Κόσμος|14.07.2021 09:33

Ever Given: Έφυγε από τα θαλάσσια ύδατα της Αιγύπτου - Αναμένονται χιλιάδες αγωγές

Newsroom

Ύστερα από πολλούς μήνες, το πλοίο "Ever Given" έφυγε την Τρίτη (13/07) από τα θαλάσσια ύδατα της Αιγύπτου, ενώ η πλοιοκτήτρια εταιρεία αναμένει ακόμα και "χιλιάδες αγωγές" για τον αποκλεισμό της Διώρυγας του Σουέζ.

Το πλοίο «Ever Given» αναχώρησε επίσημα από τα αιγυπτιακά ύδατα, την Τρίτη (13/07), αφού υπεβλήθη σε επιθεώρηση από αξιωματούχους στο Κανάλι του Σουέζ και έτσι τερματίστηκε η τετράμηνη παραμονή του στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, πηγές με γνώση του ζητήματος τις οποίες επικαλείται σχετική δημοσίευση του Reuters, το «Ever Given» αναχώρησε επίσημα από τα αιγυπτιακά ύδατα περίπου στις 4 π.μ. (τοπική ώρα) μετά την επιθεώρησή του στο Πορτ Σάιντ.Πάντως, σύμφωνα με το σχετικό στίγμα του πλοίου στο Marine Traffic, το «Ever Given» κινείται νότια της Κρήτης με προορισμό το Ρότερνταμ, στην Ολλανδία, και αναμένεται να αφιχθεί εκεί το απόγευμα της 25ης Ιουλίου.

Χωρίς τέλος οι οικονομικές δυσκολίες

Ενώ οι ιδιοκτήτες του «Ever Given» μπόρεσαν να συμβιβαστούν με την Αρχή του Καναλιού του Σουέζ, είναι απίθανο να τελειώσουν οι οικονομικές δυσκολίες, ειδικά εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι θα κατατεθούν πολλές αγωγές που θα προέρχονται από επιχειρήσεις, οι οποίες επλήγησαν από τον πολύμηνο αποκλεισμό.

Πάντως, εν αναμονή των «πολλών εκατοντάδων ή χιλιάδων» νομικών αξιώσεων που θα μπορούσαν να κατατεθούν εναντίον της πλοιοκτήτριας εταιρείας, σε δύο θυγατρικές της Shoei Kisen Kaisha Ltd και της Evergreen Group, χορηγήθηκε προσωρινή παραμονή για τυχόν αιτήματα που ενδέχεται να προκύψουν τους επόμενους δύο μήνες.

AP

Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Bloomberg, η έγκριση του δικαστηρίου θα επιτρέψει την ομαδοποίηση αλληλεπικαλυπτόμενων αξιώσεων, μια κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του νομικού κόστους.
Ωστόσο, καθώς η τρέχουσα κατάσταση είναι ακόμα ρευστή, οι αξιωματούχοι αναμένεται να βρεθούν σε αίθουσα δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου εντός δύο μηνών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ενδεχόμενες αξιώσεις που ίσως κατατεθούν εναντίον των εταιρειών. Η απόφαση του δικαστηρίου του Λονδίνου, την Τρίτη (13/07), ακολούθησε προηγούμενη απόφαση που περιόρισε τις αξιώσεις εναντίον του «Ever Given» σε περίπου 116 εκατομμύρια δολάρια.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο παρέμενε αγκυροβολημένο στην περιοχή Great Bitter Lake, το οποίο είναι το ευρύτερο τμήμα της Διώρυγας του Σουέζ, με πλήρωμα 23 ατόμων. Το «Ever Given» είχε ακινητοποιηθεί στις 23 Μαρτίου, αποκλείοντας επί έξι ημέρες τη -νευραλγικής σημασίας- Διώρυγα του Σουέζ, προκαλώντας ένα πρωτοφανές χάος στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα.
Έπειτα από πολλές ημέρες προσπάθειας ρυμούλκησης, η κυκλοφορία των πλοίων στη Διώρυγα του Σουέζ αποκαταστάθηκε στις 29 Μαρτίου.

Όλες οι ειδήσεις

Ηλιούπολη: Η κατάθεση φωτιά της 19χρονης για τους βιασμούς, τους ξυλοδαρμούς και τα ναρκωτικά

Εστίαση:Τα σήματα που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις - Τι ισχύει με τον εμβολιασμό εργαζομένων

Covid Free GR: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Καιρός: Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ - Έρχεται τριήμερος καύσωνας

Eμβολιασμός: Πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι στην εστίαση - Τα νέα μέτρα και τα πρόστιμα

Αίγυπτοςδιώρυγα Σουέζπλοίοαγωγές