Κόσμος|19.05.2021 10:30

Ισραήλ, Γάζα: 2η εβδομάδα αιματοχυσίας - Εκκληση από Γαλλία για εκεχειρία

Newsroom

Δέκα ημέρες έπειτα από την κλιμάκωση της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας οι εχθροπραξίες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς συνεχίζονται αδιάλειπτα, ενώ η Γαλλία κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να πλήττει τη Λωρίδα της Γάζας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας έχει ξεπεράσει τους 220, ανάμεσά τους και 63 παιδιά, ενώ στη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 24 Παλαιστίνιους από τη 10η Μαΐου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για 12 θανάτους από τις ρουκέτες της Χαμάς, ενώ ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και 2 παιδιά.

Διαβάστε επίσης: Μυστική συνάντηση Ερντογάν – Σοϊλού: Τα βίντεο με τη μαφία «καίνε» την κυβέρνηση

Αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εδώ και οκτώ ημέρες επικρατεί αδιέξοδο, ενώ δεν έχει υιοθετηθεί ούτε μια απλή ανακοίνωση για τη σύρραξη, εξαιτίας της ένστασης που προβάλλουν οι ΗΠΑ. Ωστόσο η Γαλλία ανακοίνωσε πως κατέθεσε σχέδιο απόφασης που καλεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Μέχρι και αργά το βράδυ της Τρίτης πολλά κράτη ανέφεραν πως δεν είχαν λάβει το γαλλικό κείμενο.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, «ακούσαμε την πρόταση την οποία έκανε ο Γάλλος συνάδελφος στο Συμβούλιο και, σε ό,τι αφορά την Κίνα, ασφαλώς υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που θα διευκόλυναν το τέλος της κρίσης και την επιστροφή στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε σε μερικούς δημοσιογράφους ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν, η χώρα του οποίου ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του κορυφαίου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών. Ο κινέζος πρεσβευτής διευκρίνισε πως το σχέδιο ανακοίνωσης που έχουν υποβάλει η χώρα του, η Νορβηγία και η Τυνησία – απορρίπτεται από τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από μια εβδομάδα – παραμένει επίσης στο τραπέζι του ΣΑ.

Πέραν της ρητής υποστήριξης της Κίνας στο γαλλικό σχέδιο απόφασης, η Ρωσία επίσης κλίνει προς το να εγκρίνει το κείμενο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι. Άλλη μια μεσολαβητική προσπάθεια παραμένει σε εξέλιξη, μέσω ΟΗΕ, με τη συμβολή του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε για πρώτη φορά την «υποστήριξή» του στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη διάρκεια συνδιάλεξής του τη Δευτέρα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ωστόσο o υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σημείωσε από την Κοπεγχάγη πως «εναπόκειται στα αντιμαχόμενα μέρη να αποσαφηνίσουν ότι επιθυμούν ανακωχή», ενώ υποστήριξε πως «το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του» από τις επιθέσεις της Χαμάς. Σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ, μέσα σε 9 ημέρες εκτοξεύθηκαν από τη Χαμάς 3.700 ρουκέτες, όμως σχεδόν 9 στις 10 αναχαιτίζονται στον αέρα από το ισραηλινό σύστημα αεράμυνα «Iron Dome.

Τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας

Εκτός από τους νεκρούς η έκρηξη βίας στην Μέση Ανατολή και οι εκατέρωθεν επιθέσεις που συνεχίζονται σχεδόν αδιάκοπα από τις 10 Μαΐου έχουν οδηγήσει σε μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 70.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των βομβαρδισμών του στρατού του Ισραήλ, ενώ  2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους. 

Λωρίδα της ΓάζαςΓάζαθάνατοιΓαλλίαΙσραήλΧαμάςΟΗΕ