Κόσμος|02.07.2021 16:16

Νέες αποκαλύψεις για τον Έπσταϊν: Ο παιδόφιλος χρηματιστής και το «μικρό μαύρο βιβλίο» με τους φίλους της Μάξουελ

Μαίρη Τσίνου

Η σχέση της Γκισλέιν Μάξουελ με τον Τζέφρι Έπσταϊν ξεκίνησε χρόνια νωρίτερα από ό, τι είχαν όλοι αντιληφθεί, σύμφωνα με ένα ντοκιμαντέρ που ερευνά την εν λόγω προσωπικότητα του διεθνούς τζετ-σετ η οποία κατηγορείται ότι στρατολογούσε νεαρά κορίτσια, ορισμένα εκ των οποίων ανήλικα, για λογαριασμό του παιδόφιλου χρηματιστή.

Οι νέες πληροφορίες αμφισβητούν την υπόθεση ότι ο Έπσταϊν μπήκε στη ζωή της μετά το θάνατο του πατέρα της, του μεγιστάνα των εκδόσεων Robert Maxwell, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα κοντά στα Κανάρια Νησιά το 1991.

Οι ερευνητές που ασχολούνται με το ντοκιμαντέρ έχουν μιλήσει σε περισσότερες από 200 πηγές για αρκετά χρόνια για να δημιουργήσουν μια σαφέστερη εικόνα της Μάξουελ. Και προέκυψε ότι οι διάσημοι και πλούσιοι φίλοι της, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα Andrew, χρησιμοποιούνταν για να χτίσουν το ισχυρό δίκτυο του Έπσταϊν από τη δεκαετία του 1980 και μετά.

«Ήμασταν σε θέση να χρησιμοποιήσουμε δικαστικά έγγραφα που είναι γεμάτα από αναδιατυπωμένα ονόματα. Υπάρχει πάντα ένας λόγος για αυτό, και σίγουρα μας έκανε να εξετάζουμε τα πράγματα », δήλωσε στον Observer η Emma Cooper, παραγωγός του ντοκιμαντέρ «Γκισλέιν Μάξουελ: Η σκιά του Έπσταϊν». «Οι συνεντεύξεις με τόσους πολλούς [ανθρώπους] επέτρεψαν στην ομάδα μας να έχει στη διάθεσή της έναν μεγάλο αριθμό μαρτύρων, και έτσι αρχίσαμε να υποπτευόμαστε ότι γνώριζε τον Έπσταϊν για περισσότερο καιρό, ακριβώς στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν εκείνος δραστηριοποιούνταν στο Λονδίνο. Τελικά φτάσαμε στο σημείο που θα μπορούσαμε να επιβεβαιώσουμε αυτό το στοιχείο, παρόλο που δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε συναντήθηκαν ή πότε ακριβώς ξεκίνησε η σχέση τους».

Η Μάξουελ, 59 ετών, είναι στη φυλακή της Νέας Υόρκης και βρίσκεται αντιμέτωπη με έξι κατηγορίες,  συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων για διακίνηση ανηλίκων για παράνομες σεξουαλικές πράξεις το διάστημα 1994-1997 και δύο για ψευδορκία. Τα εγκλήματά της φέρεται να έχουν διαπραχθεί με τον Έπσταϊν, μακροχρόνιο σύντροφό της, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κελί του το 2019, ενώ περίμενε να δικαστεί με κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας του Αμερικανού χρηματιστή Τζέφρι Έπσταϊν, επιβεβαίωσαν πως αυτοκτόνησε δι' απαγχονισμού. Η δίκη της Μάξουελ αναμένεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

«Έβγαινε με τη λιμουζίνα τα βράδια αναζητώντας έφηβες»

Το ντοκιμαντέρ που θα αποτελείται από τρία μέρη, θα προβληθεί στο Sky στις 28 Ιουνίου, επικεντρώνεται στην καριέρα της Μάξουελ ως το μικρότερο παιδί ενός διεφθαρμένου μεγιστάνα των μέσων. Παρακολουθεί την κληρονόμο από την εποχή που σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως τη στιγμή που έγινε το κέντρο ενός δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου στη Νέα Υόρκη και το Palm Beach της Φλόριντα, το μέρος όπου συνεχώς ο Έπσταϊν δεχόταν νεαρές γυναίκες.

Πρώην υπάλληλος ισχυρίζεται ότι η Μάξουελ έβγαινε με λιμουζίνα τα βράδια, αναζητώντας αυτό που περιέγραφε ως «έφηβες» για να επιστρέψει στο αρχοντικό του Έπσταϊν στο Μανχάταν, φαινομενικά με σκοπό να περάσουν από οντισιόν για φωτογραφική δουλειά. Καλύπτει επίσης τις μετέπειτα προσπάθειες της Μάξουελ να αποστασιοποιηθεί από τον Έπσταϊν, όταν ίδρυσε μια περιβαλλοντική οργάνωση και ξεκίνησε μια διακριτική νέα σχέση με έναν επιχειρηματία στον τομέα της τεχνολογίας. Μια αποκαλυπτική σκηνή δείχνει τη Μάξουελ να μιλά σε ένα μεγάλο ακροατήριο για τον πλέον ανενεργό της οργανισμό, την TerraMar. Μια γυναίκα γεμάτη αυτοπεποίθηση κοινωνικά, η ψυχή των πάρτι και των εκδηλώσεων, παρουσιάζεται να μιλά δημόσια και να διακατέχεται από νευρικότητα.

Μεταξύ άλλων εντυπωσιακών στοιχείων του ντοκιμαντέρ είναι σκηνές από το ιδιωτικό 65ο πάρτι γενεθλίων του πατέρα της και μαρτυρία από τους πρώην συναδέλφους του, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου Peter Jay. «Για πρώτη φορά, πολλοί από τους ανθρώπους που την γνώριζαν στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ένιωθαν ότι μπορούσαν να μιλήσουν», δήλωσε η Cooper. «Φάνηκε η κατάλληλη στιγμή να ρωτήσω ποια είναι αυτή η γυναίκα. Δεν βρήκαμε πολλά στοιχεία για άλλες σοβαρές σχέσεις με άντρες. Αν και ήταν ενεργή «επί σκηνής», δεν γνωρίζουμε κανέναν εξέχοντα συνεργάτη με τον οποίο έβγαινε δημόσια μέχρι τον Έπσταϊν».

Τις αναμνήσεις τους αφηγούνται από δύο από τις πρώην συνεργάτες της Μάξουελ, η συγγραφέας Anna Pasternak, που την γνώριζε στο προπτυχιακό και η βρετανίδα αριστοκράτης Lady Victoria Hervey. Πολλοί δεν ήταν διατεθειμένοι να μιλήσουν μπροστά από την κάμερα. «Εκείνοι που επέλεξαν να μιλήσουν off the record είχαν διαφορετικούς λόγους, αλλά συχνά ήθελαν να περιμένουν μέχρι τη δίκη. Αλλά είχαμε μάρτυρες που επιβεβαιώνουν ο ένας τον άλλο», είπε η Cooper.

«Ένα από τα πράγματα που επιβεβαίωσαν είναι πόσο δύσκολο ήταν να γνωρίζεις πραγματικά την Μάξουελ. Ήταν πάντα ένα αίνιγμα, ακόμη και στους ανθρώπους που την γνώριζαν καλά, καθώς έβαζε διαφορετικό προσωπείο για διαφορετικές καταστάσεις».

Η Cooper πρόσθεσε ότι, ως ένα από τα λίγα άτομα από τη Βρετανία που εργάζονται στο ντοκιμαντέρ, είχε την πιο ξεκάθαρη αίσθηση της σημασίας του ιστορικού του Μάξουελ. «Οι Βρετανοί παρακολουθούσαν αυτή την οικογένεια για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπήρχε η αίσθηση ότι η Γκισλέιν πρέπει να έχει μεταφέρει τη σχέση με τον πατέρα της σε έναν άλλο άντρα που ήταν αρκετά παρόμοιος με πολλούς τρόπους».  Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν είναι αλήθεια τελικά. Οι ερευνητές στο ντοκιμαντέρ πιστεύουν ότι, πολύ πριν από το θάνατο του Ρόμπερτ Μάξγουελ, ο Έπσταϊν έχτιζε επιμελώς τις υψηλού προφίλ επαφές του, τα ονόματα στο περίφημο «μικρό μαύρο βιβλίο» του, από φίλους και γνωστούς της Γκισλέιν.

Mε πληροφορίες από Guardian

Όλες οι ειδήσεις

Freedom pass: 150 ευρώ στους νέους - «Τσιμπήστε την ευκαιρία να τσιμπηθείτε με εμβόλιο», είπε ο Μητσοτάκης

Γλυκά Νερά: Στην οικογένεια της Καρολάιν η επιμέλεια της μικρής Λυδίας

Μετάλλαξη Δέλτα - Σαρηγιάννης: Μέχρι τέλη Αυγούστου αναμένουμε 1.000 κρούσματα τη μέρα

Το «Πηγάδι της Κόλασης»: Η μυστηριώδης τρύπα που βγάζει αφόρητη μυρωδιά και παραμένει ανεξερεύνητη

σεξουαλική επίθεσηπαιδόφιλοςΤζέφρι ΈπσταϊνντοκιμαντέρΓκισλέιν Μάξουελ