Κόσμος|13.06.2021 14:44

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Μαρία Ζαχαράκη

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει απόψε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, με τετ α τετ συναντήσεις ηγετών για πρώτη φορά 1.5 χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο κ. Ερντογάν θα έχει διμερείς επαφές με ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, με τον πρόεδρο της Λετονίας Έγκιλς Λέβιτς, με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ενώ αναμένεται επίσης να συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Στις συναντήσεις αναμένεται να συζητηθούν τα θέματα όπως η συμμαχία στο ΝΑΤΟ, οι διμερείς σχέσεις και τα περιφερειακά θέματα. Η συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν θα είναι η πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση μετά την εκλογή του Αμερικανού προέδρου.

Προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη της τουρκικής αντιπροσωπείας υπό τον Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα είναι η επίδειξη σεβασμού απέναντι στην ευαισθησία της Τουρκίας για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ασφάλεια στην περιοχή της, ενώ θα τονιστεί η αποφασιστικότητα της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα. Θα υπογραμμιστεί ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος μέλος που εκπληρώνει τα καθήκοντά του στο πλαίσιο της συμμαχίας και ότι θα επαναληφθούν οι προτάσεις συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αποτελεσματική παρέμβαση σε ανθρωπιστικές κρίσεις.

Όλες οι ειδήσεις

Πανελλήνιες 2021: Οι 18 κανόνες επιτυχίας στις εξετάσεις για τους υποψήφιους όλων των κατηγοριών

Κρίστιαν Ερικσεν: Τα διεθνή ΜΜΕ για το «θαύμα στο χορτάρι» - H σωτήρια παρέμβαση Κιάερ

Θύελλα αντιδράσεων για το σεξιστικό βίντεο του Συνεδρίου Υπογονιμότητας - Απέσυρε την αιγίδα της η ΠτΔ

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Τι αλλάζει σε εκπαίδευση, ΚΤΕΟ και point system

ΒρυξέλλεςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαNATOΗΠΑΤζο Μπάιντεν