Κόσμος|06.07.2021 13:09

ΗΠΑ: Αιματοβαμμένη η 4η Ιουλίου - Τουλάχιστον 150 νεκροί από πυροβολισμούς

Newsroom

Τουλάχιστον 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περισσότερα από 400 περιστατικά ένοπλης βίας στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου, καθώς οι μεγάλες πόλεις σε εθνικό επίπεδο αντιμετωπίζουν μια έξαρση των βίαιων εγκλημάτων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την οπλοκατοχή.

Τα στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν τον αριθμό των περιστατικών και των θυμάτων ένοπλης βίας σε εθνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια 72 ωρών, από την Παρασκευή έως την Κυριακή, εξακολουθούν να επικαιροποιούνται. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN, στη Νέα Υόρκη, όπου η ένοπλη βία έχει αυξηθεί σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και χρόνια, υπήρξαν 26 θύματα σε 21 περιστατικά με πυροβολισμούς από την Παρασκευή έως την Κυριακή, μειωμένα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν 30 δέχθηκαν πυρά σε 25 περιστατικά ένοπλης βίας, ανακοίνωσε το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης.

Ανήμερα της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου, στην Νέα Υόρκη σημειώθηκαν 12 περιστατικά με πυροβολισμούς στα οποία υπήρξαν 13 θύματα, μια αύξηση σε σχέση με πέρυσι, όταν σημειώθηκαν οκτώ περιστατικά με οκτώ θύματα, σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης. Μέχρι στιγμής φέτος, τα περιστατικά ένοπλης βίας στη Νέα Υόρκη έχουν αυξηθεί σχεδόν 40% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, με 767 πυροβολισμούς και 885 θύματα. 

Από τη μάστιγα αυτή δεν μένουν αλώβητες οι υπόλοιπες πόλεις των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ακόμη προσωρινή καταμέτρηση του ειδικευμένου ιστότοπου Gun Violence Archive, τουλάχιστον 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες σε όλη τη χώρα από την Παρασκευή. Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν πάνω από 19.000 ανθρωποκτονίες με τη χρήση πυροβόλων όπλων το 2020, χρονιά που σημαδεύτηκε από την αναζωπύρωση των φόνων σε όλες τις μεγάλες αμερικανικές πόλεις.

Δεκατέσσερις νεκροί στο Σικάγο

Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 74 τραυματίστηκαν από σφαίρες στο Σικάγο κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου Σαββατοκύριακου της εθνικής εορτής των ΗΠΑ, που συχνά αμαυρώνεται από βίαια επεισόδια, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η αστυνομία της μητρόπολης αυτής του αμερικανικού βορρά.

Η πλειονότητα των θυμάτων σκοτώθηκε σε χωριστά επεισόδια. Ένας σαραντάρης σκοτώθηκε από γείτονα επειδή είχε βάλει τη μουσική πολύ δυνατά· δύο νέοι σκοτώθηκαν από ένοπλο που επέβαινε σε διερχόμενο αυτοκίνητο καθώς βρίσκονταν σε πάρκο· 19χρονος βρέθηκε νεκρός σε πεζοδρόμιο... Τουλάχιστον πέντε ανήλικοι, ανάμεσά τους δύο κοριτσάκια 5 και 6 ετών, συγκαταλέγονται στους τραυματίες, όπως και δύο αστυνομικοί, που αποπειράθηκαν να διαλύσουν συνάθροιση στο δυτικό τμήμα της μεγαλούπολης, όπου η βία χαρακτηρίζεται ενδημική.

«Πολύ συχνά – και αυτό είναι τραγικό – ο στόχος είναι κάποιος άλλος, αλλά οι σφαίρες χτυπάνε ένα αθώο παιδί», παρατήρησε ο Ντέιβιντ Μπράουν, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα. Οι εορτασμοί της 4ης Ιουλίου, της ημέρας που τιμάται η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ το 1776, έχει γίνει μακάβρια παράδοση πια να αμαυρώνονται από βίαια επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων στο Σικάγο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου οι συμμορίες αποτελούν γάγγραινα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 2020, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Σικάγο το συγκεκριμένο μακρύ Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους ή σε πάρκα για να γιορτάσει, να ετοιμάσει ψητά ή να θαυμάσει τα πυροτεχνήματα.

Με την ελπίδα να αλλάξει τα πράγματα φέτος, ομάδα γυναικών κατασκήνωσε, προσευχήθηκε και νήστεψε σε χώρο στάθμευσης στη γειτονιά της. «Έχουμε ολοένα περισσότερους αστυνομικούς και ολοένα περισσότερη βία – ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα είναι να το αναλάβουμε εμείς», εξήγησε η Τζακλίν Ριντ, 71 ετών.

Τρεις νεκροί σε ένα γήπεδο γκολφ 

Η αστυνομία εξακολουθούσε τη Δευτέρα να αναζητά τον δράστη μιας επίθεσης με πυροβολισμούς σε γήπεδο γκολφ στην αμερικανική Πολιτεία της Τζόρτζια, όπου εντοπίστηκαν τρία πτώματα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πέντε πυροβολισμοί ερρίφθησαν νωρίς το Σάββατο το απόγευμα στο γήπεδο στο Κένεσο, περίπου 40 χλμ βόρεια της Ατλάντα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο WXIA.

Οι αστυνομικές δυνάμεις φτάνοντας στο σημείο βρήκαν στο γρασίδι έναν άνδρα που είχε δεχθεί πυρά στο κεφάλι. Στη συνέχεια εντόπισαν τα πτώματα δύο άλλων ανδρών στο πίσω μέρος ενός φορτηγού που ήταν παρκαρισμένο σε κοντινή απόσταση, δήλωσε η εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, Σενίζ Μπαρνέρ, στην εφημερίδα Atlanta-Journal-Constitution.

Το πρώτο θύμα είναι επαγγελματίας παίκτης γκολφ, ο Τζιν Σίλερ. «Είμαστε συντριμμένοι από αυτήν την παράλογη δολοφονία», δήλωσε ο Τζιμ Ρίτσερσον, πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Αθλητών Γκολφ της Αμερικής.

Λίγο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, οι υπηρεσίες ασφαλείας ενός πανεπιστημίου που βρίσκεται κοντά στο γήπεδο του γκολφ εξέδωσαν «προειδοποίηση» για την παρουσία ενός «ένοπλου και επικίνδυνου» άνδρα. Το άτομο αυτό δεν έχει ακόμη συλληφθεί.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Τι είπε ο Βασίλης Κικίλιας για χρήση μάσκας και τοπικά lockdown

Πελώνη: Οι ανεμβολίαστοι θα έχουν περιορισμούς – Προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας

Μετάλλαξη Δέλτα: Τι είπε ο Σύψας για τρόπο μετάδοσης και ενδεχόμενο lockdown

Συντάξεις: Με διπλό τρόπο υπολογισμού οι επικουρικές για τους 30άρηδες – Παραδείγματα

Ισπανία: Σοκ από τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου 27χρονου – Καταγγελίες για ομοφοβικό έγκλημα

οπλοκατοχήΗΠΑ4η Ιουλίουπυροβολισμοίνεκροί