Κόσμος|03.06.2021 14:34

Τουρκία: 90 δισ. λίρες έχασε η τουρκική οικονομία μετά τη δήλωση Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Σκληρή κριτική ασκείται στην Τουρκία κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από οικονομολόγους και πολιτικούς, μετά την παραδοχή παρέμβασής του στην Κεντρική Τράπεζα για τη μείωση των επιτοκίων. Η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 3,3% έναντι του δολαρίου και η χώρα έχασε περίπου 90 δις. λίρες μέσα σε μία ημέρα.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Μέλλοντος του Αχμέτ Νταβούτογλου, Σερκάν Οζτζάν, επέκρινε τον Τούρκο πρόεδρο ότι μία τηλεοπτική του εμφάνιση κόστισε στη χώρα 90 δις. λίρες και ότι το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας έφτασε τα 450 δις. δολάρια.

«Μαύρα μαντάτα» και για τον πληθωρισμό

Παράλληλα, η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 16,59% το Μάιο, ενώ πρωταθλητής των αυξήσεων είναι η πατάτα, η τιμή της οποίας αυξήθηκε κατά 41,57% μέσα σε ένα μήνα. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας που θα πραγματοποιηθούν στις 14 Ιουλίου και 12 Αυγούστου έχουν γίνει πλέον κρίσιμες.

Καθώς οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων θα είναι υψηλές σε αυτές τις συναντήσεις, θα αυξηθεί η ένταση στις αγορές και το τουρκικό νόμισμα θα υποστεί περαιτέρω καθίζηση.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για τα rapid test των τουριστών που θα «ξεκλειδώσουν» το καλοκαίρι

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν όλα - Οι περιοχές που εντάσσονται στις αντικειμενικές αξίες και οι νέες δόσεις

Κορονοϊός - Ψαλτοπούλου: Όλα όσα γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη στην Κρήτη

ΕΚΠΑ: Φοιτήτριες ΜΜΕ καταγγέλλουν καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση

τουρκική λίραΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάντουρκική οικονομία