Κόσμος|26.06.2021 08:32

Ξέφυγε από τους Ταλιμπάν: Η αφγανή πρόσφυγας, Nadia Nadim, τελειώνει ιατρική και έχει κατακτήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Newsroom

Όταν ήταν ακόμα μικρό παιδί, η Νάντια Ναντίμ (Nadia Nadim) και η οικογένειά της εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν ξεφεύγοντας από το βάναυσο καθεστώς των Ταλιμπάν. Ο πατέρας της είχε ήδη εκτελεστεί.
Έπειτα από ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους και κακουχίες, οι αφγανοί πρόσφυγες, έφτασαν στη Δανία, όπου η συμπόνια ενός ανθρώπου που μέχρι τότε δεν γνώριζαν φρόντισε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν πολιτικό άσυλο. Τα χρόνια πέρασαν και η Νάντια είναι πλέον 33 χρονών και διάσημη ποδοσφαιριστής! Αυτή είναι σε λίγες αράδες η συναρπαστική ιστορία της Νάντια, που όπως δηλώνει «...το ποδόσφαιρο μου έσωσε τη ζωή»!
Η Νάντια έχει πετύχει σχεδόν 200 γκολ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και έχει εκπροσωπήσει την Εθνική Δανίας 98 φορές. Η Νάντια Ναντίμ πρόσφατα κέρδισε τον τίτλο του γαλλικού πρωταθλήματος αγωνιζόμενη με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν.

Η Νάντια όμως δεν προκαλεί θαυμασμό για τα ποδοσφαιρικά της προσόντα: Σπουδάζει στην ιατρική σχολή και επιδιώκει να ειδικευτεί ως χειρουργός· μιλάει 11 γλώσσες άπταιστα και είναι στη λίστα του Forbes με τις πιο ισχυρές γυναίκες στον διεθνή αθλητισμό!

Η δύναμη της θέλησης σε όλο το μεγαλείο της

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Η Νάντια Ναντίμ γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1988 στη Χεράτ του Αφγανιστάν. Ήταν μόλις 11 χρονών όταν οι Ταλιμπάν δολοφόνησαν τον πατέρα της, ο οποίος ήταν στρατηγός στον αφγανικό στρατό, σύμφωνα με τον «The Independent». Με τη μητέρα και τις τέσσερις αδελφές της, διέφυγε από το Αφγανιστάν για το Πακιστάν με πλαστά διαβατήρια, από όπου η οικογένεια ταξίδεψε για την Ευρώπη.
«Σχεδιάζαμε να φθάσουμε στο Λονδίνο, όπου είχαμε κάποιους συγγενείς. Με πλαστά διαβατήρια περάσαμε στην Ιταλία», γράφει η Νάντια στην ιστοσελίδα της. «Από εκεί, εγώ και η οικογένειά μου μπήκαμε σε ένα φορτηγό και χαιρόμασταν γιατί πιστεύαμε ότι κατευθυνόμαστε προς το Λονδίνο. Μετά λίγες μέρες και πολλές κακουχίες, μας ξεφόρτωσαν. Περιμέναμε να δούμε το Μπιγκ Μπεν, αλλά… Το μόνο που είδαμε ήταν δέντρα και πολύ πράσινο. Ρωτήσαμε έναν περαστικό και τότε ανακαλύψαμε ότι το φορτηγό μας είχε φέρει στη Δανία»!

Η Νάντια Ναντίμ κατέκτησε πρωτάθλημα με τα χρώματα της Παρί Σεν Ζερμέν/copyright: AP PHOTOS

Η Δανία είναι η χώρα που έγινε πατρίδα της Νάντια και της οικογένειάς της και στη Δανία άρχισε την ποδοσφαιρική καριέρα της αγωνιζόμενη για το σύλλογο B52 Aalborg. Το 2009, η Νάντια Ναντίμ φόρεσε τη φανέλα της εθνική ομάδας της Δανίας παίζοντας στο Κύπελλο Αλγκάρβε και έκτοτε έχει αποκτήσει τη φήμη δεινής σκόρερ που οδηγεί την ομάδα της στις νίκες. Ο στόχος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2017 ήταν ένα από τα σημαντικά ορόσημα της εντυπωσιακής της καριέρας. 
Αλλά αυτό δεν ήταν τίποτα. Η Ναντίμ κατάφερε να βρει το χρόνο να μπει στην Ιατρική Σχολή και κάποια στιγμή να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, να γίνει πλαστική χειρουργός. Για την ώρα είναι φοιτήτρια της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους και σκοπεύει να ολοκληρώσει τις σπουδές της όταν αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο. 
Όταν δεν αγωνίζεται στα γήπεδα η Νάντια προσφέρει εργασίας στα Ηνωμένα Έθνη και επιδίδεται σε φιλανθρωπίες. Τελευταία της δραστηριότητα έχει να κάνει με συνεργασία της φιλανθρωπικές οργανώσεις που βοηθούν στην δημιουργία αθλητικών συλλόγων σε καταυλισμούς προσφύγων σε όλο τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα ανησυχεί τους ειδικούς - Ποια ενδεχόμενα εξετάζονται

Προνόμια εμβολιασμένων: Data, εισιτήρια, μπαρ - Ολα όσα είναι στο τραπέζι

ΟΑΣΘ: Περίπου 50 λεωφορεία αποσύρονται καθημερινά λόγω καύσωνα και έλλειψης κλιματιστικών

Φανταστικός Λευτέρης Πετρούνιας! Εκανε τέλεια προσπάθεια και πάει Ολυμπιακούς Αγώνες

Καιρός: Κορυφώνεται ο καύσωνας με θερμοκρασίες έως 43 βαθμού

Αφγανιστάνπολιτικοί πρόσφυγεςγυναικείο ποδόσφαιροΔανία