Κόσμος|15.06.2021 14:05

Κριστιάν Αμανπούρ: Η διάσημη δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι έχει καρκίνο - «Να ακούτε το σώμα σας»

Newsroom

Σε μια δύσκολη αποκάλυψη για την υγεία της προχώρησε η γνωστή δημοσιογράφος του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ (Christiane Amanpour), καθώς έκανε γνωστό ότι διαγνώστηκε με καρκίνο στις ωοθήκες. Η 63χρονη δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, προχώρησε στην παραπάνω ανακοίνωση σε απευθείας μετάδοση από το σπίτι της στο Λονδίνο, μετά από απουσία τεσσάρων εβδομάδων από την ενεργό δράση. Η Αμανπούρ είναι βετεράνος της δημοσιογραφίας και επί δεκαετίες έχει ταξιδέψει ανά τον πλανήτη, καλύπτοντας πολεμικά γεγονότα και συγκρούσεις που έχουν επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο.

Η Αμανπούρ κοίταξε στα μάτια τους τηλεθεατές και είπε: «Σε αυτή την περίοδο, όπως και εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, διαγνώστηκα με καρκίνο στις ωοθήκες» και συμπλήρωσε ότι υποβλήθηκε «σε μια κρίσιμη επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση για να τον αφαιρέσει» και ότι πλέον έχει ξεκινήσει χημειοθεραπεία, η οποία θα κρατήσει κάποιους μήνες. Η 63χρονη δημοσιογράφος ευχαρίστησε τους συναδέλφους της που κάλυψαν το κενό της όσο εκείνη έδινε μάχη τους τελευταίους τέσσερις μήνες, προσθέτοντας ότι η περίοδος αυτή ήταν «σαν τρενάκι λούνα παρκ για μένα».

Αμανπούρ: Είμαι τυχερή που έχω ιατρική κάλυψη και με φροντίζουν

Η Αμανπούρ, η οποία έχει έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι νιώθει «σίγουρη» για την πρόγνωση των γιατρών προσθέτοντας ότι «είμαι τυχερή που έχω ιατρική κάλυψη από την εργασία μου και θαυμάσιους γιατρούς που με φροντίζουν». «Σας ανακοινώνω την περιπέτειά μου όχι μόνο χάριν της ειλικρίνειας αλλά κυρίως σαν προειδοποίηση για τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης» είπε η δημοσιογράφος. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τις γυναίκες «να ενημερωθούν για την ασθένεια αυτή και να υποβάλλονται στις εξετάσεις που πρέπει». «Πάντα να ακούτε το σώμα σας και να διασφαλίζετε ότι οι λογικές ιατρικές ανησυχίες σας δεν υποβαθμίζονται» συμπλήρωσε η Αμανπούρ.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο δεύτερος συχνότερος τύπος καρκίνου για γυναίκες στις ΗΠΑ και προκαλεί περισσότερους θανάτους από κάθε άλλο τύπο καρκίνου του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος σύμφωνα με το CDC.

Ποια είναι η Κριστιάν Αμανπούρ

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1958 από μουσουλμάνο, Ιρανό πατέρα και Βρετανίδα χριστιανή μητέρα. Η οικογένεια μετακόμισε στην Τεχεράνη σχεδόν αμέσως μετά τη γέννηση της κόρης τους και εκεί έζησε κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Σάχη της Περσίας, με τον οποίο οι Αμανπούρ είχαν άριστες σχέσεις. Στην Τεχεράνη μεγάλωσε και έζησε η Αμανπούρ μέχρι περίπου την ηλικία των 12 χρονών, όταν έφυγε για το Λονδίνο όπου μπήκε εσωτερική σε παρθεναγωγείο.

T

Το 1971 και λόγω και της Ιρανικής επανάστασης εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και η υπόλοιπη οικογένεια (η Κριστιάν έχει ακόμα μία αδερφή, την Λίζυ). Η Αμανπούρ ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές στο περίφημο καθολικό κολλέγιο «New Hall School», ενώ τις ανώτερες σπουδές στην δημοσιογραφία τις έκανε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο δημόσιο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άϊλαντ.

T

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο το 1983 και κατάφερε να βρει θέση βοηθού δημοσιογράφου στα γραφεία του CNN International στην Ατλάντα. Το 1986 πραγματοποιεί την πρώτη αποστολή της στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στην Ανατολική Ευρώπη, και το 1989 γίνεται επίσημη ανταποκριτής του δικτύου στέλνοντας ρεπορτάζ για την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων στις πρώην ανατολικές χώρες. Το 1990 στέλνεται ως ανταποκριτής του δικτύου στο πόλεμο του Περσικού κόλπου ενώ ακολουθούν πολεμικές ανταποκρίσεις τόσο από τον πόλεμο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης όσο και την εμφύλια σύρραξη στην Ρουάντα. Από το 1992 ως και το 2010 είναι διευθύντρια του γραφείου ανταποκριτών του CNN ενώ την περίοδο 1996 - 2005 συνεργάζεται και με την διάσημη εκπομπή «60 Minutes» του CBS, ως αναλύτρια διεθνών θεμάτων.

T

Το 2009 έχει την δική της εκπομπή στο CNN, με τίτλο «Amanpour», στην οποία παίρνει συνέντευξη από σημαίνοντα πρόσωπα της επικαιρότητας αλλά την περίοδο 2010 - 2011 έφυγε από το CNN για το δίκτυο ABC News για να αναλάβει την εκπομπή «This Week». Αν και η εκπομή σταμάτησε μέσα σε ένα χρόνο, η Αμανπούρ συνέχισε την συνεργασία με το δίκτυο αυτό, παράλληλα με την ανανέωσης της συνεργασίας της με το CNN. Το 2012 επανήλθε με την εκπομή της, «Amanpour», την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα, αν και από το 2013 και μετά μεταδίδεται από τα γραφεία του δικτύου στο Λονδίνο.

T

Μεταξύ άλλων έχει πάρει συνέντευξη από το πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, από τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, από τον Μουαμάρ Καντάφι και τους δυο γιούς του, από τον Δαλάι Λάμα, τον Τόνι Μπλερ και τον Ζακ Σιράκ λίγο πριν τον πόλεμο στο Ιράκ, από τον Γιασέρ Αραφάτ κατά την διάρκεια του εγκλωβισμού του στη Ραμάλα, από τον πρόεδρο του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ και από τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ στην επέτειο των 10 χρόνων από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

*Με πληροφορίες από Wikipedia

Όλες οι ειδήσεις

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι πρέπει να κάνουν όσοι αναμένουν τη 2η δόση - Τι σημαίνει αλλαγή εμβολίου

Ελληνοτουρκικά: Δοκιμαστικό μορατόριουμ και μετάθεση της δύσκολης ατζέντας

Απεργία 16 Ιουνίου: Παραλύει ο δημόσιος τομέας, χωρίς μετρό η Αθήνα – Στάση εργασίας από ΓΣΕΕ

Εμβόλια: Αποκλειστικά με Johnson & Johnson ο εμβολιασμός κατ' οίκον

Κριστιάν ΑμανπούρκαρκίνοςCNNδημοσιογράφος