Τουρκία: 90 δισ. λίρες έχασε η τουρκική οικονομία μετά τη δήλωση Ερντογάν
Μαρία ΖαχαράκηΣκληρή κριτική ασκείται στην Τουρκία κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από οικονομολόγους και πολιτικούς, μετά την παραδοχή παρέμβασής του στην Κεντρική Τράπεζα για τη μείωση των επιτοκίων. Η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 3,3% έναντι του δολαρίου και η χώρα έχασε περίπου 90 δις. λίρες μέσα σε μία ημέρα.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Μέλλοντος του Αχμέτ Νταβούτογλου, Σερκάν Οζτζάν, επέκρινε τον Τούρκο πρόεδρο ότι μία τηλεοπτική του εμφάνιση κόστισε στη χώρα 90 δις. λίρες και ότι το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας έφτασε τα 450 δις. δολάρια.
«Μαύρα μαντάτα» και για τον πληθωρισμό
Παράλληλα, η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 16,59% το Μάιο, ενώ πρωταθλητής των αυξήσεων είναι η πατάτα, η τιμή της οποίας αυξήθηκε κατά 41,57% μέσα σε ένα μήνα. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας που θα πραγματοποιηθούν στις 14 Ιουλίου και 12 Αυγούστου έχουν γίνει πλέον κρίσιμες.
Καθώς οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων θα είναι υψηλές σε αυτές τις συναντήσεις, θα αυξηθεί η ένταση στις αγορές και το τουρκικό νόμισμα θα υποστεί περαιτέρω καθίζηση.
ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν όλα - Οι περιοχές που εντάσσονται στις αντικειμενικές αξίες και οι νέες δόσεις
Κορονοϊός - Ψαλτοπούλου: Όλα όσα γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη στην Κρήτη
ΕΚΠΑ: Φοιτήτριες ΜΜΕ καταγγέλλουν καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση
- Ποιοι τελικά ιδρώνουν τη φανέλα στη Νέα Δημοκρατία; Οι.. φαρμακερές ατάκες, τα παράπονα και τα μηνύματα
- Παρέμβαση Μηχανικών ΟΣΕ για τις εργασίες στην Καρόλου: Φόβοι για αμίαντο και ερωτήματα για την ασφάλεια
- Δολοφονία 21χρονου Νικήτα: Στη φυλακή εκτός Κρήτης ο 54χρονος και η σύζυγός του - Οι απολογίες και το χρονικό
- Η αγωνία του Μαξίμου για το επιτελικό κράτος, το μαστίγιο και το καρότο που κρατούσε ο Μητσοτάκης και το άγριο πέσιμο του Άδωνι στον Δένδια