Κόσμος|15.01.2019 22:46

Brexit: Δεν πέρασε η συμφωνία - Τεράστια ήττα για την Τερέζα Μέι

Newsroom

Με 432 ψήφους κατά και 202 ψήφους υπέρ, καταψηφίστηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες για το Brexit, ανοίγοντας τον δρόμο για μία έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, κάτι που ανησυχεί πολύ τους οικονομικούς κύκλους και περιλαμβάνει την κατάρρευση της λίρας και την εκτίναξη της ανεργίας. 

Μετά και την αποψινή απόρριψη της συμφωνίας της Τερέζα Μέι στο βρετναικό κοινοβούλιο γίνεται πλέον πιο πιθανό το σενάριο μιας άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα, η Βρετανία φεύγει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου του 2019, με ή χωρίς συμφωνία. Βουλευτές ανέφεραν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας για το Brexit, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιώσει ή απορρίψει μέχρι στιγμής η Τερέζα Μέι.

Οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ θα ορίζονται, στην περίπτωση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ενώ μια σειρά τελωνειακών και ρυθμιστικών ελέγχων θα πρέπει να εφαρμοσθούν.

Στη διάρκεια της ομιλίας της πριν την ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή και ότι μόνο μέσω αυτής μπορεί η Μ. Βρετανία να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον, μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, έκανε λόγο για μια απόφαση που θα καθορίσει τη χώρα στις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν.

Παρέμβαση Τουσκ για ανάκληση του Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με ανάρτησή του στο twitter λίγα λεπτά μετά την καταψήφιση της συμφωνίας Μέι, καλεί τους Βρετανούς να ανακαλέσουν το άρθρο 50 και να επιστρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Αν μια συμφωνία δεν είναι δυνατή και κανείς δεν θέλει μια έξοδο χωρίς συμφωνία, τότε ποιος εντέλει θα βρει το θάρρος να πει ποια είναι η μόνη θετική λύση;», αναρωτιέται ο Ντόναλντ Τουσκ. 

T

Πρόταση μομφής κατέθεσαν οι Εργατικοί

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οι Ερργαρικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσαν πρόταση μομφής, η οποία όπως ανακοίνωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συζητηθεί την Τετάρτη. Κατά δήλωση του Κόρμπιν, μαζί του στην πρόταση μομφής είναι ήδη και οι Συντηρητικοί που είχαν καταθέσει ανάλογη πρόταση εναντίον της Μέι τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Σε περίπτωση ήττας για την Τερέζα Μέι: 

Οδηγεί είτε σε εσωκομματική επιλογή νέου επικεφαλής από τους Συντηρητικούς είτε σε άμεση παραίτηση της Τερέζα Μέι και προκήρυξη εθνικών εκλογών. Στην πρώτη περίπτωση, οι Συντηρητικοί θα πρέπει να επιλέξουν με τον τρόπο που προβλέπεται από τη διαδικασία της Βουλής εντός εύλογου χρονικού διαστήματος το πρόσωπο που θα οδηγήσει τη χώρα στο επόμενο στάδιο του Brexit, ενώ στη δεύτερη η χώρα οδεύει σε εθνικές εκλογές. 

Σε περίπτωση νίκης της Τερέζα Μέι

Τα σενάρια είναι τα εξής.

  • Επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την Ε.Ε. (κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποκλείσει σε κάθε τόνο). 
  • Η Μ. Βρετανία οδηγείται σε «σκληρό» Brexit. 
  • Η Τερέζα Μέι υποχωρεί σημαντικά στις θέσεις της και προκηρύσσει νέο δημοψήφισμα 

Υπάρχει δυνατότητα δεύτερου δημοψηφίσματος; 

Η δυνατότητα δεύτερου δημοψηφίσματος ζητείται από τους φιλοευρωπαίους που θέλουν την ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου δημοψηφίσματος, αλλά και αξιωματούχους που βλέπουν σε αυτό έναν τρόπο άρσης του αδιεξόδου. Είναι ένα ενδεχόμενο που μέχρι στιγμής αποκλείεται από την Τερέζα Μέι.

T

Brexit χωρίς συμφωνίαΤερέζα ΜέιBrexitψηφοφορία