Κόσμος|16.01.2019 16:11

Ταϊλάνδη: Ηρεμιστικά και χειροπέδες στα παιδιά πριν από τη διάσωση

Newsroom

Η διάσωση 12 αγοριών και του προπονητή τους στη σπηλιά Tham Luang Nang Non της Ταϊλάνδης, μετά από τρεις εβδομάδες εγκλωβισμού τον Ιούλιο του 2018, υπήρξε ένα «θαύμα», μια επιτυχία που αρχικά δεν μπορούσε να φανταστεί ανθρώπινος νους, ειδικά όσο περνούσαν οι μέρες και οι ελπίδες να απεγκλωβιστούν όλοι σώοι εξανεμίζονταν. 

Ωστόσο μία αποκάλυψη για το πώς έγινε εφικτή η διάσωση των αγοριών και του προπονητή τους σοκάρει. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του ABC Southeast Asia, Liam Cochrane, οι διασώστες χορήγησαν ηρεμιστικά σε ενέσιμη μορφή στα παιδιά και τους έδεσαν τα χέρια με πρόχειρες χειροπέδες προκειμένου να επιτύχουν στην επιχείρηση διάσωσης. 

«Για να ηρεμήσουν τους γονείς, τους είπαν ότι μάθαιναν στα παιδιά πώς να κάνουν κατάδυση και τα μέσα ανέφεραν ότι τα παιδιά θα ήταν δεμένα με έναν διασώστη μπροστά κι έναν πίσω, με έναν ιμάντα. Ωστόσο η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική από αυτό», σημειώνει στο βιβλίο του με τον τίτλο «The Cave» ο Cochrane, συμπληρώνοντας: «Η μόνη ελπίδα ήταν να τα ηρεμήσουν, να τους βάλουν μάσκες οξυγόνου με πώματα σιλικόνης στο πρόσωπο και να αφήσουν τους έμπειρους δύτες να τα οδηγήσουν εκτός της σπηλιάς». 

Όπως αναφέρει ο Cochrane, τα παιδιά υποβλήθηκαν σε αρκετές ενέσεις κεταμίνης μέχρι να πέσουν αναίσθητα. Έπειτα τοποθετήθηκαν σε φόρμες κατάδυσης, τους φόρεσαν μπουκάλες και μάσκες οξυγόνου και έδεσαν τους καρπούς τους πίσω από την πλάτη τους. 

Πλέον, η σπηλιά είναι ένα από τα πιο περιζήτημα σημεία για τους τουρίστες της Ταϊλάνδης. 

Ταϊλάνδηδιάσωσηηρεμιστικάσπηλιά