Κόσμος|14.06.2021 23:20

Κορονοϊός- Βρετανία: Αύξηση κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Δέλτα

Newsroom

Την αναβολή της χαλάρωσης των μέτρων για ένα μήνα εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού στη Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Η αύξηση οφείλεται στην μετάδοση της παραλλαγής Δέλτα του ιού.

Το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία καταγράφηκαν 7.742 νέα κρούσματα της COVID-19 και 3 θάνατοι. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, επεσήμανε ότι τα κρούσματα αυξάνονται περίπου κατά 64% την εβδομάδα, ενώ αυξάνεται επίσης και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Πιστεύεται ότι η παραλλαγή Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος του νέου κορονοϊού που κυριαρχούσε μέχρι τώρα στη χώρα και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς πιστεύεται ότι η μετάδοσή της θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Με αυτά τα δεδομένα, η επόμενη χαλάρωση των μέτρων για την Covid-19, που ήταν προγραμματισμένη για τις 21 Ιουνίου αναβάλλεται έως τις 19 Ιουλίου, όπως ανέφερε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Πιστεύω ότι είναι λογικό να περιμένουμε λίγο ακόμα», ανέφερε. 

«Σε κάποια φάση, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», τόνισε ο Τζόνσον, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι την νέα ημερομηνία ανοίγματος, «θα έχουμε χτίσει ένα σημαντικό τείχος ανοσίας». Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα, θα είχε σαν αποτέλεσμα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας να φτάσουν ακόμη και στο επίπεδο στο οποίο ήταν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, στην περίπτωση μη λήψης μέτρων. Το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Τζόνσον τον περασμένο Φεβρουάριο εισηγούνταν άρση των περισσότερων περιορισμων στις 21 Ιουνίου- ημερομηνία που αναμενόταν να ανοίξουν πλήρως παμπ, εστιατόρια, nightclubs και άλλοι χώροι φιλοξενίας. «Όπως έχουν τα πράγματα και με βάση τις ενδείξεις που βλέπω τώρα, έχω την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστούμε περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες», εκτίμησε ο πρωθυπουργός της χώρας. 


Μέχρι το τελικό άνοιγμα, τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν είναι η επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού του πληθυσμού, με τη μείωση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της χορήγησης των δύο δόσεων, από τις 12 εβδομάδες που είναι σήμερα στις 8, για τα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών. Η κατάσταση θα επανεξεταστεί στις 28 Ιουνίου αλλά, εκπρόσωπος του Τζόνσον, είπε ότι η χαλάρωση των μέτρων νωρίτερα από την 19η Ιουλίου θεωρείται απίθανη. 

Όλες οι ειδήσεις

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Για μία ώρα τα είπαν οι δύο ηγέτες

Eλευθερίες για τους εμβολιασμένους: Τα προνόμια στο τραπέζι - Πότε έρχονται

Εμβόλιο AstraZeneca: Στοπ για τους κάτω των 60 - Τι ισχύει με τη δεύτερη δόση

Πανελλήνιες 2021: Οι απαντήσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Καιρός: Συνεχίζονται οι καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Πιθανότητα χαλαζόπτωσης στην Αττική

Μπόρις ΤζόνσονΚορονοϊόςΒρετανίαμέτρα