Κόσμος|26.05.2021 13:42

Την Ρωσία «βλέπουν» πίσω από την κρατική αεροπειρατεία Γερμανοί πολιτικοί - Ζητούν κυρώσεις

Newsroom

Την Ρωσία βλέπουν κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί πίσω από την υπόθεση κρατικής αεροπειρατείας στην πτήση της Ryanair, εξαπολύοντας πυρά προς την χώρα, η οποία, όπως επισημαίνουν, επιδιώκει ανοιχτή σύγκρουση με την Δύση.

Οπως μετέδωσε ο Παντελής Βαλασόπουλος στο OPEN TV, η Γερμανίδα καγκελάριος σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη τόνισε πως η Ρωσία έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο σε αυτή την αεροπειρατεία. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, από την πλευρά του, δήλωσε πως η Μόσχα επιθυμεί ανοιχτή σύγκρουση με τη Δύση.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προχώρησε σε αντίστοιχες δηλώσεις. «Η κρατική αεροπειρατεία έγινε το λιγότερο εν γνώσει του Κρεμλίνου, αν το ίδιο δεν βοήθησε επιχειρησιακά. Αλλωστε ο Λουκασένκο δεν θα μπορούσε να κάνει ποτέ κάτι αντίστοιχο χωρίς τη βοήθεια του Πούτιν. Είναι ώρα για πιο σκληρές κυρώσεις», είπε ο κ. Βέμπερ.

Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε να σταματήσει η χρηματοδότηση από τη γερμανική τράπεζα επενδύσεων πυρηνικού εργοστασίου ενέργειας που κατασκευάζει στη Λευκορωσία η Siemens. Το ίδιο πιστεύει πως πρέπει να γίνει και ο Βέμπερ. «Η Μόσχα αυτή την ώρα έχει μια ηγεσία που δεν θέλει καμία συνεργασία με την ΕΕ και αναζητά συνέχεια την σύγκρουση», επεσήμανε, ενώ σύμφωνα με τον Παντελή Βαλασόπουλο, ο Βέμπερ ζήτησε ως κύρωση να εξεταστεί και η υπόθεση του Nord Stream 2.

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Λευκορωσία

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιεί σήμερα μια άτυπη έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με αντικείμενο τη Λευκορωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Το Μινσκ κατηγορείται ότι έκανε την Κυριακή μια αεροπειρατεία σε μια επιβατική πτήση της Ryanair, αναγκάζοντάς την να προσγειωθεί στη λευκορωσική πρωτεύουσα ώστε οι αρχές εκεί να μπορέσουν να συλλάβουν τον διαφωνούντα Ρομάν Προτασέβιτς, έναν 26χρονο αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο ο οποίος επέβαινε στο αεροπλάνο.

«Θα συνεδριάσουμε», δήλωσε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από δύο άλλες διπλωματικές πηγές.

Αυτή η συνεδρίαση του ΣΑ, που θα είναι διαδικτυακή, ζητήθηκε από τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Εσθονία, ανέφεραν οι διπλωμάτες.

Όλες οι ειδήσεις

Ακίνητα: Οι 10 πιο περιζήτητες περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Πανελλήνιες: Γρίφος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου για τους 110.000 υποψήφιους

Εμβόλιο AstraZeneca: Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για τα όρια ηλικίας

Ενοίκια: Ποιοι απαλλάσσονται από τα μισθώματα Μαΐου, Ιουνίου-Αναλυτικά όλοι οι ΚΑΔ

αεροπειρατείαΡωσίαΑλεξάντερ ΛουκασένκοΛευκορωσίαΓερμανίαRyanair