Κόσμος|04.06.2021 22:33

Τουρκία: Φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Newsroom

Άλλα 135 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανακάλυψε το γεωτρύπανο «Πορθητής» στην πηγή Αμάσρα της Μαύρης Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε πανηγυρική τελετή. Μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει ανακαλύψει στη Μαύρη Θάλασσα 540 δις. κυβικά μέτρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι μέχρι το 2023 το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας θα διατεθεί προς χρήση στο λαό και θα συμβάλει στην οικονομία της Τουρκίας.

Στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια του τρίτου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, το Φίλιος στο Ζόνγκουλντακ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως το γεωτρύπανο Πορθητής ανακάλυψε πέρυσι συνολικά 405 δις. κυβικά μέτρα αποθέματα φυσικού αερίου και αποτελεί τη μεγαλύτερη ανακάλυψη που έγινε στις θάλασσες του κόσμου το 2020.

«Εύχομαι να είναι καλορίζικη η νέα ανακάλυψη για τη χώρα και το έθνος μας. Οι νέες έρευνες γύρω από το Αμάσρα συνεχίζονται. Πρώτα ο Αλλάχ, περιμένουμε κι άλλα καλά νέα από αυτή την περιοχή», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο μεγαλύτερος μας στόχος είναι να επιταχύνουμε την ανάπτυξη, ώστε να σταματήσει η Τουρκία να εισάγει ενέργειας, που διευρύνει το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στα άλλα γεωτρύπανα, το Γιαβούζ και το Κανουνί.

«Δόξα το Θεό, το Κανουνί μας συνεχίζει τη γεώτρηση στο τεμάχιο Τουρκ Αλί 2. Ο Πορθητής θα ολοκληρώσει τις δραστηριότητες του στην πηγή που ανακάλυψε φυσικό αέριο. Το γεωτρύπανο Γιαβούζ είναι στο λιμάνι Τασουτζού για εργασίες συντήρησης και -πρώτα ο Αλλάχ- κι εκείνο σύντομα θα επιστρέψει στο πεδίο και θα ξεκινήσει γεώτρηση», ανέφερε.

Για τον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε «πρώτα ο Αλλάχ, το 2023 θα τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος αντιδραστήρας».

Όλες οι ειδήσεις

Γλυκά Νερά - Ψυχολόγος Καρολάιν: Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ και τα ερωτήματα για τα πτυχία

Πορτογαλία: Χάος με Βρετανούς τουρίστες που εγκαταλείπουν εσπευσμένα τη χώρα

Απαγόρευση κυκλοφορίας - Πελώνη: Από την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις

Εργασιακό νομοσχέδιο: Κατατέθηκε στη Βουλή - Όλες οι αλλαγές

φυσικό αέριοΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία