Κόσμος|02.06.2021 15:11

Τσαβούσογλου: Όσο το Ισραήλ δεν σταματά τις επιθέσεις, δεν μπορεί να αναπτυχθούν σχέσεις

Μαρία Ζαχαράκη

«Όσο το Ισραήλ δεν εγκαταλείπει τις λάθος πολιτικές δεν μπορεί να υπάρξει μια υγιής σχέση», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ αναφερόμενος στη σύνοδο των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία από τις 17 Ιουνίου είπε ότι η προεδρία θα παραδοθεί στην Ελλάδα.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό του από το Τόγκο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «το Ισραήλ πρέπει να εγκαταλείψει τις λάθος πολιτικές, να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον της Παλαιστίνης και να επιστρέψει ξανά στην διαδικασία επίλυσης. Επιπλέον πρέπει να σταματήσει τις ενέργειες που προκαλούν τριβές στο καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Ενόσω συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές, δεν είναι δυνατόν να αναπτύξουμε μια υγιή σχέση. Αλλά εάν σεβαστεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, τότε οι σχέσεις του Ισραήλ θα είναι όχι μόνο με μας, αλλά με όλους, πιο υγιείς. Είναι διεθνείς προσδοκίες αυτές, όχι μόνο της Τουρκίας».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι «στις 17 Ιουνίου θα πραγματοποιήσουμε τη διάσκεψη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με οικοδεσπότη τον πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση ΥΠΕΞ και μετά το μεσημέρι η Σύνοδος».

Πρόσθεσε ότι «το Φόρουμ Διπλωματίας Αττάλειας θα είναι η πρώτη συνάντηση με φυσική παρουσία. Τον περασμένο χρόνο λόγω της πανδημίας αναγκαστήκαμε να το αναβάλουμε. Εμείς στο Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας θέλουμε να συζητηθούν οι εξελίξεις στον κόσμο και το όραμα για το μέλλον. Μέχρι στιγμής υπάρχει μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους 12 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων και βλέπουμε ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Συμμετέχουν μέχρι στιγμής 43 υπουργοί και μεγάλος αριθμός πρώην αρχηγών κρατών και πρώην υπουργών. Υπάρχουν επίσης εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων, μεγάλος αριθμός διανοουμένων, φοιτητές, καθηγητές. Έχουμε μεγάλη εμπειρία από συνέδρια, πρώτα ο Αλλάχ, τόσο η σύνοδος των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και το Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας θα είναι επιτυχημένα. Την προεδρία της Συνόδου των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα την παραδώσουμε στην γείτονά μας Ελλάδα», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Όλες οι ειδήσεις

Εμβόλια: Όλα διαθέσιμα για τους 18 - 29

Κορονοϊός: Σοκάρει το 100% θνητότητας στη ΜΕΘ Αγρινίου

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέες οδηγίες για τις θρομβώσεις - Ποιοι πρέπει να κάνουν έλεγχο αιμοπεταλίων

Πανελλήνιες 2021: Από σήμερα μπορούν να κάνουν self-test οι υποψήφιοι-Όλη η διαδικασία

Ισραήλτουρκικό ΥΠΕΞΤουρκίαΜεβλούτ Τσαβούσογλου