Κόσμος|13.07.2021 23:17

Ακάρ: Η Ελλάδα κλιμακώνει την ένταση σε κάθε θέμα

Μαρία Ζαχαράκη

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια του «5ου Διεθνούς Συμποσίου για την 15η Ιουλίου» στην αίθουσα συνεδριάσεων της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, αναφέρθηκε στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι:

«Εκτός από τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, συνεχίζουμε επίσης τις δραστηριότητές μας για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Στόχος μας είναι να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα στην περιοχή μας και σε όλον τον κόσμο στο πλαίσιο του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας, μέσω ειρηνικών μεθόδων και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ωστόσο, παρόλες τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα, η οποία μιλάει πάντα περί διεθνούς δικαίου, συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση κλιμακώνοντας την ένταση σε σχεδόν κάθε θέμα. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα αντιτίθεται πεισματικά, με απλές δικαιολογίες, στο κοινό μας κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο προτείναμε στο ΝΑΤΟ με εθνικούς μας πόρους και το οποίο υποστηρίζεται από τους συμμάχους. Επομένως, αρνείται να συνεργαστεί.

Οι Έλληνες συνεχίζουν να επιμένουν και να διατηρούν πεισματικά αρνητικές στάσεις

Η προσδοκία μας από τον γείτονά μας είναι μία συμφιλίωση με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, είναι η αποφυγή προκλητικών συμπεριφορών και παράνομων ενεργειών, αντίθετων από τις συμφωνίες. Θέλω να πω, το συζητήσαμε λεπτομερώς, βλέπουμε ο ένας τον άλλον από καιρού εις καιρόν, συζητάμε επ’ αυτού. Τασσόμαστε πραγματικά υπέρ του διαλόγου, τασσόμαστε πραγματικά υπέρ της επίλυσης ζητημάτων με πολιτικές λύσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών διεξάγει τις διερευνητικές συνομιλίες και εμείς διεξάγουμε συνομιλίες στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της συνάντησης του προέδρου μας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, πραγματοποιούνται συναντήσεις για την αποφυγή συγκρούσεων. Μολαταύτα, δεν είναι πραγματικά κατανοητό το ότι, ενώ έχουμε κάποιες ελπίδες προερχόμενες από τις πρόσφατες συναντήσεις του προέδρου μας με τον πρωθυπουργό (κ. Μητσοτάκη) κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μίας θετικής ατζέντας, οι Έλληνες γείτονές μας συνεχίζουν να επιμένουν και να διατηρούν πεισματικά αρνητικές στάσεις.

Συνοψίζοντας, δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε όχι μόνο τα δικά μας δικαιώματα, αλλά και τα δικαιώματα και συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε αυτό που λέμε πάντα, τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου, τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων».

Όλες οι ειδήσεις

Εστίαση:Τα σήματα που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις - Τι ισχύει με τον εμβολιασμό εργαζομένων

Covid Free GR: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Καιρός: Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ - Έρχεται τριήμερος καύσωνας

Eμβολιασμός: Πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι στην εστίαση - Τα νέα μέτρα και τα πρόστιμα

Πανελλήνιες 2021: Aνοδος των βάσεων και πάνω από 25.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ

Ο «σκαραβαίος του Ιωνίδη»: Το αρχαίο ελληνικό αριστούργημα πωλήθηκε στη Νέα Υόρκη – Ίσως όμως να μην έπρεπε