Κόσμος|28.05.2021 16:56

Κορονοϊός: Αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας για την προέλευσή του

Newsroom

Τη στιγμή που οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  ετοιμάζουν πρόταση για τις επόμενες μελέτες που θα πραγματοποιηθούν για να αναζητηθεί η προέλευση του κορονοϊού (όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δηλώνει πως είναι πιθανό να δώσει στη δημοσιότητα μια έκθεση, όπου θα παρουσιάζονται λεπτομερώς τα ευρήματα της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών σχετικά με την προέλευση της Covid-19.

Ο Μάικ Ράιαν, ειδικός για τις επείγουσες καταστάσεις του  έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες με τις χώρες μέλη θα συνεχισθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Τα δυο σενάρια των ΗΠΑ

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών αναγνώρισε ότι οι υπηρεσίες της έχουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση της Covid-19, με δύο υπηρεσίες να πιστεύουν ότι εμφανίστηκε φυσικά από την επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα και μια τρίτη να ενστερνίζεται ένα πιθανό εργαστηριακό ατύχημα, ως την πηγή της παγκόσμιας αυτής πανδημίας.

«Η αμερικανική κοινότητα Πληροφοριών δεν γνωρίζει ακριβώς πού, πότε και πώς ο ιός Covid-19 μεταδόθηκε αρχικά, όμως συγκλίνει σε δύο πιθανά σενάρια», επισημαίνει το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI), προσθέτοντας πως η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν υπάρχουν «επαρκείς πληροφορίες προκειμένου να αξιολογηθεί ότι το ένα σενάριο είναι πιθανότερο σε σύγκριση με το άλλο».

Η ανακοίνωση του ODNI δεν διευκρίνισε ποιες δύο από τις 17 υπηρεσίες που απαρτίζουν την κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε από μολυσμένα ζώα και ποια υπηρεσία πιστεύει ότι προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα.

Και στις δύο περιπτώσεις, εντούτοις, το ODNI λέει ότι οι υπηρεσίες που κλίνουν στη μία ή την άλλη εξήγηση το κάνουν με «χαμηλή ή μέτρια αυτοπεποίθηση», κάτι που στην ορολογία των κατασκόπων σημαίνει πως πιστεύουν ότι τα στοιχεία που στηρίζουν την άποψή τους απέχουν από το να είναι καθοριστικά.

Η Ουάσινγκτον ζητά από τον ΠΟΥ να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της έρευνας 

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ κάλεσαν χθες τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να πραγματοποιήσει δεύτερη φάση ερευνών για την προέλευση του κορονοϊού κατά την οποία, αυτήν την φορά,  ανεξάρτητοι ερευνητές θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε στοιχεία και δείγματα στην Κίνα, αντίθετα με ό,τι ίσχυσε κατά την έρευνα που πραγματοποίησε ο ΠΟΥ στις αρχές του χρόνου στην χώρα από όπου ξεκίνησε η πανδημία.

Η ανακοίνωση Μπάιντεν ακολούθησε την δημοσίευση στοιχείων που προέρχονται από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών που υποδεικνύουν ότι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν αρρώστησαν τον Νοέμβριο 2019 και χρειάσθηκε να νοσηλευθούν με συμπτώματα που παραπέμπουν στην  Covid-19. Τα στοιχεία επαναφέρουν στην επιφάνεια το σενάριο σύμφωνα με το οποίο, ο ιός διέφυγε από εργαστήριο, σενάριο από την εξέταση του οποίου το Πεκίνο προσπαθεί με κάθε μέσον να απομακρύνει την διεθνή κοινότητα.

Κίνα σε ΗΠΑ: Θεωρίες συνωμοσίας... 

Η κυβέρνηση του Πεκίνου κάνει λόγο για θεωρίες συνωμοσίας αναφερόμενη στα περί εργαστηριακής διαρροής του κορωνοϊού. Ο Ζαό Λιτζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν περισσότερα από 200 βιολογικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο. «Πόσα μυστικά κρύβουν;», διερωτήθηκε. 

O Kινέζος εκπρόσωπος έκανε ειδική αναφορά στο Φορτ Ντέτρικ, που απέχει 70 χιλιόμετρα από την Ουάσινγκτον στη πόλη του Μέριλαντ, κορυφαίο εργαστήριο στις ΗΠΑ για την έρευνα πάσης φύσεως ιών. «Το Φορτ Ντέτρικ διαθέτει στοιχεία του προγράμματος βιολογικής άμυνας της χώρας», είπε ζητώντας το άνοιγμα της βάσης των ΗΠΑ σε διεθνείς επιθεωρητές.

Η τοποθέτηση του δρ. Φάουτσι

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα,  δρ. Άντονι Φάουτσι, ο υγειονομικός επικεφαλής του Λευκού Οίκου, παραδέχθηκε στους Αμερικανούς νομοθέτες πως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησε με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν σε μια περίοδο πέντε ετών, ώστε να μελετηθεί αν οι κορονοϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο.

Ο δρ Φάουτσι εμφανίστηκε ενώπιον εξεταστικής επιτροπής την Τρίτη και αποκάλυψε πως το κονδύλι διοχετεύτηκε στην κινεζική ερευνητική δομή μέσω μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας (EcoHealth Alliance), χρηματοδοτώντας μια «ήπια συνεργασία με πολύ αξιοσέβαστους κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι είναι παγκόσμιες αυθεντίες στον κορονοϊό».

Αυτό είπε ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων των ΗΠΑ, αρνούμενος ωστόσο εμφατικά πως ο σκοπός της έρευνας ήταν ο χειρισμός του κορονοϊού για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Πριν την ομολογία-«βόμβα», καθώς πρωτύτερα όλοι αρνούνταν οποιαδήποτε αμερικανική εμπλοκή στο μοιραίο εργαστήριο της Ουχάν, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, Dr. Francis Collins, δήλωσε πως «δεν γνωρίζουμε, φυσικά, για άλλες πηγές χρηματοδότησης ή άλλες δραστηριότητες που μπορεί να έχουν συμβεί έξω από ό,τι τα δικά μας λεφτά επέτρεψαν».

Οι ΗΠΑ έκοψαν άρον-άρον τη χρηματοδότηση στην EcoHealth Alliance τον περσινό Απρίλιο, μέσα στην κατακραυγή. Ο δρ Φάουτσι είπε επίσης πως το ενδιαφέρον των Αμερικανών με τους κορονοϊούς των νυχτερίδων ξεκίνησε όταν ξέσπασε η επιδημία SARS πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

«Τρομάξαμε πολύ με τον SARS-CoV-1 το 2002-2003, όπου αυτός ο συγκεκριμένος ιός μεταδόθηκε αναμφίβολα από νυχτερίδα σε ενδιάμεσο ξενιστή, πυροδοτώντας μια επιδημία και πανδημία που κατέληξε σε 8.000 κρούσματα και κοντά στους 800 θανάτους. Θα ήταν σχεδόν παράλειψη των καθηκόντων μας αν δεν το μελετούσαμε αυτό, και ο μόνος τρόπος για να μελετήσεις αυτά τα πράγματα είναι να πας εκεί που γίνεται η δράση». Η αμερικανική χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο τον τελευταίο καιρό, με τις φωνές που βλέπουν ύποπτες σχέσεις να πληθαίνουν.

Η Wall Street Journal αποκάλυψε το Σαββατοκύριακο πως τρεις ερευνητές του μοιραίου ινστιτούτου νόσησαν τόσο βαριά τον Νοέμβριο του 2019 που κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Όλες οι ειδήσεις

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία στο παρά πέντε της επίσκεψης Τσαβούσογλου

Πράσινο Πιστοποιητικό: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 8 ερωταπαντήσεις

Αγία Σοφία: Σε κακά χάλια ένα χρόνο μετά τη μετατροπή του ναού σε τζαμί

Ελληνική επιστημονική επιτυχία: Μείωσαν το ιϊκό φορτίο ασθενών covid κατά 25% με αλατόνερο

ΚορονοϊόςΠαγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςΤζο ΜπάιντενΗΠΑΚίνα