Κόσμος|02.06.2021 13:06

Χάκερ χτυπούν τη μεγαλύτερη βιομηχανία κρέατος στον κόσμο - Οι ΗΠΑ καταγγέλουν Ρώσους

Newsroom

Η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος στον κόσμο, η JBS, δέχτηκε επίθεση στον κυβερνοχώρο, η οποία την υποχρεώσε να διακόψει την παραγωγή κρέατος στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία και ανάγκασε πολλούς εργαζόμενους να μείνουν στο σπίτια τους! Η εισβολή έγινε την Κυριακή και στόχο είχε τα παραρτήματα της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία, δήλωσε εκπρόσωπος της JBS USA.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι ειδικοί εργάζονται για την αποκατάσταση των λειτουργιών το συντομότερο δυνατό. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι κανένα στοιχείο πελάτη, προμηθευτή ή εργαζομένου είχε παραβιαστεί. Η εταιρεία δήλωσε ότι η επίθεση της Κυριακής επηρέασε τα συστήματα πληροφορικής της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας και «η επίλυση του συμβάντος θα πάρει χρόνο, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει ορισμένες συναλλαγές με πελάτες και προμηθευτές». 

Η JBS διέκοψε τη σφαγή βοοειδών σε όλα τα εργοστάσια των ΗΠΑ την Τρίτη. Τη Δευτέρα, η επίθεση προκάλεσε το κλείσιμο των επιχειρήσεων της Αυστραλίας. Η Australian Broadcasting Corporation (ABC) ανέφερε ότι πολλές παραδόσεις βοοειδών ακυρώθηκαν στην πολιτεία του Κουίνσλαντ, αναγκάζοντας τα φορτωμένα φορτηγά με βοοειδή να επιστρέφουν.

Το κανάλι ABC επικαλέστηκε τον Andrew Foden, επικεφαλής της Ένωσης Εργαζομένων της Αυστραλιανής Βιομηχανίας Κρέατος στην Τασμανία, λέγοντας ότι χιλιάδες εργαζόμενοι κρέατος σε όλη τη χώρα στάλθηκαν στο σπίτι ως αποτέλεσμα της επίθεσης των χάκερς. Η JBS διαθέτει 47 εγκαταστάσεις και απασχολεί περίπου 11.000 άτομα στην Αυστραλία, σύμφωνα με το AP. Ο διευθύνων σύμβουλος της JBS Australia, Brent Eastwood, δήλωσε στον ιστότοπο ειδήσεων της Αυστραλιανής βιομηχανίας βοείου κρέατος Beef Central την Κυριακή ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει τον χρόνο που θα διαρκέσει η διακοπή λειτουργίας των εταιρειών.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Γεωργίας David Littleproud δήλωσε την Τρίτη ότι αν και η JBS εκπροσωπεί περίπου το 20% της παραγωγής κρέατος της Αυστραλίας, αναμένει «σημαντικές επιπτώσεις στις εξαγωγές». 

Να σημειώσουμε πως εργοστάσιο παραγωγής βόειου κρέατος στο Μπρουκς της Αλμπέρτα του Καναδά, το οποίο επεξεργάζεται πάνω από 4.000 βοοειδή την ημέρα, έπρεπε να κλείσει άμεσα, σύμφωνα με τον Scott Payne από την United Food and Commercial Workers (UFCW). Στις ΗΠΑ, δύο βάρδιες εργαζόμενων σε ένα εργοστάσιο JBS στο Greeley του Κολοράντο ακυρώθηκαν.

copyright: AP PHOTOS

Η JBS SA της Βραζιλίας δήλωσε στην αμερικανική κυβέρνηση, ότι η επίθεση προήλθε από εγκληματική οργάνωση που εδρεύει πιθανώς στη Ρωσία, δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Τρίτη. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήλθαν σε επαφή με την κυβέρνηση της Ρωσίας και ότι το FBI ερευνά. Η συνεχής διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων JBS θα απειλούσε να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές του κρέατος για τους Αμερικανούς καταναλωτές κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. 

Συχνές οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο

Οι επιθέσεις χάκερ σε μεγάλες εταιρείες έχουν γίνει πιο συχνές τα τελευταία χρόνια. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο διαχειριστής του μεγαλύτερου συστήματος αγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ, της Colonial Pipeline πλήρωσε λύτρα 4,4 εκατ. δολαρίων σε χάκερς, που στόχευσαν τα ηλεκτρονικά συστήματα της εταιρείας. Σε αντάλλαγμα οι εγκληματίες παρείχαν ένα εργαλείο αποκρυπτογράφησης για να ξεκλειδώσουν τα παραβιασμένα συστήματα. Αποτέλεσμα της παραβίασης, ήταν η Colonial Pipeline να κλείσει προσωρινά τις επιχειρήσεις προκαλώντας αύξηση των τιμών λόγω του φόβου έλλειψης καυσίμων.

Όλες οι ειδήσεις

Το «πείραμα» της Αστυπάλαιας: Στο νησί την Τετάρτη ο Μητσοτάκης

Τουρισμός: Πακέτο στήριξης 420 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Greek mafia: Σύσκεψη Χρυσοχοΐδη για το οργανωμένο έγκλημα - O «χάρτης» της ελληνικής μαφίας

Απόπειρα αρπαγής στη Ραφήνα: Προφυλακιστέος ο κατηγορούμενος - Τι υποστηρίζει

Ηνωμένες Πολιτείεςχάκερ εισβολήβιομηχανία τροφίμωνκρέας