Κόσμος|16.01.2019 07:16

ΠΓΔΜ: Εγινε νόμος του κράτους η Συμφωνία των Πρεσπών

Χρήστος Τελίδης

Στη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ονομάζεται Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας) του νόμου που επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών τον περασμένο Ιούνιο -και για τον οποίο αρνούνταν μέχρι τώρα να υπογράψει το σχετικό διάταγμα ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ- προχώρησε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, με την υπογραφή του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι.

Στο ίδιο φύλλο (Νο 7) της 14ης Ιανουαρίου 2019 δημοσιεύτηκε επίσης -πάλι με υπογραφή του Τζαφέρι- ο νόμος περί γλωσσών που καθιερώνει την αλβανική ως τη δεύτερη γλώσσα της χώρας και επεκτείνει τη χρήση της στον κρατικό μηχανισμό, στους δήμους κ.λπ.

Ο νόμος αυτός είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο από τη Βουλή, μετά την αναπομπή του Γκ. Ιβάνοφ, αλλά ο ίδιος αρνούνταν να υπογράψει το σχετικό διάταγμα και να στείλει για δημοσίευση τον νόμο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η διπλή ενέργεια της κυβέρνησης Ζάεφ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου Ιβάνοφ, που έκανε λόγο για αντισυνταγματική ενέργεια και για μια πράξη παράνομη που επισύρει ποινικές ευθύνες, όπως ανέφερε, καλώντας μάλιστα τους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας να απαντήσουν αν αποδέχονται και υποστηρίζουν τέτοιες ενέργειες.

Από την πλευρά του, το VMRO-DPMNE έκανε λόγο για συνταγματικό πραξικόπημα και ανέφερε ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για βίαιες παραβιάσεις των νόμων και του συντάγματος», ζητώντας τη δίωξη του προέδρου της Βουλής Τ. Τζαφέρι καθώς και του διευθυντή της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, που προχώρησε στη δημοσίευση. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η δημοσίευση -το περασμένο Σάββατο- των συνταγματικών αλλαγών.

Η κυβέρνηση Ζάεφ δεν άφησε περιθώρια για «παιχνίδια» και «εκκρεμότητες» στον Γκ. Ιβάνοφ στο θέμα των συνταγματικών αλλαγών που ψήφισε η Βουλή την περασμένη Παρασκευή και τις έστειλε αμέσως για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με υπογραφή πάλι του προέδρου της Βουλής.

Η κυβέρνηση Ζάεφ δεν άφησε περιθώρια για «παιχνίδια» και «εκκρεμότητες» στον πρόεδρο της χώρας

Η έντονη αντίδραση του Γκ. Ιβάνοφ και η ενέργειά του να απευθυνθεί στους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας αποβλέπουν, όπως εκτιμάται στα Σκόπια, στο να δημιουργηθούν εμπόδια στην ολοκλήρωση των διαδικασιών όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και γίνονται την επομένη της παρέμβασης που υπήρξε και από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Το τελευταίο υποστήριξε ότι η πρόσφατη επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, που φέρνει και την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, «δεν εκφράζει τη βούληση του λαού» και έκανε λόγο για έξωθεν επιβαλλόμενη διαδικασία.

«Αναρωτιέμαι αν οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας που υποστηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό θα εμφανιστούν και θα υποστηρίξουν αυτόν τον τρόπο θέσπισης νόμων. Θα υποστηρίξουν όλα αυτά τα οποία επιφέρουν ανυπολόγιστες συνέπειες και ζημιές στον νόμο και στο κράτος δικαίου; Τέτοιες πρακτικές χρησιμοποιούν στις χώρες τους;» ανέφερε ο Ιβάνοφ. Σε απάντησή του στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της Βουλής Τ. Τζαφέρι είπε ότι ενήργησε σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του και δεν έκανε τίποτα παράνομο. «Είχα αφήσει στον πρόεδρο αρκετό χρόνο για τα δύο διατάγματα. Για το πρώτο (σ.σ.: για τις γλώσσες) είχε έναν χρόνο και για το δεύτερο (σ.σ.: Συμφωνία των Πρεσπών) έξι μήνες, όμως δεν εκπλήρωσε τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

Ο πρόεδρος είναι μέλος της εκτελεστικής εξουσίας και δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο νομοθετικό σώμα και να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του» ανέφερε ο Τζαφέρι. Επίσης, είπε ότι ο Γκ. Ιβάνοφ έκανε κατάχρηση των εξουσιών του και θα πρέπει να λογοδοτήσει, και ότι ο ίδιος δεν έχει ποινικές ευθύνες, όπως του καταλογίζει ο πρόεδρος. Ανακοίνωσε, δε, ότι ο πρώτος γύρος για τις προεδρικές εκλογές θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου και ο δεύτερος στις 5 Μαΐου.

Συμφωνία των ΠρεσπώνΠΓΔΜ