Κόσμος|17.06.2021 20:30

Ερντογάν για S-400: Μην περιμένετε κάτι άλλο από την Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

«Ως Τουρκία, μην περιμένετε από εμάς να κάνουμε ένα διαφορετικό βήμα όσον αφορά τα F-35 όσο και τα S-400», φέρεται να του είπε.

«Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας στο θέμα των F-35 και δώσαμε αυτό που έπρεπε να δώσουμε σε χρήματα. Όσον αφορά τους S-400, σας ζητήσαμε τους Patriot, δεν τους δώσατε. Αντιθέτως, πήρατε κι αυτά που είχαμε στις βάσεις μας. Τί θα κάναμε λοιπόν; Έπρεπε να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Πρέπει να παρακολουθούμε από κοντά τις υποθέσεις μας και όλα τα δικαιώματά μας. Θα συνεχίσουμε να συζητούμε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία και τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού. Στην επόμενη φάση, ο υπουργός των Εξωτερικών μας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο πρόεδρος της Αμυντικής μας Βιομηχανίας θα συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία πραγματοποιώντας συναντήσεις με τους συνομιλητές τους».

Όσον αφορά την πρόσκληση στον Μπάιντεν να επισκεφτεί την Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε ενδιαφέρον να την επισκεφτεί. «Ημερομηνία δεν καθορίστηκε, αλλά η πρόθεση υπάρχει. (Ο Μπάιντεν) είπε ότι ‘παρά το εξαιρετικά γεμάτο πρόγραμμά μου αυτή τη στιγμή, θα ήθελα να κάνω ένα ταξίδι στην Τουρκία, αφού τα τακτοποιήσω λίγο’.

Θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με τον κ. Μπάιντεν με τρόπο που συνάδει στο πνεύμα της συμμαχίας και της στρατηγικής συνεργασίας. Έχουμε τη δυνατότητα της σοβαρής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη Συρία έως τη Λιβύη, από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έως την ενέργεια, από το εμπόριο έως τις επενδύσεις. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτό το δυναμικό, ενεργοποιώντας τους υπάρχοντες μηχανισμούς μεταξύ των χωρών μας», είπε.

«Πολύ σημαντική η επίσκεψη στη Λιβύη – Επανεξετάσαμε τις συμφωνίες μας»

Για την τουρκική υπουργική «απόβαση» στη Λιβύη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «ήταν πολύ σημαντική η επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών και πήγε πολύ, πολύ καλά. Είχαμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τη Λιβύη και να επανεξετάσουμε τις συμφωνίες μας.

Οι συνεργάτες μου έκατσαν εκεί μέχρι αργά κι έπειτα από αυτές τις παραγωγικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Συμβουλίου, επέστρεψαν ικανοποιημένοι. Η λιβυκή πλευρά έμεινε επίσης ευχαριστημένη από αυτές τις επισκέψεις και συναντήσεις.

Φυσικά, ο κόσμος παρακολούθησε αυτή την επίσκεψη με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο. Θα συνεχίσουμε αυτές τις συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όχι μόνο για τη Λιβύη, αλλά για το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν, την Κιργισία και για ολόκληρη την περιοχή. Υπάρχει λόγος για τον οποίο το κάνουμε αυτό. Έτσι, λέμε  ότι "η Τουρκία είναι πάντα μαζί σας, δεν θα σας αφήσει μόνους σας". Θα διατηρήσουμε αυτήν τη διπλωματική σχέση ζωντανή. Θέλουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις συνεχώς, να μαθαίνουμε τις αξιώσεις τους και να μεταφέρουμε και τις δικές μας αξιώσεις εξίσου».

Αφγανιστάν – Τουρκική παρουσία

Όσον αφορά το θέμα του Αφγανιστάν, για το οποίο ακούγεται έντονα ότι ήταν το «αντάλλαγμα» που προσέφερε ο Τούρκος πρόεδρος στον Τζο Μπάιντεν για να τον κατευνάσει με τους S-400, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να συμβάλει στην σταθερότητα και την ειρήνη στη χώρα του Καυκάσου. «Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σταθερότητα και την ειρήνη στο Αφγανιστάν. Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος ειρήνης στο Αφγανιστάν, όπου είμαστε με την αποστολή του ΝΑΤΟ. Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν, η Τουρκία μπορεί να αναλάβει πολύ περισσότερες ευθύνες εδώ. Πιστεύω ότι θα φέρουμε την ειρήνη μόνιμα εδώ με τις εποικοδομητική συνεισφορά όλων των πλευρών στο Αφγανιστάν και των χωρών της περιοχής. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για ειρήνη και την ισχυρή υποστήριξή μας στους Αφγανούς αδελφούς και αδελφές μας. Δεν θα αφήσουμε τους αδελφούς μας στο Αφγανιστάν να αντιμετωπίζουν προβλήματα»

Όλες οι ειδήσεις

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Η νέα κατάθεση του συζύγου και το ρολόι της Καρολάιν

Αρση μέτρων: Ανοίγουν κλειστοί κινηματογράφοι, παιδότοποι, λούνα παρκ

Ιταλία - Σοκάρει το βίντεο: 20 μαρτυρικά δευτερόλεπτα όταν το τελεφερίκ πάει σε συντριβή

Ερευνα για τα 3 χρόνια Συμφωνίας των Πρεσπών: Το 52% συμφωνεί ότι ενίσχυσε την ειρήνη στα Βαλκάνια

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΤζο Μπάιντεν