Κόσμος|11.06.2021 20:05

Τουρκία: Οι μυστικές υπηρεσίες απείλησαν υποψηφίους για προεδρία στα Κατεχόμενα

Μαρία Ζαχαράκη

Ενα νέο σκάνδαλο έρχεται να πλήξει την Τουρκία και να αποδείξει με έγγραφα αυτό που κατήγγειλε ο τέως Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για εμπλοκή της Τουρκίας στις λεγόμενες «εκλογές» στα Κατεχόμενα τον περασμένο Οκτώβριο. Εκθεση από ομάδα ακαδημαϊκών, πολιτικών, ακτιβιστές και δικηγόρους, που αυτό-αποκαλούνται «Ομάδα αναφοράς» αναφέρεται  λεπτομερώς στην παρέμβαση της Άγκυρας στις προεδρικές εκλογές του ψευδοκράτους τον περασμένου Οκτώβριο, παρέμβαση που περιλάμβανε ακόμη και απειλές από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) κατά του αντίπαλου υποψηφίου του σημερινού ηγέτη των Τ/Κ.

Στις 18 Οκτωβρίου, ο Ερσίν Τατάρ, εξελέγη «πρόεδρος» της «ΤΔΒΚ» στο δεύτερο γύρο, υπερισχύοντας του απερχόμενου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Απειλές κατά Ακιντζί: «Φύγε, υπάρχουν εντολές άνωθεν!»

Βασιζόμενη σε συνεντεύξεις με πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση, η ομάδα παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τουρκική ανάμειξη στην «ψηφοφορία», αμφισβητώντας ακόμη και τη νομιμότητα του «εκλεγμένου» υποψηφίου. «Εγώ και η οικογένειά μου έχουμε λάβει απειλές θανάτου και είμαι στόχος διαφόρων επιθέσεων και τρολ», δηλώνει ο Ακιντζί στην έκθεση, υποστηρίζοντας ότι Τούρκοι πράκτορες πίεζαν στον Ακιντζί να αποσύρει την υποψηφιότητά του «για χάρη της οικογένειάς του».

Ο πρώην πρόεδρος είχε κάνει για πρώτη φορά αυτές τις καταγγελίες σε μια συνέντευξή του μετά την 11η Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, η τουρκική πρεσβεία στα Κατεχόμενα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. «Οι δηλώσεις του Ακιντζί είναι εντελώς αβάσιμες Η συνέχιση αυτής της στάσης απέναντι στην Τουρκική Δημοκρατία απέχει πολύ από την καλή θέληση», ανέφερε τότε.

Ωστόσο, μιλώντας στους συντάκτες της έκθεσης, ο αρχηγός προσωπικού του Ακιντζί, Τζενκ Γκιουρτσάγ, παρείχε μια πιο λεπτομερή περιγραφή της ανάμειξης των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.

Ο Γκιουρτσάγ υποστηρίζει ότι κλήθηκε από έναν εκπρόσωπο της MIT που ονομάζεται Αχμέτ στις 17 Σεπτεμβρίου και τον κάλεσε να συναντηθούν σε εστιατόριο στη βόρεια ακτή του νησιού. «Μου ζήτησαν να πω στον κ. Ακιντζί να αποχωρήσει από τον προεδρικό αγώνα», δηλώνει ο Γκρουτσάγ στην έκθεση.

«Δεν θέλουμε τον Ακιντζί σε αυτό το πόστο. Δεν θα μπορεί να κερδίσει ούτως ή άλλως. Δεν θα τον αφήσουμε να κερδίσει. Ακόμα κι αν κερδίσει, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Γνωρίζουμε ακόμη και την ίδια την ανάσα όλων όσων είναι κοντά του», τους ανέφεραν οι πράκτορες της MIT, σύμφωνα με τον Γκιουρτσάγ.

«Σας παρακαλώ να το μεταφέρετε στον Μουσταφά Ακιντζί. Η αποχώρησή του από την υποψηφιότητα θα είναι επωφελής για τον ίδιο, την οικογένειά του και τους στενούς συνεργάτες του. Πείτε του να ανακοινώσει την απόσυρσή του στο Facebook απόψε. Οι εντολές είνω από άνωθεν. Κανείς και τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την επιβίωση της Τουρκίας».

Και ο Σερντάρ Ντενκτάς στην… πίεση

Ένας άλλος υποψήφιος, ο Σερντάρ Ντενκτάς, γιος του ιδρυτή Προέδρου της ΤΔΒΚ, Ραούφ Ντενκτάς, υπέστη παρόμοια πίεση, σύμφωνα με την έκθεση. Ο Ντενκτάς ανέφερε στην έκθεση ότι του ζητήθηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του κατά τη διάρκεια συνάντησης με έναν πράκτορα της MIT στο σπίτι ενός φίλου. Σε αντάλλαγμα, λέει ότι του δόθηκε η προοπτική… καλύτερων σχέσεων με τον Ερντογάν. «Μια ομάδα 27 ανθρώπων είχε σταλεί στο νησί από την Τουρκία, ενώ περίπου 400 άτομα συνεργάστηκαν με αυτήν την ομάδα για τις εκλογές», δήλωσε ο Ντενκτάς.

Ισχυρίζεται επίσης ότι έγιναν ηλεκτρονικές πληρωμές σε ορισμένους πολίτες την Παρασκευή πριν από τις εκλογές για να εξασφαλίσουν τις ψήφους τους. Συνολικά, τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν όχι μόνο την πολιτική παρέμβαση, αλλά και μια προσπάθεια να υπονομεύσουν σοβαρά τους δημοκρατικούς θεσμούς του ψευδοκράτους, σύμφωνα με τους συγγραφείς της.

«Η πολιτική ζωή των Τουρκοκυπρίων» είναι γεμάτη παραδείγματα παρέμβασης της Τουρκίας σε διάφορα επίπεδα», ανέφεραν οι ερευνητές. «Ο σκοπός αυτής της έκθεσης είναι να καταγράψει αυτά τα γεγονότα στην ιστορία και να συμβάλει στις προσπάθειες για την αποτροπή νέων παρεμβολών κατά της πολιτικής βούλησης των Τουρκοκυπρίων».

Όλες οι ειδήσεις

Ξεκαθαρίζει η Πελώνη: Δεν τίθεται θέμα απολύσεων μη εμβολιασμένων

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας – Παράθυρο για πώληση self tests

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ: Πού θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και κεραυνοί

Πρωτοφανής κίνηση: Ο Κ. Τασούλας αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στον Α. Τσίπρα

ΚύπροςΚατεχόμεναΤουρκία