Κόσμος|16.06.2021 14:14

Ακσενέρ προς Ερντογάν: «Αποκάλυψε τι συζήτησες με τον Μπάιντεν!»

Μαρία Ζαχαράκη

Να αποκαλύψει τι συζήτησε με τον Μπάιντεν, κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη, από το βήμα της τουρκικής βουλής, η αρχηγός του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ.

«Από τη στιγμή που δεν ήταν παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών, εξαλείφθηκε η πιθανότητα να ενημερωθεί η βουλή της Τουρκίας για το τι συζητήθηκε εκεί. Το έθνος μας έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τι συμβαίνει!», δήλωσε η Μεράλ Ακσενέρ, κατηγορώντας επίσης τον Ερντογάν για «κωλοτούμπα» στο θέμα της γενοκτονίας της Αρμενίας και των S-400.

Συνάντηση με Μπάιντεν

«Μέχρι την Κυριακή το απόγευμα τον έλεγαν ‘προδότη Μπάιντεν’, τον έλεγαν ‘σκληρό Μπάιντεν’. Τί έγινε μετά; Ήρθε Δευτέρα και στη συνέντευξη τύπου τί είπε ο κ. Ερντογάν για τον Αμερικανό πρόεδρο; ‘Φίλε Μπάιντεν’, είπε.

Το χθεσινό "Έι Μπάιντεν" έγινε σήμερα "Φίλε Μπάιντεν". Αυτό είναι το τελευταίο παράδειγμα της διπολικής αντίληψης του κ. Ερντογάν για την εξωτερική πολιτική. Αυτό είναι το σημείο, στο οποίο έφτασε τη διπλωματία της Τουρκίας».

«Κωλοτούμπα» γενοκτονίας

«Στις 14 Ιουνίου, τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης είχαν όλα τον ίδιο τίτλο. Ο κ. Ερντογάν έλεγε ακριβώς τα εξής: ‘Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, θα ρωτήσω επίσης τον Μπάιντεν για τον ισχυρισμό περί γενοκτονίας στις 24 Απριλίου’. Με άλλα λόγια, ο φίλος μας πήγαινε εκεί για να του μάθει τα όρια του.

Ο φίλος μας πήγαινε εκεί για να ζητήσει λογαριασμό. Μπορούσε να ρωτήσει; Δεν ρώτησε. Επειδή δεν μπορούσε να ρωτήσει. Μάλιστα είπε στη συνέντευξη τύπου, ‘ευτυχώς, το ζήτημα της 24ης Απριλίου δεν ήταν στην ατζέντα.

Βλέπετε την αδυναμία του; Βλέπετε ότι δεν έχει τα κότσια να ζητήσει λογαριασμό; Βλέπετε τη διάθεσή του από μεγάλο εχθρό Μπάιντεν να τον αλλάζει σε φίλο μου Μπάιντεν; Βλέπετε πώς άλλαξε αμέσως διάθεση για τον ‘φίλο Μπάιντεν’; Μπορεί να υπάρχει τέτοια ατολμία; Είναι αυτός ηγέτης κράτους; Ντροπή σου! Μπορείτε να κοιτάξετε την διάθεση του Biden που ολισθαίνει. Ρε φίλε τι τόλμη είναι αυτή!

Υποστηρίζουμε τις έντιμες σχέσεις με όλες τις χώρες με τις οποίες έχουμε σχέσεις, με τις οποίες υπάρχουν κοινά συμφέροντα.

Θέλουμε οι σχέσεις μας με τις χώρες της περιοχής μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, να είναι σοβαρές και σταθερές. Πρέπει να διατηρούνται έτσι ώστε η Τουρκία να μπορεί να επωφεληθεί στο μέγιστο από τις δυνατότητες της γεωγραφίας της. Αυτή είναι η αντίληψή μας για την εξωτερική πολιτική και τη διπλωματία.

Αναρωτιέμαι πραγματικά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της οπισθοδρόμησης, που κάνουν κάποιοι με βάση την περίεργη νοοτροπία τους, προκειμένου να κερδίσουν πολιτικά οφέλη στην εσωτερική πολιτική, τεντώνοντας από τη μία τις σχέσεις και έπειτα να καταπίνουν το ψέμα της λεγόμενης γενοκτονίας».

Οι S-400 εκτός λειτουργίας

«Για παράδειγμα, αναρωτιέμαι πώς θα αντιδράσουν τώρα οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι, που πανηγυρίζουν για τους Ρώσους αμίγκος εδώ και χρόνια, όταν τα S-400 τεθούν εκτός λειτουργίας.

Για παράδειγμα, είμαι περίεργος για τη μοίρα εκείνων που υπερασπίζονται την είσοδο του ρωσικού ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο ή εκείνων που θέλουν να κάνουν την Κίνα και την Τουρκία στρατηγικούς εταίρους. Αναρωτιέμαι ποια θα είναι η στάση του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος λέει, "Η Αμερική βρίσκεται πίσω από την 15η Ιουλίου"».

Ακόμη κι ο Μπαχτσελί «κατάπιε» τη γενοκτονία

«Ο μικρός εταίρος φαίνεται να έχει υιοθετήσει την πολιτική ευελιξία του κ. Ερντογάν. Λαμβάνοντας υπόψη τί έχει ανεχτεί στο παρελθόν, δεν μας φαίνεται παράξενο που κατάπιε τώρα και το ψέμα της λεγόμενης γενοκτονίας. Για παράδειγμα, είμαι πραγματικά περίεργη τί θα πει ο μικρός εταίρος σε αυτά τα πράγματα».

Το έθνος πρέπει να ενημερωθεί

«Ελπίζω να μπορέσουμε να αναλύσουμε καλύτερα τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο με την πάροδο του χρόνου. Λέω ότι ‘θα μπορέσουμε’, γιατί αυτοί δεν σκέφτονται καν να ενημερώσουν τη βουλή του έθνους, την εθνοσυνέλευσή μας, αφού έχουν ανατρέψει την κρατική παράδοση. Δεν ήταν καν οι υπουργοί Εξωτερικών μέσα στη συνάντηση, ώστε να ενημερώσουν τη βουλή για το τι ειπώθηκε.

Εάν αυτή η συνάντηση ήταν μια κρίσιμη συνάντηση για τη χώρα μας, το έθνος μας έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τί συμβαίνει μέσω του Κοινοβουλίου. Επομένως, θα ήθελα να καλέσω την κυβέρνηση από εδώ: Παρακαλώ κάντε ό,τι είναι απαραίτητο. Αυτό το απαιτεί τόσο η ηθική του κράτους όσο και η ευθύνη του καθήκοντος που σας έχει ανατεθεί από το έθνος μας». 

Όλες οι ειδήσεις

Τέλος τα self test από τα φαρμακεία της Αττικής από 19 Ιουνίου - Τι ανακοίνωσε ο Σύλλογος

Εμβόλια: Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση για το AstraZeneca – Τι γίνεται με τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υπουργείο Εργασίας: Τι προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο για ψηφιακή κάρτα, υπερωρίες, απολύσεις

«Βόμβα» Κουρουμπλή: Να παραιτηθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Ανάρπαστα τα εμβόλια στους νέους 18 έως 24 ετών

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤζο ΜπάιντενΜεράλ ΑκσενέρΤουρκία