Κόσμος|13.06.2021 16:54

Αιγύπτιος ΥΠΕΞ: Όσο η Τουρκία δεν ανακατεύεται στις υποθέσεις μας, οι σχέσεις μας θα βελτιωθούν

Μαρία Ζαχαράκη

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sada el-Beled στην Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι σχολίασε τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία θα μπορέσουν να βελτιωθούν όσο δεν υπάρχει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου και όσο επικρατεί ο αμοιβαίος σεβασμός και το αμοιβαίο συμφέρον.

«Η Τουρκία δήλωσε τη δέσμευσή της στο διεθνές δίκαιο, τις διπλωματικές πρακτικές, τις αρχές της καλής γειτονίας και στην αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Η Αίγυπτος θέλει να έχει στενές σχέσεις με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους της, βασιζόμενες πάντα σε στέρεα θεμέλια για τα δικά της συμφέροντα», δήλωσε ο Σούκρι.

«Η Αίγυπτος έχει απαιτήσεις από την Τουρκία»

Όσον αφορά τη δήλωση του Τσαβούσογλου σχετικά με τον αμοιβαίο διορισμό πρεσβευτών των δύο χωρών, ο Σούκρι είπε, «η τάση της Τουρκίας να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο είναι αξιοθαύμαστη. Η Αίγυπτος έχει ωστόσο κάποιες απαιτήσεις και προσδοκίες από την Τουρκία. Εάν αυτή η κατάσταση ληφθεί υπόψη από την Τουρκία, οι τρέχουσες δυσκολίες θα ξεπεραστούν».

Ο Σούκρι έβαλε φρένο στις προσδοκίες της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις με την Άγκυρα θα προχωρήσουν σταδιακά μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία και ότι οι διμερείς σχέσεις θα αναπτυχθούν την κατάλληλη στιγμή κι έπειτα από «παρακολούθηση, αξιολόγηση και βλέποντας ότι είναι πραγματικά προς το συμφέρον της Αιγύπτου».

Όλες οι ειδήσεις

Πανελλήνιες 2021: Οι 18 κανόνες επιτυχίας στις εξετάσεις για τους υποψήφιους όλων των κατηγοριών

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Τι αλλάζει σε εκπαίδευση, ΚΤΕΟ και point system

Θύελλα αντιδράσεων για το σεξιστικό βίντεο του Συνεδρίου Υπογονιμότητας - Απέσυρε την αιγίδα της η ΠτΔ

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Τι αλλάζει σε εκπαίδευση, ΚΤΕΟ και point system

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκίαΑίγυπτοςΣάμεχ Σούκρι