Κόσμος|25.05.2021 14:57

Τουρκία - Σουλεϊμάν Σοϊλού: Δεν παραιτούμαι, ο Πεκέρ θα το πληρώσει

Μαρία Ζαχαράκη

Τρεις ολόκληρες ώρες κράτησε η συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών στο κανάλι «ΧαμπέρΤουρκ» απαντώντας στις καταγγελίες για τις σχέσεις του με τη μαφία. Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενώπιον 4 δημοσιογράφων, υποστήριξε ότι στόχος αυτών των αποκαλύψεων του οργανωμένου εγκλήματος είναι η καταστροφή της Τουρκίας, που έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Στη δε ερώτηση για το αν σκέφτεται να παραιτηθεί, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών απάντησε «όχι». «Γιατί το λέτε αυτό; Δεν το σκέφτηκα ποτέ. Δεν μπορεί να βασιστεί νομικά πουθενά μία παραίτησή μου. Ο πρόεδρος είναι ο ηγέτης μου. Γνωρίζει πολύ  καλά πώς εκτελώ τα καθήκοντά μου και πώς εκπροσωπώ το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία», δήλωσε κατηγορηματικά, σημειώνοντας ότι είναι ο άνθρωπος για τον οποίο έχει ζητηθεί η παραίτηση τις πιο πολλές φορές από τον καθένα στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Τούρκος μαφιόζος: Γιατί με εγκατέλειψε η τούρκικη κυβέρνηση;

Πεκέρ: «Την Κυριακή θα σε φάω ωμό, Σουλεϊμάν»

Και την ώρα που ο Σοϊλού μιλούσε στο κανάλι «ΧαμπέρΤουρκ», ο Τούρκος αρχι-μαφιόζος, Σεντάτ Πεκέρ, ανακοίνωνε την ημερομηνία του 8ου βίντεο και του τελειωτικού χτυπήματος κατά του υπουργού Εσωτερικών.

«Την Κυριακή θα σε αποτελειώσω. Την Κυριακή θα σε φάω ωμό. Είσαι ένας ψεύτης», έγραψε στο λογαριασμό του στο τουίτερ ο Σεντάτ Πεκέρ, κατηγορώντας παράλληλα το γιο του Σουλεϊμάν Σοϊλού ότι συναναστρέφεται καθημερινά με εμπόρους ναρκωτικών, ενώ αποκάλεσε και τον ίδιο τον Τούρκο ΥΠΕΣ ως «τον μεγαλύτερο έμπορο ναρκωτικών».

«Τις τιμές εσύ τις γνωρίζεις πολύ καλά. Μήπως αυτοί που πιάσατε ήταν οι ανταγωνιστές σας; Την Κυριακή θα σε αποτελειώσω», έγραψε ο Τούρκος αρχιμαφιόζος.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι ο Πεκέρ θα βρεθεί και θα τιμωρηθεί, όπως του αρμόζει.

«Εσύ είσαι αυτός που θα μπει φυλακή, Λουσάτε Σουλεϊμάν, πίστεψέ με», ήταν η απάντηση του Τούρκου αρχιμαφιόζου, που ολοκλήρωνε την κάθε του πρόταση με τη φράση «είσαι ψεύτης».

T

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Σουλεϊμάν Σοϊλού:

- Ο Τούρκος ΥΠΕΣ ξεκίνησε να μιλάει για το πολιτικό ήθος που είχε αποκτήσει ήδη από την παιδική του ηλικία, λέγοντας ότι από παιδί ήταν μέσα στην πολιτική, έζησε πραξικοπήματα και διάφορες δύσκολες πολιτικές καταστάσεις.

Γι’ αυτό και δεν φοβάται τίποτα.

- «Οι συκοφαντίες και οι ισχυρισμοί ενός ύποπτου του οργανωμένου εγκλήματος, ενός εγκληματία, για ένα όνομα γνωστό σε όλους στην Τουρκία εδώ και χρόνια και για έναν του οποίου η ζωή είναι πεντακάθαρη, είναι απλά ανοησίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΣ, σημειώνοντας ότι «δεν θα απαντήσουμε σε αυτούς τους ισχυρισμούς, δεν το βρίσκουμε σωστό».

«Παρόλο που οι ισχυρισμοί και οι συκοφαντίες του είναι εντελώς αβάσιμες και κενές, μιλά για το κράτος, προσπαθώντας να γίνει ο κηδεμόνας της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Ο στόχος είναι η Τουρκία

- «Σήμερα, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κράτος στη Βόρεια Συρία. Οι αμερικανικές βάσεις στη Συρία αυξήθηκαν από 6 σε 14. Το 2020 και το 2021. Από τη μία πλευρά, ενώ καταφέρνουμε τόσα επιτεύγματα, εξαπολύεται μια οικονομική επίθεση κατά της Τουρκίας. Αυτό το ζήσαμε όλοι μας. ‘Η Τουρκία πρέπει να διαλυθεί, να συρρικνωθεί οικονομικά, να μην έχει τη δυνατότητα κινήσεων. Η Τουρκία πρέπει να πέσει στη θέση χωρών όπως η Συρία, ο Λίβανος και το Ιράκ’».

- «Υπάρχει ένα προεδρικό σύστημα. Δεν υπάρχει πολιτική αστάθεια.

Όλοι έχουμε ξεχάσει την τρομοκρατία.

Στο Σουλταναχμέτ, το Ντολμάμπαχτσέ, στην Άγκυρα, στο Γκαζιαντέπ, ο ISIS και το PKK πραγματοποιούσαν συνέχεια επιθέσεις. Υπήρχαν εμπορικά κέντρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου καθημερινά εκρήγνυτο και μια βόμβα».

«Ο λόγος για τον οποίο στοχοποιούμαι»

- «Πρώτον, είμαι μέλος της κυβέρνησης κι ένα από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης».

- «Συνεχίζουμε με το σπαθί μας τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Εάν δεν ήμασταν καθαροί, δεν θα μπορούσαμε να κρατάμε το σπαθί του έθνους μας. Αν είναι να χρησιμοποιήσουμε το σπαθί μας, θα είναι για να το μπήξουμε μέσα στις βρώμικες υποθέσεις».

Εντολή έρευνας για τη δολοφονία του Τ/Κ δημοσιογράφου

- Για τον Τ/Κ δημοσιογράφο Κουτλού Ανταλί, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι αν υπάρχει το παραμικρό ανεξιχνίαστο στη δολοφονία του, είναι για εκείνον ζήτημα τιμής και έχει δώσει ήδη εντολή για νέα έρευνα. 

«Αυτό είναι το πρώτο. Όποιος το έχει κάνει στην Κύπρο είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το τίμημα», είπε.

Στην ερώτηση αν θα κάνει κάποιο βήμα για το θέμα της δολοφονίας του Τ/Κ δημοσιογράφου, ο Σοϊλού είπε: «Έδωσα οδηγίες στους συνεργάτες μου σήμερα».


«Συνεργάζομαι, δεν υπακούω»

- Για τη σχέση του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Τούρκος ΥΠΕΣ απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι ‘ούτε νερό δεν πίνει, χωρίς να ζητήσει την άδεια του Ερντογάν’, είπε:

«Συνεργάζομαι με τον πρόεδρό μας. Δεν μου έδωσε ποτέ οδηγίες να "το κάνω έτσι ή αλλιώς" σε κανένα θέμα».

- «Κάτω από αυτήν την επιτυχία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, εάν υπάρχει ο,τιδήποτε παράνομο, βασανιστήρια ανθρώπων, δολοφονίες με άγνωστους δράστες, φέρτε μου να υπογράψω ένα κενό χαρτί και να φύγω από εδώ», δήλωσε, τονίζοντας ότι οι μάχες της Τουρκίας είναι καθαρές.

- «Το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι ένα ισχυρό κράτος. Αυτό που λέω δεν είναι μια φράση κλισέ. Αυτό που κάναμε είναι προφανές. Είμαστε στη Λιβύη, στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε στο Καραμπάχ. Είμαστε στη Συρία. Είμαστε στο Βόρειο Ιράκ. Κάθε ένα από αυτά ήταν βήματα που η Τουρκία είχε ονειρευτεί και δεν είχε πιστέψει».

«Ο αρχι-μαφιόζος θα το πληρώσει»

- «Δεν επιτρέπουμε τέτοια πράγματα στην Τουρκική Δημοκρατία. Ο αρχηγός αυτής της εγκληματικής οργάνωσης θα ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκική Δημοκρατία, θα παραδοθεί στη δικαιοσύνη και θα εκτίσει την ποινή του. Αφού βγει, δεν θα του επιτραπεί να έχει καμία επαφή με τους γύρω του. Θα εκτίσει την ποινή του, θα πληρώσει το τίμημα», προειδοποίησε ο Σοϊλού σχετικά με το τί περιμένει τον Σεντάτ Πεκέρ, τον οποίο δεν πρόκειται να σώσει κανείς μεγάλος στον κόσμο. 

ΗΠΑ και Ευρώπη θέλουν τη διάλυση της Τουρκίας

- «Ή θα θεωρήσουμε τις ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ανώτερες από τις οργανώσεις του υποκόσμου και τις ξένες δυνάμεις που ως στόχος τους εδώ και χρόνια την παράδοση της Τουρκίας σε ένα βαθύ κράτος;

Είμαστε αντιμέτωποι με ένα σύστημα παραπληροφόρησης. Η τουρκική υπηρεσία του BBC είναι ένα κανάλι παραπληροφόρησης.

Το βαθύ κράτος της Γερμανίας είναι ισχυρό. Κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση για ναρκωτικά, ενώ πρώτα εκείνοι σταμάτησαν το πλοίο που κατέληξε στο λιμάνι της Μερσίνας στη Γερμανία στις 27 Φεβρουαρίου», όπως ανέφερε.

«Ο γιος του Σοϊλού γυαλίζει τα παπούτσια των εμπόρων ναρκωτικών»

- Η απάντηση του Πεκέρ σχετικά με το εμπόριο ναρκωτικών ήταν άμεση:

«Μιλάς για επιτυχία στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, Σουλεϊμάν; Η Κωνσταντινούπολη κατατάσσεται δεύτερη πόλη σε χρήστες ναρκωτικών και τα Άδανα τρίτη στον κόσμο. Λες ψέματα.

Λουσάτε Σουλεϊμάν, ο γιος σου ταξιδεύει με όλους τους εμπόρους ναρκωτικών κάθε μέρα. Αντί να τους σπάσετε τα πόδια, γυαλίζετε τα παπούτσια τους», είπε χαρακτηριστικά.

- Ο  Σουλεϊμάν Σοϊλού αρνήθηκε να αποκαλύψει και πάλι ποιος πολιτικός χρηματίζεται από τον Τούρκο αρχι-μαφιόζο με 10 χιλιάδες δολάρια.

«Μόνο στον εισαγγελέα θα μιλήσω για το ζήτημα των 10 χιλιάδων δολαρίων. Αυτό το άτομο είναι πολιτικός», είπε.

Δεσμοί αντιπολίτευσης με μαφία

- Ο Τούρκος ΥΠΕΣ κατηγόρησε μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχουν σχέσεις με τον Πεκέρ και άτομα του υποκόσμου, δήλωση που ξεσήκωσε την αντίδραση πολλών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

«Το CHP δεν πρέπει να πέφτει στην παγίδα του.

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος πρέπει να πει ‘αυτό είναι κρίμα’», δήλωσε ο Σοϊλού, που εξήρε την ταπεινή καταγωγή του και τα εύσημα που έχει πάρει από την πρώην πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ.

- «Δεν είμαι άνθρωπος της υψηλής κοινωνίας. Μέχρι τώρα, δεν είχα πλάτες από πουθενά. Η κα. Τανσού (Τσιλέρ) μου είχε πει: ‘Αν αγαπάς τον Αλλάχ, μην φύγεις από αυτό το μέρος’».

Βίντεο-αίσχη

- «Είναι ουσιαστικά μια επιχείρηση για να ειπωθούν τα πιο αηδιαστικά ψέματα του κόσμου, να γίνει αντικείμενο πολιτικής συζήτησης και να παρακολουθούμε αυτά τα βίντεο», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΣ, ο οποίος σχολιάζοντας τη μεγάλη απήχηση και τηλεθέαση που έχουν τα βίντεο του Σεντάτ Πεκέρ, τα συνέκρινε με πορνο-ταινίες:

«Εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν παιδικό πορνό. Εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν διεστραμμένα πράγματα».

- «Νομίζω ότι δεν είναι πρέπον να φέρνουμε ένα άτομο και την οικογένειά του που υπηρέτησε ως πρωθυπουργός μιας χώρας στο ίδιο επίπεδο με έναν άνδρα που λέει τέτοια ψέματα», σχολίασε για τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής: Απαγόρευση της εναέριας κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη στη Λευκορωσία

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΕυρώπηΣουλεϊμάν ΣοϊλούΗΠΑ