Κόσμος|23.06.2021 20:50

Γαλλία - Βαλερί Μπακό: Η πολύκροτη δίκη που έχει συνταράξει την κοινή γνώμη

Newsroom

Η Βαλερί Μπακό δεν αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγό της, Ντανιέλ Πολέτ. Για την ακρίβεια, στο βιβλίο της, «Tout le monde savait» (Όλος ο κόσμος γνώριζε), μοιράστηκε με το αναγνωστικό κοινό λεπτομέρειες για το πώς τον πυροβόλησε και, στη συνέχεια, έθαψε το πτώμα του στο δάσος, με τη βοήθεια των δύο -εκ των τεσσάρων- παιδιών της. Η δίκη που έχει συγκλονίσει τη γαλλική κοινή γνώμη ξεκίνησε τη Δευτέρα και, χθες, ήταν η ώρα των παιδιών της 40χρονης να καταθέσουν.

Οι Βενσάν και Ρομέν Μπακό, βρέθηκαν στο δικαστήριο του Σαόν ε Λουάρ, στην κεντρική Γαλλία, όπου δικάζεται η πολύκροτη υπόθεση, και κατέθεσαν ότι, τον ένα μήνα πριν η Μπακό σκοτώσει τον πατέρα τους τον Μάρτιο του 2016, οι ίδιοι επισκέφθηκαν το αστυνομικό τμήμα δύο φορές για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που βίωναν, αλλά η απάντηση που πήραν ήταν ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι. 

T

Οι δύο γιοι της Μπακό, 22 και 21 χρονών αντίστοιχα, μαζί με την 19χρονη αδελφή τους, Καρλίν, υπερασπίστηκαν τη μητέρα τους ενώπιον των δικαστών. Σύμφωνα με την κατάθεση της τελευταίας, «η παλιά μας ζωή ήταν πολύ περίπλοκη, γεμάτη κραυγές. Ζούσαμε τρομοκρατημένοι». Όπως ισχυρίζεται η ίδια η Μπακό στο βιβλίο της, ο φόνος του συζύγου της ήταν αποτέλεσμα δεκαετιών κακοποίησης στα χέρια του Πολέτ. Η ίδια ισχυρίζεται ότι ο πρώην πατριός και μετέπειτα σύζυγός της, ξεκίνησε να την κακοποιεί σεξουαλικά όταν αυτή ήταν 12. 

T

Ο φόβος ότι ο Πολέτ θα έκανε, και στην κόρη τους, τα ίδια, ήταν αυτός που όπλισε το χέρι της Μπακό, όπως ισχυρίστηκαν οι συνήγοροί της. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο φόνος του -τότε- 61χρονου άντρα ήταν μία απεγνωσμένη απόπειρα αυτοάμυνας - ισχυρισμός που το δικαστήριο απορρίπτει, αφού υποστηρίζει ότι ο φόνος έγινε εκ προμελέτης. «Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι υπήρξε προμελέτη, αλλά μιλάμε για μία γυναίκα η οποία τυρανούνταν όλη της τη ζωή», δήλωσε η Ζανίν Μπονακιντά, δικηγόρος της κατηγορούμενης στη Guardian. «(Ο Πολέτ) ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο των πάντων. Αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος (η Μπακό) να βγει απελευθερωθεί από αυτή την κατάσταση». 

T

Στο βιβλίο της, που κυκλοφόρησε τον Μάιο η κατηγορούμενη περιγράφει πώς ξεκίνησαν οι βιασμοί από τον πατριό και μετέπειτα σύζυγό της. Το 1995, ο Πολέτ καταδικάστηκε για την κακοποίηση της συζυγοκτόνου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, αλλά επέστρεψε στην οικογένεια, μερικά χρόνια αργότερα όταν αποφυλακίστηκε. Η μητέρα της Μπακό τον δέχτηκε πίσω στο σπίτι. «Υποσχέθηκε στη μητέρα μου ότι δεν θα άρχιζε πάλι τα ίδια. Αλλά το έκανε», κατέθεσε η Μπακό στο δικαστήριο. 

Η καθημερινότητα της κατηγορούμενης περιγράφεται, από την ίδια στο βιβλίο, σαν αυτή μιας φυλακισμένης. Δεν της επιτρεπόταν να μιλήσει με κανέναν και ήταν μονίμως τρομοκρατημένη σε αναμονή της επόμενης, βίαιης επίθεσης που θα δεχόταν. Όταν ο Πολέτ πήρε σύνταξη, την εξώθησε στην πορνεία, στο πίσω μέρος ενός μίνι βαν που τού ανήκε. Σύμφωνα με την ίδια, η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι, ήταν όταν ο Πολέτ την ρώτησε «πώς τα πήγαινε σεξουαλικά» η 14χρονη -τότε- κόρη τους. 

«Θυμάμαι ότι έκλεισα απλώς τα μάτια μου. Δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε στην πραγματικότητα. Βγήκα από το αυτοκίνητο και το νεκρό σώμα του απλώς έπεσε κι αυτό έξω. Το μόνο που ήθελα ήταν να σώσω τον εαυτό και τα παιδιά μου», κατέθεσε η γυναίκα, για τον εξ' επαφής πυροβολισμό του συζύγου της στο ίδιο μίνι βαν που την υποχρέωνε να εκδίδεται. Όταν ρωτήθηκε από τον ανακριτή, Ερίκ Ζαλέ, γιατί δεν μπορούσε απλώς να χωρίσει, η Μπακό απάντησε «Δεν καταλαβαίνετε τίποτα». Η πολύκροτη δίκη της Βαλερί Μπακό έχει συνταράξει τη γαλλική κοινή γνώμη. Σχεδόν 600.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει ένα αίτημα με το οποίο ζητούν την αθώωση της. Η δίκη αναμένεται να κρατήσει έως την Παρασκευή. 

Δικάζεται για τον φόνο του βασανιστή πατριού που έγινε σύζυγός της

Στο δικαστήριο του Σαόν ε Λουάρ, στην κεντρική Γαλλία, ξεκίνησε η δίκη της Βαλερί Μπακό, που προβάλλεται συχνά από τα γαλλικά ΜΜΕ ως η «νέα Ζακλίν Σοβάζ», μια 60χρονη που καταδικάστηκε το 2014 διότι σκότωσε τον σύζυγό της έπειτα από δεκαετίες ενδοοικογενειακής βίας, όμως αποφυλακίστηκε το 2016 έπειτα από προεδρική χάρη.

Σχεδόν 600.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει ένα αίτημα με το οποίο ζητούν την αθώωση της Βαλερί Μπακό, η οποία αφηγήθηκε την κόλαση που βίωνε στο βιβλίο "Tout le monde savait" (Όλος ο κόσμος γνώριζε).

Στις 13 Μαρτίου του 2016, η Βαλερί Μπακό, 35 ετών τότε, σκότωσε τον Ντανιέλ Πολέτ, 61 ετών. Με τη βοήθεια των δύο παιδιών της, έθαψε το πτώμα σε ένα δάσος, όμως στη συνέχεια καταγγέλθηκε και κατόπιν συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017. Ομολόγησε αμέσως, δικαιολογώντας την πράξη της έπειτα από ένα μαρτύριο 25 ετών.

Σε ηλικία 12 ετών, ο Ντανιέλ Πολέτ τη βίασε. Ήταν τότε εραστής της μητέρας της. Καταδικάστηκε και φυλακίστηκε το 1995, εντούτοις στον άνδρα επετράπη, από την αποφυλάκισή του το 1997, να επανενταχθεί στην οικογενειακή εστία. Και «όλα ξεκίνησαν όπως πριν», αφηγείται η Βαλερί Μπακό, στο βιβλίο της που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα. Όταν έμεινε έγκυος στα 17 της, η μητέρα της στράφηκε εναντίον της και η Βαλερί Μπακό θεώρησε πως η σωτηρία της θα ήταν να ζήσει με τον «Ντανί».

«Φόβος όλη την ώρα»

Όμως, ο άνδρας επιδεικνύει βιαιότερη συμπεριφορά. Tα Χριστούγεννα χτυπάει τη Βαλερί με σφυρί, διότι η γιρλάντα με τα φωτάκια που είχε αγοράσει δεν λειτουργεί. Μια άλλη ημέρα, τη στραγγαλίζει εωσότου λιποθυμήσει, ενώ είναι έγκυος, περιγράφει η κατηγορουμένη. Και μαζί με αυτήν την καθημερινή σωματική βία, «συνηθισμένη», σύμφωνα με την Μπακό, προστίθεται η πορνεία την οποία της επιβάλει ο σύζυγός της, δίνοντάς της ακόμη κι «οδηγίες» μέσω ενός ακουστικού για να ικανοποιήσει καλύτερα τον πελάτη. «Φοβόμουν. Όλη την ώρα», γράφει.

«Ήθελα να φύγω χίλιες φορές», διαβεβαιώνει η Βαλερί Μπακό. Όμως, φοβάται ότι δεν θα καταφέρει να ξεφύγει από τον βίαιο σύζυγό της, που την απειλεί συχνά με ένα πιστόλι. Αυτό που θα την οδηγήσει στο έγκλημα είναι ο φόβος ότι η κόρη της Καρλίν θα υποστεί την ίδια μοίρα. Στα 14 της ομολογεί στη μητέρα της ότι ο πατέρας της τη ρώτησε «πώς ήταν σεξουαλικά».

Στις 13 Μαρτίου του 2016, παίρνει το όπλο που ο σύζυγός της κρατούσε φυλαγμένο στο αυτοκίνητό του και τον πυροβολεί στον αυχένα. Δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα: το θύμα ήταν στο τιμόνι, με γυρισμένη προς τα εκείνη την πλάτη. Όμως, ο δικηγόροι της κατηγορουμένης κάνουν λόγο «για ακραία βία που υπέστη για σχεδόν 25 χρόνια και τον φόβο της να δει το ίδιο να συμβαίνει σε βάρος της ίδιας της της κόρης». Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως την Παρασκευή.

Όλες οι ειδήσεις

Εισήγηση λοιμωξιολόγων: Τέλος η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους – Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας

Συμφωνία των Πρεσπών: «Παγώνει» η κατάθεση στη Βουλή των συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία

Δολοφονία - Ζάκυνθος: Παραδόθηκε στις Αρχές ο εφοπλιστής που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση

Έπαθαν, αλλά δεν έμαθαν από το Μάτι: Στοίβες τα ξερόκλαδα-εστίες πυρκαγιάς στη Λεωφόρο Μαραθώνος

Γαλλίαβιασμόςδίκηενδοοικογενειακή βία