Κόσμος|18.01.2019 13:52

Οι δακτύλιοι του Κρόνου ή οι δεινόσαυροι είναι νεότεροι; Ιδού η απάντηση!

Newsroom

Οι θεαματικοί δακτύλιοι που βλέπουμε σε όλες τις αναπαραστάσεις του Κρόνου φαίνεται πως δεν είναι τόσο «μαθουσάλες» ηλικιακά όσο ο ίδιος ο Κρόνος. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις Αμερικανών και Ιταλών επιστημόνων, οι δακτύλιοι σχηματίστηκαν πριν από 10 έως 100 εκατ. χρόνια, δηλαδή μπορεί να είναι πιο πρόσφατοι και από τους δεινόσαυρους, αφού οι τελευταίοι εκτιμάται ότι εξαφανίστηκαν πριν περίπου 65 εκατ. χρόνια.

Όλοι οι αέριοι γίγαντες πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος διαθέτουν δακτυλίους, αλλά του Κρόνου είναι οι μεγαλύτεροι και πιο εντυπωσιακοί, με διάμετρο περίπου 282.000 χιλιομέτρων. Αποτελούνται κατά 99% από πάγο και 1% από σωματίδια. Ο Κρόνος, ο έκτος στη σειρά από τον Ήλιο και ο δεύτερος μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος μετά τον Δία, σχηματίσθηκε πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, λίγο μετά τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, αλλά οι δακτύλιοι του είναι πολύ πρόσφατοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Λουτσιάνο Ίες του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα της Ρώμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», υπολόγισαν την ηλικία με βάση τα νεότερα στοιχεία για τη μάζα των δακτυλίων, όπως την κατέγραψε το Cassini. Όσο μικρότερη είναι η μάζα, σε τόσο μικρότερη ηλικία παραπέμπει.

δεινόσαυροιεπιστήμηΚρόνος