Κόσμος|03.06.2021 16:59

Βουλγαρία: Βαριές κυρώσεις από Μπάιντεν για σκάνδαλα διαφθοράς

Newsroom

«Ντρίμπλα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι έκαναν οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα σκάνδαλα διαφθοράς που ταλανίζουν τη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, η Ουάσινγκτον έβαλε βαριές κυρώσεις εναντίον της Σόφιας για οικονομικά σκάνδαλα που εμπλέκουν κονδύλια της ΕΕ στη χώρα.

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια καταλήγουν σε τσέπες οικονομικών ολιγαρχών στη χώρα με την κυβέρνηση να μη λαμβάνει κανένα μέτρο. Και ενώ όλοι περίμεναν ότι τελικά η ΕΕ θα λάμβανε μέτρα για το ζήτημα, την πρόλαβε τελικά η Ουάσινγκτον.

Μήνυμα με παραλήπτη και την Τουρκία

Οι ΗΠΑ από καιρό είχαν προειδοποιήσει το καθεστώς Μπορίσοφ για κυρώσεις που ενδεχομένως να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν περιοριστεί το μεγάλο ζήτημα της διαφθοράς στη χώρα, στο οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν και οι τοπικές "μαφίες". Οι συγκεκριμένες κυρώσεις με την «υπογραφή» Μπάιντεν στέλνουν ηχηρό μήνυμα για το ποια θα είναι η στάση τους σε θέματα διαφθοράς στα Βαλκάνια, με την καμπάνα να χτυπάει βέβαια και για τον Ερντογάν. Σε συζητήσεις, βρίσκονται εξ άλλου οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αμερικανούς και Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με το πυραυλικό σύστημα S-400 που προμηθεύτηκε η Άγκυρα από τη Ρωσία.

Για τη συγκεκριμένη ενέργειά της έχουν ήδη επιβληθεί "αντίμετρα" από τη διακυβέρνηση Τραμπ, ενώ ο τωρινός πρόεδρος έχει προειδοποιήσει πως δε θα ανεχθεί περεταίρω παραβιάσεις σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου στην Τουρκία.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για τα rapid test των τουριστών που θα «ξεκλειδώσουν» το καλοκαίρι

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν όλα - Οι περιοχές που εντάσσονται στις αντικειμενικές αξίες και οι νέες δόσεις

Κορονοϊός - Ψαλτοπούλου: Όλα όσα γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη στην Κρήτη

ΕΚΠΑ: Φοιτήτριες ΜΜΕ καταγγέλλουν καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση

ΒουλγαρίαΜπόικο ΜπορίσοφΤζο Μπάιντενκυρώσεις