Κόσμος|08.07.2021 20:26

Κορονοϊός - Βρετανία: Έως και 100.000 κρούσματα την ημέρα από το Euro 2020

Newsroom

Οι ειδικοί στη Βρετανία προειδοποιούν για επερχόμενη έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού, μετά τη διεξαγωγή του Euro 2020, στο γήπεδο Γουέμπλεϊ. Το βράδυ της Τετάρτης, 7 Ιουλίου, μετά τον ημιτελικό με τη Δανία, χιλιάδες ενθουσιασμένοι fans εθεάθησαν να αφήνουν το γήπεδο χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο προστασίας για την πανδημία. Στους δρόμους και τις παμπ της χώρας η εικόνα δεν ήταν πολύ διαφορετική με τους εκστασιασμένους Βρετανούς να γιορτάζουν τη νίκη της ομάδας τους μη τηρώντας αποστάσεις ή φορώντας μάσκες. 

copyright: APImages

Έως και 100.000 κρούσματα την ημέρα μέχρι την άρση των μέτρων

Κατά την πολυπληθέστερη διοργάνωση που έχει δει η χώρα από την αρχή της πανδημίας, πάνω από 66.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο γήπεδο. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, από τα μεγάφωνα, ακούγονταν συχνά παρακλήσεις το κοινό να μην σηκώνεται από τις θέσεις του, και να αποφεύγει εγκαρδιότητες όπως οι αγκαλιές και οι χειραψίες. Οι φωτογραφίες, όμως, δείχνουν χιλιάδες πανευτυχείς φιλάθλους να αγνοούν τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού. 

copyright: APImages

Οι σκηνές εξελίχθηκαν λίγες μόνο ώρες μετά τις ηχηρές προειδοποιήσεις των ειδικών ότι, η διεξαγωγή του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα έως και 100.000 κρούσματα ημερησίως, μέχρι τις 19 Ιουλίου- ημέρα που ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, έχει εξαγγείλει για την άρση των περιοριστικών μέτρων

T

Έρευνα που κυκλοφόρησε στη χώρα δείχνει ότι τα κρούσματα, ανά έξι μέρες, διπλασιάζονται καθώς και ότι, τον Ιούνιο, οι μολύνσεις από κορονοϊό τετραπλασιάστηκαν. Την απότομη αύξηση οι ειδικοί αποδίδουν ξεκάθαρα στη διοργάνωση. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αυξημένος κατά 30% στους άντρες. Ερευνητές του Ιmperial College του Λονδίνου αποδίδουν αυτή την αύξηση πιθανότατα στο Euro 2020, και στον ενθουσιασμό του -κατά κανόνα -ανδρικού κοινού, που επισκέπτεται το γήπεδο, μαζεύεται σε παμπ ή βγαίνει στους δρόμους, να γιορτάσει τη νίκη της ομάδας του. 

copyright: APImages

Η εθνική ομάδα της χώρας την Κυριακή, 11 Ιουλίου, θα αντιμετωπίσει την εθνική Ιταλίας. Αυτός θα είναι ο πρώτος τελικός τόσο μεγάλης διοργάνωσης στον οποίο συμμετέχει η Βρετανία μετά από 55 χρόνια και, παρά τον πρόδηλο ενθουσιασμό όλων, οι ειδικοί φοβούνται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την έκρηξη των κρουσμάτων. Πηγές της Downing Street επιμένουν ότι, ούτε για την περίσταση πρόκειται να επιτραπεί η παρουσία υπεράριθμων στο Γουέμπλεϊ, παρότι υπήρξαν πληροφορίες για το αντίθετο, δεδομένης της ιδιαιτερότητας της περίστασης. 

Ο καθηγητής Στίβεν Ράιλι σχολίασε τα ευρήματα της έρευνας εξηγώντας ότι οι άνδρες είναι πιο «επίφοβοι» να κολλήσουν, καθώς είναι αυτοί που σπεύδουν καθημερινά στο γήπεδο και τις παμπ για να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Euro 2020. «Αν έπρεπε να αποδώσω τα νπύμερα κάπου, θα έλεγα ότι καταρχάς σχετίζονται με την πιθανότητα οι πολίτες να συνευρίσκονται περισσότερο σε εσωττερικούς χώρους, για να παρακολουθήσουν τους αγώνες», δήλωσε στη Daily Mail. 

copyright: APImages

Ο καθηγητής δημόσιας υγείας Μάρτιν Μακ Κι εκτίμησε στο βρετανικό μέσο ότι οι πιθανότητες διασποράς του κορονοϊού είναι μικρότερες στο γήπεδο όπου διεξάγονται οι αγώνες, αλλά αυξάνονται στα γεμάτα κόσμο μπαρ όπου μαζεύονται οι φίλαθλοι για να τους παρακολουθήσουν. Η Κριστίνα Πάγκελ, μαθηματικός στο University College εξηγεί ότι η απότομη αύξηση «δεν αφορά μόνο στους fans που παρακολουθούν τα ματς στον χώρο διεξαγωγής τους, αλλά και στους εκατομμύρια άλλους, σε όλη τη χώρα, που τα βλέπουν από την τηλεόραση στην παμπ της γειτονιάς τους ή σε σπίτια φίλων». «Ενώ είναι υπέροχο να βλέπουμε την Αγγλία να τα πηγαίνει τόσο καλά, θεωρώ ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έξαρση των κρουσμάτων», συμπλήρωσε.

95% μικρότερη η πιθανότητα νόσησης στους εμβολιασμένους

Καθημερινά, η χώρα μετρά περίπου 25.000 κρούσματα σε αυτή τη φάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι την 19η Ιουλίου, αυτά μπορεί να φτάσουν τις 100.000. Ο υπουργός υγείας της χώρας, Σαγίντ Τζαβίντ, παραδέχτηκε ότι, τον εξαψήφιο αριθμό, η κυβέρνηση αναμένει να πρέπει να αντιμετωπίσει γύρω στον Αύγουστο ενώ, ο Μπόρις Τζόνσον έχει παραδεχτεί ότι, μέχρι την ημέρα άρσης των μέτρων, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες από σήμερα, υπολογίζουν περίπου 50.000 κρούσματα ημερησίως. Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η ελπίδα ότι η έξαρση θα υποχωρήσει γρήγορα μετά την κορύφωσή της αφού «δεν θα υπάρχουν άλλοι άνθρωποι να μολυνθούν». 

copyright: APImages

Οι έρευνες δείχνουν ότι, οι ανεμβολίαστοι Βρετανοί κινδυνεύουν τρεις φορές περισσότερο να νοσήσουν από κορονοϊό. Από τον περασμένο Ιούνιο, οι μολύνσεις από κορονοϊό στους Βρετανούς που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, έχουν αυξηθεί κατά 0.06%. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή την αύξηση στο γεγονός ότι και τα εμβόλια δεν προσφέρουν τέλεια κάλυψη. Παραταύτα, ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα σοβαρής νόσησης από Covid γύρω στο 95%. «Παρά την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος εξακολουθούμε να εντοπίζουμε ταχεία αύξηση μολύνσεων, είδικά μεταξύ νέων ανθρώπων», δήλωσε ο καθηγητής Πολ Έλιοτ. «Είναι, όμως, ενθαρρυτικό το γεγονός ότι τα περιστατικά που δεν αφορούν σοβαρή νόσηση ολοένα και αυξάνονται, ειδικά μεταξύ ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Είναι σηματικό να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται», υπογράμμισε. 

ΠΟΥ: Μην ανοίγετε πρόωρα την οικονομία 

Την ίδια ώρα, οι νεκροί από κορονοϊό σε όλο τον κόσμο έχουν ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια. Στην πρώτη θέση της λίστα εξακολουθούν να είναι οι Η.Π.Α. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιεί, μέσω του διευθυντή προγράμματος εκτάκτων αναγκών του, Μάικ Ράιαν: «Ζητούμε από τις κυβερνήσεις να είναι πολύ προσεκτικές αυτή τη στιγμή. Να μην χάσουμε όσα κερδίσαμε. Να ανοίξουν προσεκτικά. »

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα: Τι ισχύει με μάσκες, μετακινήσεις, εστίαση - Στο πορτοκαλί η Νότια Αττική

Πελώνη – Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις

Πανελλήνιες 2021: Στις 9 Ιουλίου και επίσημα τα αποτελέσματα – Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Απεβίωσε η τελευταία νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού που συμμετείχε στο Έπος του 1940

Νίκαια - Τροχαίο: Συγκλονίζει ο πατέρας της 6χρονης που σκότωσε το φορτηγό

ΚορονοϊόςEuro 2020κρούσματαΒρετανία