Κόσμος|26.05.2021 09:19

Τουρκία - Μιλιέτ: Ο Τσαβούσογλου στοχεύει σε θετική ατζέντα στην Αθήνα, αλλά και σε… παράπονα

Μαρία Ζαχαράκη

Να ξεχαστεί η ένταση της Άγκυρας επιδιώκει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, η οποία -όπως φαίνεται- έχει «κλειδώσει» για τις 31 Μαΐου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μιλιέτ» σήμερα, η επίσκεψη Τσαβούσογλου έχει ξεχωριστή σημασία μετά την κρίση «που ο Νίκος Δένδιας προκάλεσε στις 15 Απριλίου στην κοινή συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής φιλο - κυβερνητικής εφημερίδας, «ο Τσαβούσογλου πηγαίνει στην Αθήνα για να αφήσει τα προβλήματα πίσω και να δημιουργήσει μια θετική ατζέντα. Οι δύο υπουργοί θα αξιολογήσουν τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών Τουρκίας - Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και θα σταθούν ιδιαιτέρως στα άρθρα εκείνα στα οποία ‘σκαλώνουν’ οι δύο πλευρές».

Η δε απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθεί ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών επαφίεται -σύμφωνα με τη Μιλιέτ- στη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα οι πηγές της εφημερίδας προκρίνουν ότι στην Ελλάδα θα φανεί το κατά πόσο η ένταση που προέκυψε από την επίσκεψη του Δένδια στην Τουρκία θα ξεπεραστεί ή όχι και αυτό μάλιστα θα καθορίσει και το μέλλον των διερευνητικών επαφών.

Προετοιμασία συνάντησης κορυφής και ευρεία ατζέντα

Η Άγκυρα πάντως διαφαίνεται να επιδιώκει -κυρίως τώρα- μία συνάντηση κορυφής μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν, καθώς μετά τη «Γενί Σαφάκ» χθες, και η «Μιλιέτ» σήμερα υποστηρίζει ότι η συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στην Ελλάδα θα έχει ουσιαστικά έναν χαρακτήρα «προπαρασκευαστικό», δηλ. προετοιμασίας ενός ραντεβού μεταξύ Έλληνα πρωθυπουργού και Τούρκου προέδρου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Πάντως, πέρα από την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη - Δένδια, σύμφωνα με την Τουρκία, ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να ανοίξει και πάλι τη βεντάλια των θεμάτων και να θέσει εκτός της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, ζήτημα βραχονησίδων, εναέριου χώρου, αποστρατικοποίησης νησιών, ανατολικής Μεσογείου, καθώς επίσης και μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. 

Εμβολιασμός Μουσουλμάνων δασκάλων από Τουρκία

Ειδικά, για τη μειονότητα ο κ. Τσαβούσογλου φαίνεται ότι θα κουβαλάει και… εμβόλια κορονοϊού στη βαλίτσα του την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη «Μιλιέτ», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να εκφράσει παράπονα στον ομόλογό του Νίκο Δένδια για το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα εμβολιασμού της Ελλάδας και θα προτείνει μάλιστα να τους εμβολιάσει η Τουρκία.

«Τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί στη χώρα, εκτός από τους Τούρκους καθηγητές στη δυτική Θράκη, θα εμβολιαστούν. Αναφέρεται ότι στη συνάντηση ο Τσαβούσογλου θα εκφράσει τα παράπονά του στον ομόλογό του για αυτήν την απόφαση. Η Τουρκία αναμένεται να κάνει κάποιο βήμα προς τον εμβολιασμό των Τούρκων της δυτικής Θράκης το επόμενο διάστημα», σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Όλες οι ειδήσεις

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς θα λειτουργεί για ταξίδια και μετακινήσεις

Δασοπροστασία: «Καίνε» την πυροσβεστική οι ελλείψεις φωτιά στο Σώμα

Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 35-39 ετών και με τα τέσσερα εμβόλιο

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΆγκυρα