Κόσμος|07.07.2021 13:03

Τατάρ για Κυπριακό: Συμφωνία μόνο με δύο ισότιμα κράτη

Μαρία Ζαχαράκη

Στο Ντιγιάρμπακιρ της ΝΑ Τουρκίας βρέθηκε ο Τ/Κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, όπου εκεί είχε την ευκαιρία να «προμοτάρει» για άλλη μια φορά τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.

«Ο αγώνας μας στην Κύπρο συνεχίζεται, έχουμε το κράτος μας, αυτό το κράτος είναι γνωστό όσο και της Ε/Κ πλευράς, όσο και η Ε/Κ δημοκρατία, είναι κυρίαρχο και θα συνεχίσουμε τη δίκαιη υπόθεσή μας.

Μιλάμε για δύο ισότιμα κράτη, μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Στο παρελθόν συζητούσαν την ομοσπονδία. Η ομοσπονδία είναι ένα είδος κυριαρχίας και ίσως μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην απομόνωσή μας ή και εξαφάνισή μας, ακόμη και στον αποκλεισμό της Τουρκίας στην ΕΕ. Εγώ άρχισα να ακολουθώ μια διαφορετική πολιτική. Γιατί; Επειδή δεν απέδωσαν οι διαπραγματεύσεις της ομοσπονδίας.

(Η Τουρκία λέει) είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους. Και από αυτή την άποψη, η Τουρκία έχει πείρα και μεγάλη εμπειρία. Με τους νομικούς της, με τους διπλωμάτες της και τους στρατιωτικούς της».

Στο μεταξύ ο Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε και με Κύπριους τραυματίες πολέμου αποτίοντάς τους φόρο τιμής. «Δεν σας ξεχάσαμε και δεν θα σας ξεχάσαμε, χάρη στους ήρωές μας και σε σας γίναμε κράτος στην Κύπρο», σημείωσε.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι με την εκλογή του υπάρχει πλέον μια νέα πολιτική, ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Ερντογάν στις 20 Ιουλίου. «Θα δείξουμε για άλλη μια φορά πόσο ισχυροί είμαστε ως έθνος η Ανατολία με την Τουρκία. Είναι σημαντικό να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας μέχρι τέλους στην ανατολική Μεσόγειο με μια ισχυρή ΤΔΒΚ», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ. 

Στα Κατεχόμενα ο Οκτάι  

Στο μεταξύ σήμερα στα Κατεχόμενα για επαφές μετέβη ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, μαζί με τον Τ/Κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Ο Φουάτ Οκτάι αναμένεται να φτάσει στα κατεχόμενα στις 17.00 το απόγευμα και θα έχει επαφές με τον λεγόμενο ‘πρωθυπουργό’ Ερσάν Σανέρ, ενώ αύριο θα επιθεωρήσει τις εργασίες στο τζαμί Μπιλάλ Αγά στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Στο τραπέζι η επαναφορά μέτρων – Δυσαρέσκεια επιδημιολόγων για τα «μπρος-πίσω»

Επίθεση με μαχαίρι στου Ζωγράφου – Αναφορές για τέσσερις τραυματίες

Αφιέρωμα ethnos.gr για τα δύο χρόνια από τις εκλογές του 2019

ΗΠΑ: Κάτοικοι της Φιλαδέλφεια κυνήγησαν μέλη ρατσιστικής ομάδας

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυπριακόΦουάτ ΟκτάιΚύπροςΕρσίν ΤατάρΤουρκίαΚατεχόμενα