικό στοιχείο», ξεκαθάρισε. Η Επίτροπος κάλεσε το Μαρόκο να αποτρέψει τις «παράτυπες αναχωρήσεις» από το έδαφός του, σημειώνοντας ότι όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής επιστρέφονται.

Τεταμένες οι σχέσεις ανάμεσα σε Μαρόκο - Ισπανία

Ενώ το Ραμπάτ είναι κομβικός σύμμαχος της Μαδρίτης στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης, οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες έχουν δηλητηριασθεί μετά την υποδοχή από την Ισπανία, στα τέλη Απριλίου, του αρχηγού των αυτονομιστών σαχραουί του Μετώπου Πολισάριο, του Μπραχίμ Γάλι, για να νοσηλευθεί για Covid-19. Η απόφαση αυτή της Μαδρίτης προκάλεσε τον θυμό του Ραμπάτ.

Σύμφωνα με έναν φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου στην μαροκινή πλευρά και με εικόνες της δημόσιας ισπανικής τηλεόρασης, μετανάστες συνεχίζουν να φθάνουν κολυμπώντας ή πεζή κατά μήκος της παραλίας και την Τρίτη, παρά την ανάπτυξη τεθωρακισμένων και ενισχύσεων των δυνάμεων της τάξης στην ισπανική πλευρά.

Οι αφίξεις συνεχίζονται, «αλλά με ρυθμό χαμηλότερο του χθεσινού (Δευτέρα)», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

T

ΜαρόκομετανάστεςπρόσφυγεςΙσπανίαΕυρωπαϊκή Ένωση