Κόσμος|21.05.2021 13:38

Τουρκία: Ερντογάν και Μπαχτσελί στηρίζουν τον Σοϊλού - Δεν παραιτείται

Μαρία Ζαχαράκη

Έντονο το πολιτικό παρασκήνιο σχετικά με τις διασυνδέσεις κράτους - μαφίας και την εξέλιξη με τη φημολογούμενη παραίτηση/αποπομπή του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, Ερντογάν και Μπαχτσελί στηρίζουν τον υπουργό Εσωτερικών και δεν θα ζητήσουν τελικά την παραίτησή του, παρά τις αποκαλύψεις της μαφίας που τον εμπλέκουν στα γρανάζια της.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους αυτής της υποστήριξης είναι ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και το υπουργείο Εσωτερικών έχουν στρέψει το στόχο τους στην εξάρθρωση του δικτύου του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ κι αυτές οι επιχειρήσεις θεωρείται ότι τεθούν σε κίνδυνο σε περίπτωση αποπομπής του Σοϊλού.

Διαβάστε επίσης: Νέα «περίεργη» επίθεση με drones σε πόλεις της Τουρκίας

Επισημαίνεται ότι ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν δεν θέλει να αποπέμψει τον Σοϊλού είναι ότι δεν θέλει να δώσει ατού στην μαφία, ότι κατάφερε να καρατομήσει υπουργούς.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει πάντως την υπόθεση ως συνωμοσία εναντίον του Σοϊλού, ενώ η αντιπολίτευση απαιτεί να συσταθεί επιτροπή έρευνας στο κοινοβούλιο. Το κυβερνών μπλοκ ωστόσο δεν πρόκειται να επιτρέψει τη σύσταση μίας τέτοιας επιτροπής.

Στα Κατεχόμενα ο Φουάτ Οκτάι για εγκαίνια σήραγγας νερού

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, επισκέπτεται σήμερα και αύριο (21-22 Μαΐου) το ψευδοκράτος, μαζί  με τον υπουργό Γεωργίας και Δασών, Μπεκίρ Πακντεμιρλί, προκειμένου να συμμετάσχουν στα εγκαίνια για τη σήραγγα μεταφορά νερού από την Τουρκία. Στην τελετή αναμένεται να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης κι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΣουλεϊμάν Σοϊλού