Κόσμος|15.01.2019 22:51

Ναϊρόμπι: Τουλάχιστον 7 νεκροί στην επίθεση σε ξενοδοχείο (pics+vid)

Newsroom

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη στην επίθεση που σημειώθηκε σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου δήλωσε ότι είδε πέντε πτώματα στη βεράντα ενός εστιατορίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μικρή απόσταση βρισκόταν και το πτώμα ενός βομβιστή αυτοκτονίας που πιθανότατα πυροδότησε μια ζώνη με εκρηκτικά που έφερε επάνω του.

Ένας άλλος μάρτυρας, που μίλησε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Citizen TV, είπε ότι είδε και αυτός πέντε θύματα. Δεν είναι σαφές όμως αν επρόκειτο για τα ίδια πέντε θύματα για τα οποία έκανε λόγο ο φωτορεπόρτερ.

Η σομαλική οργάνωση ισλαμιστών μαχητών αλ Σαμπάαμπ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, μετέδωσε το αμερικανικό κέντρο επιτήρησης τζιχαντιστικών ιστοσελίδων Site.

Η οργάνωση, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, αναφέρει σε σύντομο κείμενο που ανήρτησε στο πρακτορείο προπαγάνδας της, Shahada, πως αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση.

Η Σαμπάαμπ πραγματοποίησε τις δύο πιο πρόσφατες φονικές επιθέσεις στην Κένυα: εκείνην στο εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ το 2013 (67 νεκροί) και εκείνην στο πανεπιστήμιο Γκαρίσα το 2015 (148 θύματα).

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε δήλωση εκπροσώπου της Σαμπάαμπ που αναλάμβανε την ευθύνη για την επίθεση. «Είμαστε πίσω από την επίθεση στο Ναϊρόμπι. Η επιχείρηση συνεχίζεται. θα δώσουμε λεπτομέρειες αργότερα», είπε ο Αμπντιάσις Αμπού Μουσάμπ, εκπρόσωπος στρατιωτικών επιχειρήσεων της αλ Σαμπάαμπ.

«Είμαστε υπό επίθεση», δήλωσε στη διάρκεια της επίθεσης στο Reuters ένας αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ναϊρόμπι Φίλιπ Ντόλο δήλωσε ότι έχει αποκλειστεί η περιοχή γύρω από το Ρίβερσαϊντ Ντράιβ, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο dusitD2, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι γίνεται ληστεία.

Ωστόσο η αστυνομία δεν αποκλείει μια επίθεση από εξτρεμιστές ισλαμιστές, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τσαρλς Οουίνο στον τηλεοπτικό σταθμό Citizen Television. «Πρέπει να πάμε για το χειρότερο συμβάν που μπορεί να λάβει χώρα και αυτό είναι μια τρομοκρατική (επίθεση)», δήλωσε.

Η τοπική τηλεόραση μεταδίδει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πλάνα με πυκνό καπνό πάνω από την περιοχή Westland, στην οποία στεγάζεται το εν λόγω ξενοδοχείο Dusit.

Τέσσερα ασθενοφόρα και ένα πυροσβεστικό όχημα βρίσκονται στο σημείο, ενώ εργαζόμενοι που έχουν εγκαταλείψει το συγκρότημα δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι υπάρχουν ακόμα συνάδελφοι τους που κρύβονται κάτω από τα γραφεία τους.

T

ΚένυαέκρηξηΝαϊρόμπι