Κόσμος|12.07.2021 21:25

Ανάλυση Ιγνατίου: Με μεγάλο ρίσκο αποτυχίας ένα τηλεφώνημα Μπάιντεν στον Ερντογάν

Newsroom

Στο ενδεχόμενο να τηλεφωνήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να βάλει «φρένο» στις κινήσεις του εστιάζουν τα βλέμματα διεθνείς αναλυτές λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα.  Όπως τόνισε σχετικά ο ανταποκριτής του OPEN στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου ίσως είναι αργά πια να παρέμβει η χώρα, ενώ όπως όλα δείχνουν, ακόμα κι αν οι 2 άνδρες επικοινωνήσουν, φαίνεται πως αυτό δεν θα επιδράσει με κανέναν τρόπο στον Ερντογάν.

Εμμένει στην απόφασή του ο Ερντογάν

O Τούρκος πρόεδρος έχει πάρει την απόφασή του για την παράνομη επίσκεψη κι αν ακόμα δεχτεί τηλεφώνημα από τις ΗΠΑ, δεν θα αλλάξει τα σχέδια του. «Εκτός κι αν η παρέμβαση είναι τόσο ισχυρή που θα αλλάξει τα δεδομένα αναφορικά με την οικονομία της Τουρκίας, κάτι το οποίο βέβαια δεν αναμένει κανείς», σημείωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου. 

Κι αυτό ειδικά σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ έχουν επαφές με την Τουρκία και για το θέμα του Αφγανιστάν. Ακόμα ένα θέμα που συζητάται την περίοδο αυτή στους κύκλους των διεθνών αναλυτών είναι τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που ο Τζο Μπάιντεν επικοινωνήσει με τον Ερντογάν και αυτός τον αγνοήσει.

Την Τρίτη η επιστολή της Γερουσίας στον Μπάιντεν

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, την Τρίτη αναμένεται να φτάσει στον Αμερικανό πρόεδρο η επιστολή του Γερουσιαστή, Μπομπ Μενέντεζ μέσα από την οποία θα ζητά να ελεγχθούν οι κινήσεις Ερντογάν. Ο ίδιος φρόντισε να την υπογράψουν όσο περισσότεροι συνάδελφοί του γίνεται.

«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί με τίποτα τετελεσμένα στην Κύπρο και ειδικά στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Αυτό έχει γίνει γνωστό στην Άγκυρα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σημασία», σχολίασε ο ανταποκριτής του Open. Την ίδια ώρα, αναλυτές επισημαίνουν πως ειδικά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται απουσία επιρροής της Ουάσινγκτον προς την Αγκυρα και αυτό είναι μια νέα εξέλιξη με την οποία πρέπει να ασχοληθούν οι διπλωμάτες, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει γίνει ανεξέλεγκτος. Στο μυαλό του Ερντογάν άλλωστε επικρατεί η άποψη πως είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στον οποίο όλοι – και ειδικά οι Αμερικανοί -  χρωστούν.

Όλες οι ειδήσεις

Μητσοτάκης: Κλειστοί χώροι εστίασης μόνο εμβολιασμένοι - Υποχρεωτικό εμβόλιο σε γηροκομεία και υγειονομικούς

Ηλιούπολη: Οργανωμένο κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης με θύμα τη 19χρονη - Μαρτυρίες γειτόνων στο ethnos.gr

Εμβόλιο: Την Πέμπτη 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους 15 - 17

Euro 2020 – Μετάλλαξη Δέλτα: Ολέθριο το θέαμα των 60.000 θεατών στον τελικό, λέει ο ΠΟΥ

ΜΜΜ: Έρχονται εκπτώσεις στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών για εμβολιασμένους

Self test: Στους δικαιούχους και τα παιδιά από 12 - 17 ετών

ΗΠΑΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΚύπροςΤζο Μπάιντεν