Κόσμος|26.05.2021 11:34

Bloomberg: Δικαστική εντολή για παράδοση εμβολίων της AstraZeneca, επιδιώκει η ΕΕ

Newsroom

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να ζητήσει από δικαστές να διατάξουν την AstraZeneca να προμηθεύσει εκατομμύρια ακόμη δόσεις εμβολίου στα 27 κράτη-μέλη της, ενέργεια που αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο της νομικής διαμάχης των δύο πλευρών.

Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, βελγικό δικαστήριο πρόκειται να σταθμίσει τους ισχυρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αιτιολογεί την εντολή προς την εταιρεία να παραδώσει τις δόσεις, ενώ το ίδιο δικαστήριο θα εξετάσει και εάν η AstraZeneca παραβίασε τους όρους της σύμβασης που είχε υπογράψει.

«Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για δόσεις εμβολίου ώστε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός στα κράτη-μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το δικαστήριο να απαιτήσει από την εταιρεία να χορηγήσει επαρκή αριθμό δόσεων» δήλωσε ο Στεφάν Ντε Κεερσμάεκερ, εκπρόσωπος του εκτελεστικού σκέλους της ΕΕ. 

Οι παραδόσεις δεν είναι το μοναδικό επίδικο διαμάχης αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς αυτή έχει να κάνει και με τις φερόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειες, που οδήγησαν ορισμένα μέλη της ΕΕ να περιορίσουν τη χρήση του σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η ΕΕ στράφηκε στις Pfizer Inc. και BioNTech SE για επιπλέον 1,8 δισεκατομμύρια εμβόλια. 

Η ΕΕ είχε παραγγείλει συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις της AstraZeneca πέρυσι με την εταιρεία να δηλώνει ότι θα παραδώσει 100 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Όλες οι ειδήσεις

Πανελλήνιες: Γρίφος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου για τους 110.000 υποψήφιους

Πρώτη δήλωση Λουκασένκο: Κακοί άνθρωποι προσπαθούν να «πνίξουν» τη Λευκορωσία

Ενοίκια: Ποιοι απαλλάσσονται από τα μισθώματα Μαΐου, Ιουνίου-Αναλυτικά όλοι οι ΚΑΔ

Ευρωπαϊκή ΈνωσηδικαστήριοεμβόλιοAstraZeneca