Κόσμος|13.06.2021 16:25

Ερντογάν: Θέλουμε να δούμε ένα πνεύμα της συμμαχίας από την Αμερική

Newsroom

Δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Η μόνη μας έγνοια είναι να δούμε την χωρίς αλλά και ωστόσο προσέγγιση των ΗΠΑ, η οποία θα προσθέσει δύναμη στην ισχύ του ΝΑΤΟ. Θέλουμε να δούμε το πνεύμα της συμμαχίας και σε λόγια και σε πράξεις από την Αμερική», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, πριν αναχωρήσει.

Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα αυτή η συνάντηση να είναι η αρχή για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω όλα τα προβλήματα.

Η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν

«Αυτή θα είναι η πρώτη μας τετ α τετ συνάντηση με τον Μπάιντεν, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, και πρέπει καταρχάς να τεθούν στο τραπέζι οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας. Θα μιλήσουμε για το τι πρέπει να κάνουμε αφήνοντας πίσω τα κουτσομπολιά. Η ατζέντα της συνάντησής μας είναι πολύ ευρύς. Η 24η Απριλίου ήταν μια πολύ αρνητική στιγμή. Τέτοια ήταν η προσέγγιση. Δεν περιμέναμε μία τέτοια προσέγγιση, ήταν μια προσέγγιση που μας λύπησε. Η Τουρκία δεν είναι τυχαία χώρα. Η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι δύο σύμμαχοι υιοθέτησαν μια προσέγγιση εναντίον μας σχετικά με τους Αρμένιους, οι οποίοι δεν σχετίζονται καν με το ΝΑΤΟ, μας λύπησε. Δεν είναι σωστό να περάσει έτσι, χωρίς να το υπενθυμίσουμε.

Υπάρχουν πολλά θέματα της αμυντικής βιομηχανίας επάνω στο τραπέζι. Το πιο σημαντικό είναι το ζήτημα των F-35. Δυστυχώς, παρόλο που η Τουρκία έχει εκπληρώσει την υπόσχεσή της για τα F-35, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τηρούν την υπόσχεσή τους. Υπάρχει μια Τουρκία που έχει πραγματοποιήσει τις πληρωμές της. Αν και αγοράζουν σοβαρά ανταλλακτικά από την Τουρκία και η Τουρκία δίνει περίπου 700-750 ανταλλακτικά... Παραδόθηκαν μόνο 5 F-35 και τα υπόλοιπα δημεύτηκαν και δεν εστάλησαν.

Ελπίζω η συνάντησή μας να διαθέτει εκείνη την ευαισθησία ώστε να μας οδηγήσει σε βήματα που θα κάνουν την 24η Απριλίου να ξεχαστεί», δήλωσε ο Ερντογάν.

Tι είπε για τους S - 400

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ως πρώτο και σημαντικότερο θέμα το θέμα των μαχητικών F-35 που δεν παραδίδει η Αμερική στην Τουρκία κι έπειτα το θέμα του ρωσικού αντι-αεροπορικού συστήματος, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που ώθησαν την Άγκυρα να αγοράσει τους S-400.

«Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα των Patriot. Και σε αυτό το θέμα η Αμερική δεν τήρησε το λόγο της. Τον πήρε πίσω. Κι αφού τον πήρε πίσω, εμείς στο μεταξύ συμφωνήσαμε με τη Ρωσία για κάποιους S-400 και τους πήραμε.

Εμείς αναμένουμε από το ΝΑΤΟ και τα μέλη της συμμαχίας να δώσουν τη δέουσα προσοχή στην ευαισθησία της χώρας μας στο θέμα της ασφάλειας και να δούμε το πνεύμα της συμμαχίας και σε λόγια και σε πράξεις».

Όλες οι ειδήσεις

Πανελλήνιες 2021: Οι 18 κανόνες επιτυχίας στις εξετάσεις για τους υποψήφιους όλων των κατηγοριών

Κρίστιαν Ερικσεν: Τα διεθνή ΜΜΕ για το «θαύμα στο χορτάρι» - H σωτήρια παρέμβαση Κιάερ

Θύελλα αντιδράσεων για το σεξιστικό βίντεο του Συνεδρίου Υπογονιμότητας - Απέσυρε την αιγίδα της η ΠτΔ

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Τι αλλάζει σε εκπαίδευση, ΚΤΕΟ και point system

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνNATOΤζο ΜπάιντενΤουρκία