Κόσμος|02.06.2021 13:49

Σκάνδαλο με φωτογραφίες Αυστραλών στρατιωτών να πίνουν από προσθετικό πόδι νεκρού Αφγανού

Μαίρη Τσίνου

«Εκατοντάδες» φωτογραφίες Αυστραλών στρατιωτών οι οποιοι εμφανίζονται να πίνουν από το προσθετικό πόδι ενός νεκρού Αφγανού σε ένα μπαρ στη στρατιωτική βάση της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν, είναι στη διάθεση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Αυστραλίας.

Η ύπαρξη ορισμένων φωτογραφιών ήταν προηγουμένως γνωστή και μάλιστα μερικές είχαν μεταδοθεί και δημοσιευθεί ευρέως. Αλλά το πλήρες εύρος των φωτογραφιών από το υπόγειο μπαρ της Αυστραλίας αποκαλύφθηκαν ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου την Τετάρτη. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν ένα παράτυπο μπαρ, γνωστό ως «Fat Lady’s Arms», που βρίσκεται στη βάση των αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων στο Ταρίν Κόουτ και φέρονται να έχουν τραβηχτεί το 2009.

O Guardian είχε δημοσιεύσει τον Δεκέμβριο του 2020 κάποιες από τις επίμαχες φωτογραφίες. Στην εικόνα εμφανίζονται στρατιώτες να πίνουν μπίρα από το προσθετικό πόδι νεκρού Ταλιμπάν, με τη φωτογραφία να έχει προκαλέσει σάλο στην Αυστραλία. Σημειώνεται ότι ο αυστραλιανός νόμος απαγορεύει από τους στρατιώτες να αφαιρούν αντικείμενα από το πεδίο της μάχης. Μια πράξη που επισύρει κάθειρξη ακόμα και 20 ετών.

T

Όπως αναφέρει ο Guardian, η μήνυση συκοφαντικής δυσφήμισης που άσκησε ο Ben Roberts-Smith (πρώην στρατιώτης του Αυστραλιανού Στρατού και παραλήπτης του Victoria Cross για την Αυστραλία), εναντίον των εφημερίδων the Age, the Sydney Morning Herald and the Canberra Times, αναφέρεται σε δημοσιεύματα του 2018, τα οποία ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τον απεικονίζουν να διέπραξε εγκλήματα πολέμου. Κατά την προετοιμασία για τη δίκη, οι δικηγόροι του Roberts-Smith δήλωσαν ότι είχαν συγκλονιστεί από τα νέα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων εικόνων στρατιωτών να πίνουν στο μπαρ και προσπαθούσαν να τις επεξεργαστούν προτού ξεκινήσει η δίκη.

O Ben Roberts-Smith, πρώην στρατιώτης του Αυστραλιανού Στρατού και παραλήπτης του Victoria Cross για την Αυστραλία (AP photo)

«Εργαζόμαστε για να αναλύσουμε τα στοιχεία μέχρι την Παρασκευή στις 16:00» είπε ο Μάθιου Ρίτσαρντσον, για τον Roberts-Smith στο δικαστήριο. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό για εκατοντάδες εικόνες στρατιωτών που πίνουν από το πόδι - είναι πολύ επαχθές, είναι πολύ μεγάλο». Ο Ρίτσαρντσον είπε επίσης: «Όλες αυτές οι φωτογραφίες βρίσκονται στην κατοχή του ερωτώμενου [τις εννέα εφημερίδες] επειδή τα USB παρέχονται από την πρώην σύζυγο του πελάτη μου». Οι δικηγόροι των εφημερίδων απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι τα USB, που περιέχουν εικόνες και άλλο σχετικό υλικό, είχαν διαδοθεί από την Emma Roberts, την πρώην σύζυγο του Roberts-Smith.

Ο Roberts-Smith θα προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της δίκης. Το προσθετικό πόδι, που χρησιμοποιείται ως «ποτήρι», έχει γίνει ένα διαβόητο σύμβολο της φερόμενης αγριότητας των στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την υπεράσπιση των εφημερίδων κατά της δήλωσης αξίωσης του Roberts-Smith, την Κυριακή του Πάσχα του 2009 ο Roberts-Smith πυροβόλησε έναν άμαχο Αφγανό με προσθετικό πόδι.

Οι δικηγόροι του Roberts-Smith είπαν στο παρελθόν στο δικαστήριο ότι ο Σμιθ πυροβόλησε έναν άντρα με προσθετικό μέλος, ο οποίος ήταν στρατιώτης των Ταλιμπάν, αλλά ότι το πόδι είχε πάρει πίσω στη βάση ένας άλλος στρατιώτη και ότι ο Σμιθ δεν πήρε ως «σουβενίρ» το πόδι ούτε ήπιε από αυτό. Οι δικηγόροι ανέφεραν στο δικαστήριο ότι ο Σμιθ πίστευε ότι «ήταν αηδιαστικό» να πάρουν «αναμνηστικό» ένα μέρος του σώματος, αν και τεχνητό, από κάποιον που είχε σκοτωθεί εν δράσει.

Ο Roberts-Smith, 42 ετών, αρνείται συνεχώς τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι ήταν «ψευδείς», «αβάσιμοι» και «εντελώς χωρίς κανένα θεμέλιο στην αλήθεια». Οι εφημερίδες θα υποστηρίξουν την αλήθεια για την αναφορά τους. Η δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει για 10 εβδομάδες, ξεκινά στο Σίδνεϊ στις 7 Ιουνίου.

Όλες οι ειδήσεις

Προειδοποίηση επιδημιολόγων: Μην φύγετε διακοπές χωρίς την πρώτη δόση εμβολίου-Πεθαίνουν 1.000 ασθενείς τον μήνα

Κουρμούσης στο ethnos.gr: Ή ρυθμίζεις ή πτωχεύεις - Έρχεται τσουνάμι πλειστηριασμών

Το «πείραμα» της Αστυπάλαιας: Στο νησί την Τετάρτη ο Μητσοτάκης

«Επιπλέει» στο νερό: Το άγνωστο χωριό-όνειρο της Ελλάδας είναι το μέρος που πρέπει να πας διακοπές το καλοκαίρι

στρατιώτεςΑφγανιστάνΤαλιμπάνΑυστραλία