Κόσμος|24.05.2021 11:00

ΕΕ - «Αεροπειρατεία»: Προειδοποιεί με συνέπειες τη Λευκορωσία και ζητεί διεθνή έρευνα

Newsroom

Σκληρό μήνυμα προς τη Λευκορωσία, για άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ραμάν Πρατάσεβιτς, ο οποίος επέβαινε σε πτήση της Ryanair από την Αθήνα για το Βίλνιους και συνελήφθη αφότου η κυβέρνηση της χώρας ανάγκασε σε προσγείωση το αεροσκάφος στο Μινσκ, στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος του Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, διαμηνύει πως το ζήτημα αυτό θα τεθεί επί τάπητος κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής και σημειώνει πως η «Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει υπόψη της τις συνέπειες της πράξης αυτής, περιλαμβανομένης της πιθανότητας λήψης μέτρων κατά των υπεύθυνων». Επί της ουσίας, η ΕΕ αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης σε FT: Aυστηρές συνέπειες για να μην αμφισβητήσει την αποφασιστικότητά μας η Λευκορωσία

Η ΕΕ σε εξαιρετικά αυστηρό τόνο κάνει λόγο για «απαράδεκτο βήμα», σημειώνοντας: «Το αεροπλάνο, που ανήκει σε εταιρεία της ΕΕ, που πετάει μεταξύ δύο πρωτευουσών της ΕΕ και μεταφέρει περισσότερους από 100 επιβάτες, αναγκάστηκε να προσγειωθεί με στρατιωτικό αεροσκάφος της Λευκορωσίας.

Ένας από τους επιβάτες της πτήσης, ο κ. Ραμάν Πρατάσεβιτς, ανεξάρτητος δημοσιογράφος από τη Λευκορωσία, κρατήθηκε από τις αρχές της Λευκορωσίας και δεν του επιτράπηκε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Μινσκ προς τον αρχικό του προορισμό. Αυτή είναι μια ακόμη κατάφωρη προσπάθεια των αρχών της Λευκορωσίας να σιωπήσουν όλες τις φωνές της αντιπολίτευσης. Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του κ. Πρατάσεβις.

Κατά την εκτέλεση αυτής της καταναγκαστικής πράξης, οι αρχές της Λευκορωσίας έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος. Πρέπει να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για αυτό το περιστατικό για να διαπιστωθεί τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων».

Σύνοδος ΚορυφήςΖοζέπ ΜπορέλΕυρωπαϊκή ΈνωσηΛευκορωσία