Κόσμος|15.07.2021 07:48

Κορονοϊός - ΗΠΑ: Πώς πείστηκαν οι σκεπτικιστές, να στραφούν υπέρ των εμβολίων

Newsroom

Περίπου ένας στους πέντε Αμερικανούς ήταν αρχικά διστακτικός ή κατηγορηματικά αντίθετος στο να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά έκτοτε ένα σημαντικό ποσοστό άλλαξε γνώμη και εμβολιάστηκε, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Ίδρυμα Kaiser Family Foundation.

Η έρευνα επέστρεψε στους πολίτες του αρχικού δείγματος έρευνας του Ιανουαρίου για να καταγράψει τυχόν εξέλιξη στις απόψεις τους. Εκείνοι οι οποίοι είχαν πλέον αποφασίσει να εμβολιαστούν ενώ αρχικά δήλωναν απρόθυμοι ή αντίθετοι είπαν κατά κανόνα ότι «οι συγγενείς, οι φίλοι και οι προσωπικοί γιατροί» ήταν που τους άλλαξαν γνώμη.

Οι περισσότεροι που είχαν καταλήξει από τον Ιανουάριο είτε να εμβολιαστούν είτε όχι, δεν έχουν αλλάξει γνώμη ως επί το πλείστον. Από όσους ήταν αποφασισμένοι στην αρχή τους έτους, μόνο το 8% έκαναν μεταστροφή.

Ωστόσο, όσοι ήταν αμφίβολοι στράφηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό υπέρ των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Έτσι, όχι μόνο το 92% όσων εξ αρχής ήθελαν να εμβολιαστούν το έκαναν, αλλά και το 54% όσων τηρούσαν στάση αναμονής έχουν ήδη κάνει και αυτοί το εμβόλιό τους, συν ένα 24% όσων ήταν τον Ιανουάριο αντίθετοι, ή είχαν πει ότι θα το έκαναν μόνο εάν ήταν υποχρεωμένοι. Αντιθέτως, από τους αναποφάσιστους ή διστακτικούς του Ιανουαρίου μόνο ένα 8% αποφάσισε τελικά να μην εμβολιαστεί.

Γιατροί, συγγενείς και φίλοι επηρέασαν τις αποφάσεις των διστακτικών

Από όσους έκαναν τη στροφή υπέρ των εμβολίων, σχεδόν οι μισοί είπαν ότι πείστηκαν από κάτι που άκουσαν ή έμαθαν, ενώ το 36% άλλαξε άποψη από κάποιον που τους μίλησε. Περίπου το ένα τέταρτο όσων ξεπέρασαν του αρχικούς ενδοιασμούς τους απάντησαν ότι πείστηκαν βλέποντας όσους εμβολιάστηκαν να μην έχουν κάποιες σημαντικές παρενέργειες. Πολλοί επικαλέστηκαν οικογένειες και φίλους που έκαναν το εμβόλιο, ενώ μία γυναίκα είπε ότι πείστηκε βλέποντας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εμβολιάζεται.

Επιπλέον το 8% όσων στράφηκαν υπέρ του εμβολιασμού επικαλέστηκε πίεση από συγγενείς και φίλους, ενώ ένα μικρό ποσοστό του 3% άλλαξε τακτική από την ανάγκη να επισκεφθεί αγαπημένους του ανθρώπους.

Μια 42χρονη Ρεπουμπλικανή από την Ιντιάνα, δήλωσε στους δημοσκόπους τον Ιανουάριο ότι σίγουρα δεν θα έκανε το εμβόλιο. Αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο, ανέφερε ότι είχε εμβολιαστεί: «Ο σύζυγός μου με πίεζε να το κάνω και ενέδωσα».

Η διαβεβαίωση και οι συστάσεις από γιατρούς και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης έπαιξαν επίσης ρόλο (11%). Μια 28χρονη γυναίκα από την Αϊόβα δήλωσε ότι αρχικά δίσταζε επειδή ανησυχούσε για το αν θα μπορούσε να κάνει το εμβόλιο ενώ θήλαζε, αλλά άκουσε από τους γιατρούς ότι θα μπορούσε να «περάσει» αντισώματα στο μωρό της.

Λίγοι δήλωσαν ότι επέλεξαν να κάνουν το εμβόλιο λόγω των περιορισμών που τίθενται σε ανεμβολίαστους ανθρώπους - ένας άνδρας, για παράδειγμα, επειδή χρειαζόταν το εμβόλιο για να επισκεφθεί τις Μπαχάμες.

Περίπου το 56,2% των Αμερικανών ηλικίας 12 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί πλήρως από τη Δευτέρα, και τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν επικίνδυνα χαμηλά σε πολιτείες όπως η Αλαμπάμα, το Μισισιπή και το Αρκάνσας, όπου παρατηρούνται επίσης μερικά από τα χειρότερα ποσοστά ημερήσιων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα.

Περίπου το ένα πέμπτο των ενηλίκων που εξακολουθούν να είναι ανεμβολίαστοι ανέφεραν τις παρενέργειες ως τον κύριο λόγο που δεν εμβολιάζονται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Kaiser Family Foundation. Άλλοι παραμένουν ανήσυχοι για την ασφάλεια του εμβολίου ή δήλωσαν ότι δεν βλέπουν οφέλη από τον εμβολιασμό.

Το ένα δέκατο των Αμερικανών εξακολουθεί να δηλώνει ότι περιμένει να δει πώς λειτουργεί το εμβόλιο σε άλλους πριν αποφασίσει.

Όλες οι ειδήσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πώς φτάσαμε στην αναδίπλωση της Δόμνας μετά τη δήλωση για απολύσεις

Άλιμος: Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση με μαχαίρι σε ανήλικο - Συνέλαβαν 9 άτομα

Ηλιούπολη: Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα trafficking - Απελευθερώθηκε και άλλη κοπέλα εκτός από την 19χρονη

Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών – Τα σενάρια, από τι θα εξαρτηθεί

Νέα μέτρα: Στο Λιμενικό ο έλεγχος της επιβίβασης στα πλοία – Η απόφαση Πλακιωτάκη

εμβόλιοεμβολιασμοίέρευναΗΠΑΚορονοϊός