Κόσμος|06.07.2021 18:52

«Καρφιά» Μπορέλ κατά Τουρκίας για το φιλοκουρδικό HDP

Newsroom

Την ανησυχία της ΕΕ για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία όσον αφορά το φιλοκουρδικό κόμμα HDP εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ανησυχούμε για τους ανθρώπους του HDP και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν από το 2016», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνοντας ότι ο συμπρόεδρος του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμίρτας, παραμένει υπό κράτηση. Παράλληλα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση της Τουρκίας όσον αφορά θεμελιώδη δικαιώματα, η οποία όπως υπογράμμισε έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση των τουρκικών αρχών για μεταρρυθμίσεις με ευρωπαϊκή προσέγγιση. Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι στην Τουρκία υπάρχει ανάγκη για σεβασμό των βασικών δημοκρατικών αξιών, «το κράτος δικαίου και την ελευθερία πολιτικής ένωσης» τονίζοντας τη σημασία που έχει για την ΕΕ και τις σχέσεις με την Τουρκία.

Στο στόχαστρο του Μπαχτσελί το φιλοκουρδικό κόμμα

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν και διαχρονικός ηγέτης του τουρκικού εθνικιστικού κόμματος MHP είναι σταθερά υπέρμαχος της κατάργησης του HDP. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά «είναι μια καλή εξέλιξη και μια ελπιδοφόρα παρηγοριά αυτή η εκδήλωση της δικαιοσύνης, μετά την πρώτη απόρριψη της ολομέλειας του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η αποδοχή τώρα της δεύτερης αγωγής που κατατέθηκε για το κλείσιμο του HDP» Οι εξελίξεις σχετικά με το φιλοκουρδικό κόμμα συμβαίνουν στον απόηχο της δολοφονίας μιας 40χρονης γυναίκας η οποία ήταν μέλος του κόμματος.

Όλες οι ειδήσεις

Χαϊδάρι: Θύμα σωματεμπορίας η 17χρονη που είχε εξαφανιστεί

Πάτρα: Διασωληνώθηκε η 27χρονη που είχε εμβολιαστεί με Johnson & Johnson

Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Το 75% υπέστη σοβαρές ζημιές

Κορονοϊός: Βόμβα διασποράς τα πάρτι γνωστού μπιτς μπαρ στην παραλιακή

Ζοζέπ ΜπορέλHDPΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία